Flitsbezorging groeit minder onstuimig dan begin 2022

Gepubliceerd op: 4 augustus 2022
Bijgewerkt op: 4 augustus 2022
Geschreven door
Fiets Flitsbezorger Met Pakketjes 800X400

1,1 Miljoen Nederlandse consumenten hebben inmiddels weleens een bestelling geplaatst bij een flitsbezorger; in februari waren dit er nog ca. 925.000. Deze groei van 20% is minder fors dan aan het begin van dit jaar toen deze nog 30% bedroeg. Het aantal consumenten dat regelmatig een flitsbestelling plaatst groeit overigens beduidend minder sterk. Dit alles blijkt uit het derde grootschalige onderzoek dat Kantar heeft uitgevoerd onder ruim 30.000 consumenten.

Afhankelijkheid van kortingscodes maakt flitsbezorger kwetsbaar

Het gebruik van flitsbezorging wordt in substantiële mate gedreven door promoties. Maar liefst 57% van de klanten heeft bij de laatste flitsbestelling gebruik gemaakt van een kortingscode en een substantieel deel (42%) van deze bestellingen zou zonder deze korting niet geplaatst zijn. Het volume van flitsbezorging drijft dus in belangrijke mate op promotionele acties, al zijn er op dit vlak opvallende verschillen tussen de aanbieders Flink, Gorillas, Getir en Zapp die actief zijn op de Nederlandse markt.

Mogelijk vertrek van Zapp uit Nederland

Dat deze nieuwe markt vol uitdagingen zit bevestigt flitsbezorger Zapp, die in juni aankondigde mogelijk te gaan vertrekken uit Nederland. De huidige macro-economische omstandigheden en de aanhoudende onzekerheid omtrent regelgeving voor dark stores deden de verwachtingen versomberen. Dit ondanks het feit dat de gemiddelde besteding per bestelling bij Zapp beduidend hoger ligt dan bij de andere drie flitsbezorgers. Het feit dat Zapp toch overweegt zich terug te trekken, maakt het niet ondenkbaar dat nog een andere partij dit voorbeeld binnenkort gaat volgen.

Over het onderzoek

Kantar monitort sinds november 2021 de bekendheid en het gebruik van flitsbezorging in Nederland. Het onderzoek heeft inmiddels 3 edities. Later in 2022 brengt Kantar nog 2 edities edities met de recentste ontwikkelingen en inzichten van de flitsbezorgingsmarkt en de bijhorende marktaandelen.
Download het onderzoek bij Kantar.

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp