Live Commerce = E-commerce / social commerce + livestreaming

Gepubliceerd op: 31 mei 2021
Bijgewerkt op: 31 mei 2021
Geschreven door
Live Commerce

Wat is Live Commerce nou eigenlijk? Dat is het gebruikmaken van livestreaming of broadcasting als onderdeel van je e-commerce- of social-commercechannel. Is het een compleet nieuw concept? Je zou kunnen zeggen dat het lijkt op de thuiswinkelkanalen op de oude vertrouwde tv, maar geüpgraded naar de digitale wereld van nu. In China is het inmiddels onmisbaar.

De ontwikkeling van livestreaming over de laatste jaren gezien:

  • 2018: een markt van $ 4,4 biljoen met meer dan 459 miljoen kijkers, een groei van 37% ten opzichte van 2017
  • 2019: een markt van $ 66 biljoen, een groei met factor 15(!) ten opzichte van 2018
  • 2020: in het eerst helft van het jaar waren 10 miljoen livestreamingsessies te zien met meer dan 560 miljoen kijkers, meer dan het hele jaar in 2018!

De invloed van COVID-19

Uiteraard heeft de pandemie er ook een handje aan bijgedragen (vooral in 2020) hoe snel deze markt is gegroeid in China. Maar het betekende alleen een versnelling hoger, want de ontwikkeling was al gestart. Door de complete lockdown in het begin van 2020 moesten vele retailers de fysieke winkels sluiten. Burberry sloot bijvoorbeeld 24 van de totaal 64 winkels en Nike sloot 50% van al haar winkels.

De rol van een Key Opinion Leader (KOL)

Gelukkig voor vele retailers is de digitale infrastructuur voor commercie erg ontwikkeld. Dat betekent niet dat het verlies van het sluiten van al die fysieke winkels is op te vangen, maar wel dat je snel een transitie kunt maken en andere ideeën kunt proberen en implementeren. De inzet van livestreaming is daar een perfect voorbeeld van. Door een Key Opinion Leader live voor een camera te zetten om bepaalde producten aan te prijzen met bepaalde kortingen kan dat voor een salespush zorgen. Burberry bijvoorbeeld had KOL Yvonne Ching uitgenodigd om een livestreamingsessie te doen vanuit de Jing’an winkellocatie die door COVID-19 gesloten was. Binnen een uur tijd waren er 1,4 miljoen kijkers en alle producten die gepresenteerd werden, werden verkocht.

De uitdagingen & kansen

Maar het is niet economisch verantwoord om elke minuut van de dag met een KOL of een KOC een livestreamingsessie te doen, dat moet natuurlijk in een e-commercestrategie vallen. En vaak denkt men dat Westerse producten zonder slag of stoot goed zullen verkopen in China (tegen een premium) omdat de markt daar zo immens is. Maar China en de Chinese consument zijn aan het veranderen. Laten we cosmetica als voorbeeld nemen, waarvan in 2012 maar 2 van de 20 top brands Chinees waren, maar in 2020 zijn dat er 10 van de 20. Indien daar echt rekening mee gehouden wordt, zijn er genoeg kansen in deze immense markt.


Meer leren over live commerce? Neem contact op met shanghai@dr2consultants.eu voor een gratis exemplaar van hun onderzoek over live commerce. 

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp