Hoeveel pakketjes gaan er retour?

Gepubliceerd op: 12 december 2023
Bijgewerkt op: 12 december 2023
Geschreven door
Pakketten Bezorgen 800 X 400 (1)

Een grote meerderheid (46%) van de Nederlandse consumenten denkt dat tussen de 30-50% van de pakketjes retour wordt gestuurd. Eén op de vijf denkt zelfs dat 50-80% wordt geretourneerd. Maar klopt dat eigenlijk wel? Of gaat het in werkelijkheid om een stuk minder retouren?

Volgens de ACM Post- en Pakketmonitor zijn er in 2022 473 miljoen pakketjes verstuurd naar consumenten en is 12,3% daarvan retour gegaan. Voor de meeste productcategorieën liggen de retourpercentages rond de 5%-7%. Kleding komt vaker terug. Retourpercentages van 30% zijn in de fashion niet uitzonderlijk, met uitschieters naar soms wel 40 tot 50%.

In de grootste Europese landen komen online retourzendingen het meest voor in de categorieën kleding, schoenen en accessoires, meldt Statista. Van alle modeartikelen vertonen jurken de hoogste retourpercentages, waarbij in Europa meer dan de helft wordt teruggestuurd, op de voet gevolgd door rokken, die een retourpercentage van 47 % hebben. Schoenen behoren ook tot de meest geretourneerde modeproducten, waarbij pantoffels, pumps en ballerina's de het vaakst teruggestuurd worden.

Wat zijn de redenen van retourzendingen?

Uit een onderzoek van Klarna blijkt dat de redenen van retouren per productcategorie verschillen. Voornaamste redenen voor retourzending zijn onjuiste pasvorm (27%), beschadigde producten (26%), bewust bestellen van extra maten (24%) en afwijkend uiterlijk in het echt (19%). Bovenkant formulier

Wat doen webwinkels om retouren te verminderen?

Webwinkels spannen zich in om retouren te verminderen en hebben al veel stappen ondernomen om dit te bereiken. Daarbij zetten ze zich op verschillende punten in om klanten te helpen weloverwogen aankoopbeslissingen te nemen en zo de behoefte aan retouren te minimaliseren. Enkele van deze punten zijn:

  1. Geven van gedetailleerde productinformatie: een gedetailleerde productbeschrijving, specificaties en afbeeldingen verminderen de kans op een verkeerde aankoop.
  2. Maten en maattabellen: webwinkels besteden aandacht aan maattabellen en adviseren op basis van data, zoals reviews en eerdere aankopen, om zo de juiste pasvorm zoveel mogelijk te garanderen.
  3. Realistische productafbeeldingen: webwinkels bieden hoogwaardige afbeeldingen en soms video's om een beter beeld te geven, inclusief details zoals modellen met bijbehorende maten.
  4. Interactie met medewerkers: webwinkels staan klaar om vragen te beantwoorden en advies te geven, waardoor de kans op een miskoop afneemt.
  5. Productreviews en koperservaringen: het lezen van productreviews geeft inzicht in kwaliteit, pasvorm en prestaties, waarbij het belangrijk is verder te kijken dan alleen de sterrenwaardering.
  6. Virtuele Paskamers en augmented Reality: sommige webwinkels bieden virtuele paskamers en augmented reality aan, waardoor consumenten producten digitaal kunnen passen voor een betere online winkelervaring.

    Meer lezen over
    over de misverstanden uit onze sector? 

    Er zijn veel misverstanden over de e-commerce sector. In deze artikelen gaan we dieper in op de misverstanden.

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp