Helft online aankopen via marktplaatsen

Gepubliceerd op: 18 maart 2021
Bijgewerkt op: 22 november 2021
Geschreven door
Laptop En Winkelwagen Met Pakketten 800 X 400

Meer dan de helft (54%) van alle nieuwe online productaankopen wordt via marktplaatsen gedaan. Dit betekent dat minder dan de helft van alle online aankopen bij webwinkels plaats vindt. Dit blijkt uit de eerste editie van de Marketplace Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope en Hogeschool van Amsterdam onder bijna 7.000 Nederlanders.

Films, muziek en boeken

Het totale marktaandeel van online marktplaatsen voor de aankoop van nieuwe producten bedraagt 54%. Binnen de productcategorie films, muziek en boeken (80%) worden de meeste online aankopen via marktplaatsen gedaan. Voor de categorieën sport/spel/hobby en elektronica bedragen de aandelen respectievelijk 65% en 63%. Binnen de categorie voeding, verzorgings- en schoonmaakproducten (26%) wordt het minst besteld via online marktplaatsen.

Online warenhuizen populairst

Van alle typen marktplaatsen zijn online warenhuizen het populairst. 94% van alle online shoppers heeft hier weleens iets gekocht. De populairste voor online aankopen zijn bol.com (87%), Wehkamp.nl (39%), AliExpress.com (39%), Blokker.nl (32%) en Amazon.com (27%). Online marktplaatsen voor advertenties en veilingen (63%), fashion (53%) en deals en aanbiedingen (49%) volgen op aanzienlijke afstand van online warenhuizen.

Gemak is belangrijkste motief

Online shoppers kiezen hun marktplaatsen voornamelijk uit op basis van de grootte van het aanbod (28%). Andere doorslaggevende factoren zijn lagere prijzen (23%), hogere mate van betrouwbaarheid (22%), makkelijker in gebruik (22%) en goede bezorgopties (21%). Minder belangrijk in het keuzeproces zijn de informatievoorziening (3%), garantievoorwaarden (3%) en kwaliteit van de producten (3%).

“De resultaten van dit onderzoek passen in een trend die we al langer zien dat consumenten hun online zoektocht op marktplaatsen starten. Daar vinden ze immers gemak, producten, beschrijvingen en reviews op één plaats”, vertelt Just Hasselaar, beleidsadviseur platformisering bij Thuiswinkel.org. “Het is daarom wel zaak voor webwinkeliers om onderscheidend te blijven en waarden toe te voegen ten opzichte van deze platformen. Ze moeten hun businessmodel en strategieën aanpassen op de werkelijkheid met platformen.”

Just vervolgt: “Toch vertellen deze cijfers vertellen niet het hele verhaal. De volumes op de marktplaatsen worden voornamelijk gedraaid door verkopers op deze platformen. Het is heel goed mogelijk dat deze verkopers ook nog een eigen succesvolle website beheren. Verder groeit de online markt nog steeds bijzonder hard en is ook de markt voor de individuele webwinkel gezond.”

Meer informatie

De resultaten in dit persbericht komen uit de Marketplace Monitor, een grootschalig onderzoek met cijfers en trends over online marktplaatsen in Nederland. In het onderzoek zijn 6.936 respondenten van 18 jaar en ouder ondervraagd die in de afgelopen 3 maanden producten of diensten via het internet hebben gekocht. Voor eventuele vragen kun je contact opnemen met Jesse Weltevreden via 06-10153268 of j.w.j.weltevreden@hva.nl.

Onderwerpen

Heb je vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact op met onze expert.

Jesse Weltevreden

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp