Misvattingen CSRD
Bijgewerkt op: 22 maart 2024
Je hebt vast al wel eens van de CSRD gehoord, maar is het voor jou al duidelijk? Onze business partner Eiffel ziet dat CSRD nog veel vragen oproept. Want wat is nu precies de impact van deze richtlijn? En waar moet je rekening mee houden? Eiffel bespreekt in dit artikel enkele misvattingen over CSRD.
2024 is het eerste jaar van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Over dit jaar moeten grote beursgenoteerde bedrijven verplicht gaan rapporteren over duurzaamheid in hun jaarverslag met een goedkeurende accountantsverklaring. Volgend jaar zijn de grote niet-beursgenoteerde bedrijven aan de beurt. Dit zijn bedrijven die aan 2 van de 3 volgende criteria voldoen:
- Meer dan € 50 miljoen omzet per jaar
- Meer dan € 25 miljoen balanstotaal
- Meer dan 250 medewerkers
Volgens cijfers van het CBS uit 2021, zouden dat voor Nederland ongeveer 4000 bedrijven zijn. Er moet flink wat gerapporteerd worden door die bedrijven. Is jouw bedrijf een van die 4000 bedrijven? Bekijk onderstaande misvattingen over CSRD om optimaal voorbereid te zijn.
'We hebben al een goed beeld van onze CO2 uitstoot, dus wij zijn al een eind op weg'
De CSRD gaat over duurzaamheid, en duurzaamheid is breder dan alleen CO2. Het gaat ook over andere milieu-onderwerpen, zoals vervuiling en circulariteit, sociale onderwerpen, zoals het eigen personeel of de eindgebruiker, en onderwerpen met betrekking tot zakelijk gedrag, zoals de omgang met leveranciers en omkoping of corruptie.
Daarnaast wordt er onder de ESRS (de bijbehorende verslaggevingsstandaarden) niet alleen gevraagd om duurzaamheid KPI’s. De organisatiestructuur moet worden beschreven, het business model en de strategie moeten zijn geanalyseerd en omtrent duurzaamheid moet er worden gerapporteerd over de governance, de materialiteit, de strategie, het beleid, actieplannen, geld wat opzij is gezet, targets, en ook nog de KPI’s. Al met al kan dit oplopen tot een verplichting van ongeveer 900 datapunten.
'Mijn bedrijf is te klein om onder de CSRD te vallen, dus ik wordt hier niet door geraakt'
De CSRD vraagt aan bedrijven om niet alleen over hun eigen organisatie te rapporteren op duurzaamheid, maar over hun hele waardeketen. Als je in de waardeketen zit van een van deze bedrijven, dan kan het zijn dat deze leveranciers of klanten data gaan ophalen bij jouw bedrijf. Daarnaast zie je dat steeds meer financiers ook kijken naar prestaties van het bedrijf op duurzaamheid. Het bijhouden en rapporteren van duurzaamheidsdata kan hiermee dus juist ook kansen bieden ten opzichte van de concurrentie.
'Bedrijven kunnen de CSRD in hun eentje implementeren'
Bedrijven kunnen niet in hun ivoren toren de CSRD implementeren. Allereerst omdat er gerapporteerd moet worden over de gehele waardeketen, maar ook het betrekken van stakeholders, zoals omwonenden, klanten of natuurorganisaties is belangrijk: zij moeten betrokken zijn bij het bepalen welke duurzaamheidsonderwerpen belangrijk zijn, en kunnen ook betrokken worden bij het formuleren van beleid.
'Het is pas in 2026, dus we hebben nog tijd zat'
Voor grote bedrijven moeten de eerste jaarverslagen inderdaad vanaf 1 januari 2026 (over het jaar 2025) aan de CSRD voldoen. Maar aangezien dat rapport over het jaar 2025 gaat, moeten bepaalde dingen, zoals bepaalde KPI’s, al wel begin 2025 geïmplementeerd zijn: anders kan je in je jaarverslag daar geen compleet beeld bij geven. En hoewel sommige KPI’s wellicht al aanwezig zijn binnen het bedrijf, zal een hoop nog moeten worden gemeten en vastgelegd, en dat kan best lastig zijn en veel tijd in beslag nemen.
De CSRD implementatie neemt dus best wat tijd in beslag, en voor je het weet is het al 2025. Het is dus van belang om zo snel mogelijk in actie te komen: des te meer tijd heb je om dit goed in te regelen, zodat het bedrijf per 1 januari 2026 goed voor de dag kan komen.
Komt een van bovenstaande misvattingen bij jouw bedrijf bekend voor en denk je nog hulp nodig te hebben met deze nieuwe richtlijn? Bekijk dan de mogelijkheden bij onze business partner.
Onderwerpen
Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
De Ontbossingswet EUDR: Nieuwe verplichtingen voor online retailers
Gepubliceerd op 30 oktober 2024Werk je met producten zoals koffie, soja, leer of hout? Vanaf 2026 moet je met een zogeheten zorgvuldigheidsverklaring bewijzen dat je producten ‘ontbossingsvrij’ zijn. Hoe zit dit precies?
-
Regelgeving van/voor-prijzen
Gepubliceerd op 30 oktober 2024KennisartikelDe regelgeving over van/voor-prijzen is ingegaan. Hoe dat precies zit, lees je hier.
-
Wereldwijde papier- en e-commerce verpakkingsexpertise naar Benelux in vernieuwd Impact Centre DS Smith
Gepubliceerd op 29 oktober 2024CategorieDS Smith opende vorige week haar deuren van haar volledig gerenoveerde Benelux Impact Centre in Gent. Lees wat het Impact Centre te bieden heeft voor onze sector.
-
Livera behaalt Thuiswinkel Duurzaamheidscertificering: Samen naar een Duurzamere Toekomst
Gepubliceerd op 24 oktober 2024CategorieLivera behaalt Thuiswinkel Duurzaamheidscertificering. Martine ter Veld vertelt ons over het proces en wat de Thuiswinkel Duurzaamheidscertificering Livera heeft gebracht.