Mag ik mijn klant verplicht een account aan laten maken?
Bijgewerkt op: 21 december 2023
Of moet ik het mogelijk maken dat hij ook zonder account (gastaccount) of registratie een product kan kopen bij mijn webshop?
Over die vraag wordt op dit moment gediscussieerd in de European Data Protection Board (EDPB). Vooral door de Duitse toezichthouder, de Datenschutzkonferenz (DSK), en in Frankrijk door de Commission nationale de l'informatique et des libertés (CNIL), wordt gepleit voor het mogelijk maken van het kopen van producten zonder account. Ook de Consumentenbond in Nederland heeft kritiek op de manier waarop webwinkels hun klanten verplichten een account aan te maken.
Het is in de ogen van Thuiswinkel.org belangrijk om het negatieve perspectief over deze essentiële functionaliteit van e-commercewebsites te weerleggen en uit te leggen waarom klantaccounts belangrijk zijn. Het gebruik van accounts is over het algemeen een geaccepteerde praktijk in e-commerce, omdat het interne processen vergemakkelijkt, fraude voorkomt en klanten in staat stelt te profiteren van gestroomlijnde ervaringen. Ook is het niet verboden op grond van huidige wetgevingen.
Klantaccounts bieden voordelen voor zowel consumenten als bedrijven:
- Op maat gemaakte ervaring
Webshops hebben meer informatie over de klant waardoor een gepersonaliseerd aanbod op de website kan worden getoond. Daardoor heeft de klant een betere shopervaring. Klanten behouden het overzicht van hun bestellingen, kunnen bestellingen annuleren en genieten van gepersonaliseerde winkelervaringen. - Toegang voor de klant tot informatie en rechten
Klanten hebben eenvoudiger toegang tot informatie en kunnen moeiteloos hun consumentenrechten uitoefenen via de accountpagina. Deze accountpagina is beter afgestemd op de klant en kent vaak meer functionaliteiten (chat, retourprocedure, garantie) dan de website. - Betere beveiliging
Accountcreatie voorkomt frauduleus gebruik van aankoopfuncties door bots, zorgt voor betrouwbare beoordelingen en biedt een veilig communicatiekanaal tussen gebruiker en bedrijf.
In Nederland (en ook in andere landen) is het heel gebruikelijk om een gebruiker te verplichten een account aan te maken. Dit is een keuze van de webshop en er zijn dus goede redenen voor.
Wel moeten de rechten van de consument worden beschermd op grond van de AVG en kan een verplicht account geen geldige reden zijn om de gegevens van de klant langer te bewaren dan noodzakelijk voor het doel waarmee te zijn verzameld; de levering van het product. Uiteraard moet een klant ook altijd de mogelijkheid hebben om een account te verwijderen en moet dit eenvoudig te doen zijn.
Wij zijn samen met Ecommerce Europe bezig met een position paper op dit onderwerp. Ken jij nog goede redenen waarom een klantaccount voor klant en webshop noodzakelijk zijn? Mail je input naar juridisch@thuiswinkel.org.
Onderwerpen
Heb je vragen over
dit onderwerp?
Neem dan contact op met onze expert.
Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Je doet betere zaken met een toegankelijke webwinkel!
Gepubliceerd op 9 januari 2025CategorieEen toegankelijke webwinkel wordt steeds belangrijker. Vanaf volgend jaar moeten webwinkels voldoen aan verschillende regels. Lees hier de belangrijkste bevindingen.
-
E-commerce trends in 2025
Gepubliceerd op 3 januari 2025Onze business partner Returnless zet de e-commerce trends van 2025 voor jou op een rijtje.
-
Wie bepaalt de retailprijs? De belangrijkste aandachtspunten voor webshops
Gepubliceerd op 3 januari 2025KennisartikelIn deze blog bespreekt onze business partner Maverick Advocaten de belangrijkste aandachtspunten bij het bepalen van de retailprijs door webshops.
-
Nederlandse wetgeving voor verkoop van wegwerpplastic (Single Use Plastics)
Gepubliceerd op 23 december 2024KennisartikelIn het kader van de Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid (UPV) bestaat er de Europese Single Use Plastics richtlijn. Het belangrijkste doel van de SUP-richtlijn is het verminderen van de milieu-impact van wegwerpplastics.