Interview met Chantal Sukel: Blijf relevant in de platformeconomie
Bijgewerkt op: 20 september 2024
Inzicht in de platformeconomie: hoe blijf je relevant?
In een wereld waarin technologie zich razendsnel ontwikkelt en consumenten meer keuze hebben dan ooit tevoren, is het voor retailers en merken een uitdaging om relevant te blijven. De opkomst van de platformeconomie, gedreven door e-commerce giganten zoals Amazon en bol zet de traditionele retailmarkt flink onder druk. Maar wat betekent dit voor traditionele merken en retailers in Nederland? Hoe kunnen zij concurreren en hun relevantie behouden? De expertgroep "Blijf relevant in de platformeconomie" met rb2 en SCAPE Digital als voorzitter, en Scayle en Voyado als hosts heeft hier het afgelopen jaar uitgebreid onderzoek naar gedaan. Vandaag spreken we Chantal Sukel, voorzitter van de expertgroep, over hun onderzoeksjaar.
Een veelbelovend begin: van strategische inzichten naar praktische handvatten
Het onderzoeksjaar van de expertgroep kende een vliegende start. Chantal Sukel (SCAPE) blikt terug op een dynamisch en leerzaam jaar: “We hadden een fantastische aftrap met een sessie in Bussum, waar we meteen de diepte ingingen over de platformeconomie en de uitdagingen en kansen die dit biedt voor Nederlandse retailers.” Vanaf het begin was er een open sfeer onder de twintig experts die betrokken waren bij dit project. "Er werd vanaf de eerste bijeenkomst veel gelachen en gedeeld, wat zorgde voor een positieve en productieve sfeer," voegt Chantal toe.
De groep begon met een strategische analyse van de huidige stand van zaken in de platformeconomie. Wat maakt platforms zo krachtig en waarom hebben traditionele merken en retailers het moeilijk om te concurreren? De experts gingen dieper in op de kenmerken die platforms zo succesvol maken: hun sterke focus op technologie en data, de schaalvoordelen die zij behalen, en hun vermogen om snel in te spelen op veranderingen in de markt. "Deze bedrijven zijn niet opgericht om de mooiste winkel in de winkelstraat te hebben. Ze zijn gebouwd om klanten aan zich te binden en ze vast te houden," zegt Chantal.
Het verschil maken: waarde creatie voor Nederlandse retailers
Hoewel platforms sterk zijn in prijs en efficiëntie, hebben traditionele retailers hun eigen unieke voordelen. Ze hebben de mogelijkheid om een gepersonaliseerde klantervaring te bieden en sterke relaties op te bouwen met hun klanten. "Het gaat niet alleen om hoe je je onderscheidt ten opzichte van een platform, maar ook om het herdefiniëren van je waarde in het retail landschap," legt Chantal uit. "Wat beloof je aan je klanten en hoe maak je die belofte waar?"
Dit jaar heeft de expertgroep verschillende strategieën ontwikkeld om traditionele retailers te helpen hun relevantie te behouden. Deze strategieën variëren van het optimaal benutten van klantdata tot het bouwen van een sterke omnichannel-strategie. "Het doel was om praktische handvatten te bieden waarmee retailers direct aan de slag kunnen," aldus Chantal.
De kracht van technologie en data
Een belangrijk onderwerp dat tijdens het onderzoeksjaar aan bod kwam, was de rol van technologie en data in de platformeconomie. Waar platforms zoals Amazon en AliExpress technologie en data als kern van hun bedrijfsvoering hebben, lopen veel traditionele retailers hier nog in achter. "Technologie en data speelt een cruciale rol in het behouden van concurrentiekracht," benadrukt Chantal. "Retailers moeten investeren in flexibele en schaalbare technologieën die hen in staat stellen om snel in te spelen op veranderingen in de markt."
De meerwaarde van lokale kennis en persoonlijke service
Naast technologie en data ligt de kracht van traditionele retailers ook in hun lokale kennis en persoonlijke service, waarmee ze loyaliteit kunnen creëren. Veel consumenten waarderen het dat ze bij een Nederlandse retailer terecht kunnen voor betrouwbare service en directe ondersteuning. "Uit het GfK consumentenonderzoek blijkt dat 49% van de Nederlandse consumenten nog steeds de voorkeur geeft aan aankopen bij een retailer boven een platform," vertelt Chantal. "Dit laat zien dat er nog steeds een sterke vraag is naar de persoonlijke benadering en betrouwbaarheid die lokale retailers kunnen bieden."
De expertgroep ontdekte dat retailers en merken hun unieke voordelen beter moeten benutten om zich te onderscheiden van platforms. Dit betekent investeren in klantloyaliteit, bijvoorbeeld door klanten een unieke winkelervaring te bieden en hen actief te betrekken bij het merk. "Het kennen van je klant en het leveren van een gepersonaliseerde ervaring is iets waar retailers echt het verschil kunnen maken," aldus Chantal.
Concrete strategieën voor een duurzame toekomst
Tijdens hun onderzoek heeft de expertgroep vijf belangrijke pijlers geïdentificeerd waarmee retailers hun positie in de platformeconomie kunnen versterken:
- Ontwikkel een sterke omnichannel merkstrategie: Zorg voor een naadloze merkbeleving over alle kanalen heen, zowel online als offline. Dit helpt om een consistente klantervaring te bieden en klanten aan je merk te binden.
- Bied een uniek en exclusief assortiment: Door producten aan te bieden die niet op platforms te vinden zijn, kunnen retailers zich onderscheiden en klanten aantrekken die op zoek zijn naar iets bijzonders.
- Optimaliseer klantloyaliteit: Zet in op het opbouwen van sterke klantrelaties door middel van gepersonaliseerde service en beloningen voor trouwe klanten. Begrijp wie je klanten zijn en wat hen beweegt.
- Investeer in technologische innovatie: Zorg ervoor dat je technologie flexibel en schaalbaar is, zodat je snel kunt inspelen op veranderingen in de markt. Technologie moet je helpen om efficiënter te werken en beter in te spelen op klantbehoeften.
- Stimuleer interne innovatie en talentontwikkeling: Zorg ervoor dat innovatie een kernwaarde is binnen je organisatie. Trek jong talent aan en geef hen de ruimte om te groeien en bij te dragen aan de ontwikkeling van je bedrijf.
Waarom je de Bluepaper niet wilt missen
De volledige resultaten van het onderzoek worden in oktober gepresenteerd in een uitgebreide Bluepaper. Deze paper biedt niet alleen strategische inzichten, maar ook zeer praktische adviezen die retailers direct kunnen toepassen. "Het is niet zomaar een onderzoekspaper," benadrukt Chantal. "Het is een document vol concrete acties en tips waarmee Nederlandse retailers direct aan de slag kunnen."
Dus, wil jij weten hoe jouw organisatie relevant kan blijven in de snel veranderende platformeconomie? Benieuwd naar de strategische en praktische inzichten die jouw bedrijf kunnen helpen om voorop te blijven lopen in e-commerce? Download dan in oktober de Bluepaper en maak shoppen slimmer!
Kan je niet wachten tot oktober en wil je nu al meer leren? De expertgroep vertelt in meerdere podcastafleveringen meer over het onderzoek en over hoe jij als retailer of merk relevant kan blijven.
Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen in de e-commerce. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel nieuw inzicht!
Onderwerpen
Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Thuiswinkel.org presentaties op Shopping Today 2024
Gepubliceerd op 11 oktober 2024DownloadTijdens Shopping Today 2024 heeft Thuiswinkel.org verschillende presentaties gegeven. Download op deze pagina de presentaties.
-
ShoppingTomorrow Bluepaper AI & PIM: creëer de ultieme productervaring voor je klanten
Gepubliceerd op 10 oktober 2024DownloadDe bluepaper laat aan de hand van diverse concrete cases komen zowel kansen als beperkingen van AI zien.
-
ShoppingTomorrow Bluepaper AI in retail: hyperpersonalisatie
Gepubliceerd op 10 oktober 2024DownloadDe expertgroep laat zien hoe AI hun klantbeleving versterkt, met tools als AI-assistenten en slimme aanbevelingssystemen.
-
ShoppingTomorrow Bluepaper AI: verbeterde customer journey
Gepubliceerd op 10 oktober 2024DownloadDe expertgroep 'AI; verbeterde customer journey', met Deloitte als voorzitter en Adwise en Google als hosts, benadrukt hoe AI de retailwereld verandert.