Mag ik mijn klant verplicht een account aan laten maken?

Login Consumentenaccount

Of moet ik het mogelijk maken dat hij ook zonder account (gastaccount) of registratie een product kan kopen bij mijn webshop?

Gepubliceerd op: 21 december 2023
Bijgewerkt op: 21 december 2023
Geschreven door

Over die vraag wordt op dit moment gediscussieerd in de European Data Protection Board (EDPB). Vooral door de Duitse toezichthouder, de Datenschutzkonferenz (DSK), en in Frankrijk door de Commission nationale de l'informatique et des libertés (CNIL), wordt gepleit voor het mogelijk maken van het kopen van producten zonder account. Ook de Consumentenbond in Nederland heeft kritiek op de manier waarop webwinkels hun klanten verplichten een account aan te maken.

Het is in de ogen van Thuiswinkel.org belangrijk om het negatieve perspectief over deze essentiële functionaliteit van e-commercewebsites te weerleggen en uit te leggen waarom klantaccounts belangrijk zijn. Het gebruik van accounts is over het algemeen een geaccepteerde praktijk in e-commerce, omdat het interne processen vergemakkelijkt, fraude voorkomt en klanten in staat stelt te profiteren van gestroomlijnde ervaringen. Ook is het niet verboden op grond van huidige wetgevingen.

Klantaccounts bieden voordelen voor zowel consumenten als bedrijven:

  1. Op maat gemaakte ervaring
    Webshops hebben meer informatie over de klant waardoor een gepersonaliseerd aanbod op de website kan worden getoond. Daardoor heeft de klant een betere shopervaring. Klanten behouden het overzicht van hun bestellingen, kunnen bestellingen annuleren en genieten van gepersonaliseerde winkelervaringen.
  2. Toegang voor de klant tot informatie en rechten
    Klanten hebben eenvoudiger toegang tot informatie en kunnen moeiteloos hun consumentenrechten uitoefenen via de accountpagina. Deze accountpagina is beter afgestemd op de klant en kent vaak meer functionaliteiten (chat, retourprocedure, garantie) dan de website.
  3. Betere beveiliging
    Accountcreatie voorkomt frauduleus gebruik van aankoopfuncties door bots, zorgt voor betrouwbare beoordelingen en biedt een veilig communicatiekanaal tussen gebruiker en bedrijf.

In Nederland (en ook in andere landen) is het heel gebruikelijk om een gebruiker te verplichten een account aan te maken. Dit is een keuze van de webshop en er zijn dus goede redenen voor.

Wel moeten de rechten van de consument worden beschermd op grond van de AVG en kan een verplicht account geen geldige reden zijn om de gegevens van de klant langer te bewaren dan noodzakelijk voor het doel waarmee te zijn verzameld; de levering van het product. Uiteraard moet een klant ook altijd de mogelijkheid hebben om een account te verwijderen en moet dit eenvoudig te doen zijn.

Wij zijn samen met Ecommerce Europe bezig met een position paper op dit onderwerp. Ken jij nog goede redenen waarom een klantaccount voor klant en webshop noodzakelijk zijn? Mail je input naar juridisch@thuiswinkel.org

Onderwerpen

Heb je vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact op met onze expert.

Vincent Romviel
Vincent Romviel 250x250

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp