Leer meer over retouren en bezorgen
Bijgewerkt op: 1 september 2022

De e-commerce branche staat niet stil en blijft zich continu ontwikkelen. Zo ook op het gebied van duurzaamheid, wat vaak samenvalt met efficiëntie en het besparen van kosten. Wil jij hier ook mee aan de slag? Lees dan snel verder en leer meer over retouren, bezorgen en consumenten informeren.
Retouren en jouw webshop
Wist je dat een retour gemiddeld €12,50 aan kosten met zich meebrengt voor een webshop? Dit blijkt uit een groot onafhankelijk onderzoek gedaan door Homerr in maart 2022. Daarnaast zijn retouren niet zo duurzaam, omdat er extra verpakkingsmateriaal en transport nodig is.
Wat kun je hieraan doen? Gebruik een verzendverpakking met een dubbele sluitstrip waardoor een retourzending in dezelfde verpakking teruggestuurd kan worden. Ook blijkt een volledig overzicht van de productinformatie van groot belang. In het onderzoek van Homerr komt naar voren dat 19% van de consumenten aangeeft een product retour te sturen, als het product niet overeenkomst met de beschrijving. Zorg dus voor een duidelijke productomschrijving inclusief afbeeldingen en voeg als het kan ook recensies toe. Creëer een efficiënte retourpagina, dat maakt retouren gemakkelijker en zorg ervoor dat je erachter komt waarom een consument het product retour stuurt.
Homerr, een duurzame bezorgoptie
Homerr is een logistiek bedrijf met als doel om pakketbezorging duurzamer en socialer te maken. Met de focus op het laatste stukje bezorgen vanaf het distributiecentrum naar het afleveradres, ofwel: de Last Mile. Met Homerr kun je zelf meedoen als buurt- of servicepunt en kunnen buren pakketjes bij jou thuis of in de winkel ophalen. Homerr maakt gebruik van de lege ruimtes in vervoerbusjes en hoeven daardoor zelf geen transportbusjes in te zetten. Kortom een interessante alternatieve manier van bezorgen.
Communicatie naar consument
Webshops kunnen soms meer communiceren naar de klant waarom een levering langer duurt of wat de impact van een retour is. Meer informeren over de consequenties en ze juist belonen als ze niets retour sturen.
In de white paper van Homerr staat dat 90% van de Nederlandse online shoppers bereid is om twee of meer dagen te wachten als pakketjes duurzaam worden geretourneerd. En van deze groep geeft 37% aan niets voor een retour te willen betalen, terwijl 40% bereid is om € 2,50 of meer te betalen indien ervoor gekozen kan worden het pakket duurzaam te retourneren.
Wil je meer leren over het verduurzamen van je website? Begin dan hier met onze kennisartikelen op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast heeft ook de e-Academy een e-learning over retouren. Hierin worden belangrijke tips besproken om jouw website te verduurzamen.
Onderwerpen
Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Nieuwe wetgeving voor batterijen
Gepubliceerd op 19 juni 2025KennisartikelNieuwe EU-wetgeving voor batterijen geldt vanaf 2024. Producenten en verkopers krijgen extra verantwoordelijkheden voor recycling en duidelijke info aan consumenten.
-
Energielabels voor smartphones en tablets
Gepubliceerd op 19 juni 2025KennisartikelVanaf 20 juni 2025 zijn energielabels verplicht voor nieuwe smartphones en tablets in de EU, met regels voor online verkoop en uitzonderingen voor tweedehands apparaten.
-
BOSKA behaalt Thuiswinkel Duurzaamheidscertificering: ‘Duurzaamheid leeft nu écht in het hele team’
BOSKA behaalt het Thuiswinkel Duurzaamheidscertificaat en maakt duurzaamheid een integraal, gedragen onderdeel van hun e-commerce én bedrijfscultuur.
-
Geisha behaalt Thuiswinkel Duurzaamheidscertificering: ‘Van losse initiatieven naar een heldere strategie’
Geisha behaalt Thuiswinkel Duurzaamheidscertificering. Hoe hebben ze dit gedaan? We spreken Selma Alan, Digital Operations & Sustainability Lead bij Geisha, over hoe ze dit wisten te bereiken.