Feestdagendrukte? Wees eerlijk en transparant over verwachte levertijden

Feestdagen Cadeaus 800 X 400 (1)

Webwinkels en vervoerders werken deze dagen hard om alle pakketten op tijd bij de klanten te krijgen. Maar het zijn niet alleen de webwinkels en vervoerders die druk zijn. Ook toezichthouders als ACM en de Consumentenbond nemen de e-commercesector onder de loep. Het is daarom van belang om eerlijk en transparant te zijn over de verwachte vertraging in de levering.

Gepubliceerd op: 28 oktober 2022
Bijgewerkt op: 7 november 2023
Geschreven door

Onderzoek naar klachten over levertijden

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ziet toe op de naleving van consumentenrechten. De toezichthouder komt vrijwel ieder jaar met een bericht dat zij handhaven bij webwinkels die hun klanten niet juist informeren over levertijden. Vincent Romviel, jurist bij Thuiswinkel.org: “Voor je klant is het een grote ergernis als een pakket niet op tijd komt. Hij verheugt zich op zijn aankoop en krijgt zijn artikel niet op de afgesproken dag geleverd. Natuurlijk is hij dan teleurgesteld. Op de website stond immers dat het product die dag zou worden geleverd. Ook Thuiswinkel.org ontvangt rond deze tijd veel klachten van consumenten over dit onderwerp.”  

We willen je daarom graag informeren en je adviseren om de juiste en werkelijke levertijden aan je klanten te communiceren, helemaal met de feestdagen in het vooruitzicht. Het belooft ook dit jaar weer druk te worden. 

Ons advies: informeer compleet, juist en vooraf, tijdig en op een prominente plek

  • Over de verwachte levertijd
  • Over verwachte vertragingen
  • Over onverwachtse omstandigheden
  • Over de voorraad
  • Over het juiste modeltype

Lees ook de ACM leidraad ter bescherming van de online consument.

Wees voorbereid op de feestdagendrukte

Met de feestdagenpiek in het vooruitzicht, kunnen standaard levertijden anders worden. Neem contact op met je vervoerder en geef je prognoses door. Stel levertijden tijdens de feestdagen regelmatig bij. Als dit per product verschilt kun je dit het beste ook bij het product op je webshop vermelden. Meer tips ter voorbereiding van de feestdagen vind je hier

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp