Online verkopen in Amerika

Gepubliceerd op: 16 februari 2018
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021
Geschreven door
Internationaal Vlaggen VS Usa Amerika België Vk 800X400

E-commerce heeft een groot groeipotentieel in de Verenigde Staten van Amerika. Met een internetpenetratie van circa 85%, waarvan ongeveer 65% gebruikmaakt van internet om online aankopen te doen, is de e- commercemarkt een van de grootste ter wereld. Daarnaast geeft een Amerikaan gemiddeld $ 2.216,- per jaar aan online aankopen uit. Kortom, in Amerika liggen mooie kansen voor Nederlandse retailers. Maar waar moet je op letten als je in Amerika wilt verkopen?

Go USA – Yay or nay?

Drie online retailers – Ockyz, YourSurprise en Stroopwafel World – schreven zich bij de expertgroep Cross-Border (E-)commerce in met de ambitie om de stap naar de Verenigde Staten te zetten. Voor deze drie cases onderzocht de expertgroep de valkuilen en drempels die deze bedrijven moeten overkomen om de verkoop in de USA te starten of te stimuleren.

De expertgroep merkt op dat de overdonderende concurrentie en alternatieven het bittere noodzaak maken om goed na te denken over een (aantal) duidelijke, aansprekende USP(s). Het oer-Hollandse ‘gewoon doen’ is niet toereikend genoeg in het moeras van het Amerikaanse online aanbod. Is een feature voor jou bijvoorbeeld de unieke, Nederlandse oorsprong, dan is dat een kaart die gerust kan worden uitgespeeld. Er bestaat namelijk een grote Nederlandse community in de VS en daarnaast hebben Amerikanen nogal een zwak voor Europese, degelijke kwaliteitsproducten.

Enkele andere aandachtspunten:

  • Er is een heel verschil tussen de stedelijke Amerikanen en de Amerikanen op het platteland, tussen democraten en republikeinen, tussen jongeren en ouderen en ga zo maar door.
  • Over het algemeen betaalt de Amerikaanse consument voornamelijk met zijn creditcard (zoals Mastercard, Visa, American Express of Discover) en PayPal
  • De Amerikaanse webwinkelgiganten hebben de laatste jaren een hoog verwachtingspatroon op het gebied van levering gecreëerd. ‘De volgende dag in huis’ is de norm, zeker voor standaardproducten. Bied je echter een uniek product aan, zoals de antislipzwemsokken (‘Sweakers’) van Ockyz of een gepersonaliseerd cadeau van YourSurprise, en combineer je dat met een sterke (Europese) USP, dan wordt een langere levertijd geregeld aanvaard.
  • Belasting (sales tax) wordt pas berekend in de checkout, wanneer bekend is wat het afleveradres is. Afhankelijk van het afleveradres wordt in Amerika namelijk het btw-percentage

bepaald. Sales tax is afhankelijk van enerzijds de Amerikaanse staat vanwaar de online retailer opereert (of voorraad aanhoudt) en anderzijds het afleveradres van de klant.

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp