Mag ik mijn klant verplicht een account aan laten maken?

Gepubliceerd op: 21 december 2023
Bijgewerkt op: 21 december 2023
Geschreven door
Login Consumentenaccount

Of moet ik het mogelijk maken dat hij ook zonder account (gastaccount) of registratie een product kan kopen bij mijn webshop?

Over die vraag wordt op dit moment gediscussieerd in de European Data Protection Board (EDPB). Vooral door de Duitse toezichthouder, de Datenschutzkonferenz (DSK), en in Frankrijk door de Commission nationale de l'informatique et des libertés (CNIL), wordt gepleit voor het mogelijk maken van het kopen van producten zonder account. Ook de Consumentenbond in Nederland heeft kritiek op de manier waarop webwinkels hun klanten verplichten een account aan te maken.

Het is in de ogen van Thuiswinkel.org belangrijk om het negatieve perspectief over deze essentiële functionaliteit van e-commercewebsites te weerleggen en uit te leggen waarom klantaccounts belangrijk zijn. Het gebruik van accounts is over het algemeen een geaccepteerde praktijk in e-commerce, omdat het interne processen vergemakkelijkt, fraude voorkomt en klanten in staat stelt te profiteren van gestroomlijnde ervaringen. Ook is het niet verboden op grond van huidige wetgevingen.

Klantaccounts bieden voordelen voor zowel consumenten als bedrijven:

 1. Op maat gemaakte ervaring
  Webshops hebben meer informatie over de klant waardoor een gepersonaliseerd aanbod op de website kan worden getoond. Daardoor heeft de klant een betere shopervaring. Klanten behouden het overzicht van hun bestellingen, kunnen bestellingen annuleren en genieten van gepersonaliseerde winkelervaringen.
 2. Toegang voor de klant tot informatie en rechten
  Klanten hebben eenvoudiger toegang tot informatie en kunnen moeiteloos hun consumentenrechten uitoefenen via de accountpagina. Deze accountpagina is beter afgestemd op de klant en kent vaak meer functionaliteiten (chat, retourprocedure, garantie) dan de website.
 3. Betere beveiliging
  Accountcreatie voorkomt frauduleus gebruik van aankoopfuncties door bots, zorgt voor betrouwbare beoordelingen en biedt een veilig communicatiekanaal tussen gebruiker en bedrijf.

In Nederland (en ook in andere landen) is het heel gebruikelijk om een gebruiker te verplichten een account aan te maken. Dit is een keuze van de webshop en er zijn dus goede redenen voor.

Wel moeten de rechten van de consument worden beschermd op grond van de AVG en kan een verplicht account geen geldige reden zijn om de gegevens van de klant langer te bewaren dan noodzakelijk voor het doel waarmee te zijn verzameld; de levering van het product. Uiteraard moet een klant ook altijd de mogelijkheid hebben om een account te verwijderen en moet dit eenvoudig te doen zijn.

Wij zijn samen met Ecommerce Europe bezig met een position paper op dit onderwerp. Ken jij nog goede redenen waarom een klantaccount voor klant en webshop noodzakelijk zijn? Mail je input naar juridisch@thuiswinkel.org

Onderwerpen

Heb je vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact op met onze expert.

Vincent Romviel
Vincent Romviel 250x250

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • Klant stuurt bestellingen retour; webwinkel ontvangt een lege doos en ander product

  Gepubliceerd op 10 april 2024

  Het herroepingsrecht is onlosmakelijk verbonden met het online verkopen van producten of diensten aan consumenten. Helaas zijn er klanten die misbruik maken van het herroepingsrecht.

  E Comtoepassingen 800X400
 • Product aangeboden met de verkeerde prijs: afspraak is afspraak?

  Gepubliceerd op 10 april 2024
  Kennisartikel

  Een product op een webshop wordt verkeerd geprijsd met als gevolg dat er veel bestellingen voor het product met een te lage prijs worden geplaatst. Ben je als webwinkel verplicht om het product toch te leveren?

  Product Met Verkeerde Prijs
 • Dit is waarom customer loyalty zo belangrijk is

  Gepubliceerd op 4 april 2024
  Kennisartikel

  Loyale klanten zijn waardevolle klanten. Ze keren vaker terug naar je webshop, besteden meer en kosten minder dan nieuwe klanten. Daarnaast bevelen ze je webshop vaker aan en delen ze meer data. Alleen, hoe maak je van je klanten loyale klanten? 

  Customerloyalty2
 • Welkoop opnieuw winnaar Shopping Awards

  Gepubliceerd op 28 maart 2024
  Categorie

  De beste webwinkels van Nederland zijn bekend. Op donderdagavond 28 maart werden, tijdens het jaarlijkse award gala in Grand Hotel Huis ter Duin, voor de 23ste keer de Shopping Awards uitgereikt.

  Sa 800 X 400