Cyberserie, informatiebeveiliging

Gepubliceerd op: 23 september 2022
Bijgewerkt op: 23 september 2022
Geschreven door
Informatiebeveiliging

Deze week komt Thuiswinkel.org met een nieuw onderwerp over cybersecurity. Het belang van cybersecurity neemt steeds meer toe en om iedereen zich hier bewust van te maken, heeft Veiliginternetten.nl zogenaamde spiekbriefjes ontwikkeld. Wij delen ze in deze Cyberserie. Deze week wordt er gekeken naar informatiebeveiliging.

Wat is informatiebeveiliging?

Informatiebeveiliging is de verzameling van processen en afspraken die ervoor zorgen dat de risico’s bij het werken met informatie, beheersbaar blijven. Risicomanagement is een belangrijk onderdeel van informatiebeveiliging. Dit is een proces dat ervoor zorgt dat de verantwoordelijkheden voor het inzichtelijk maken van risico’s en het bepalen en (laten) doorvoeren van tegenmaatregelen, op de juiste plekken binnen een organisatie worden belegd. Informatie is in deze tijd een vierde productiefactor. Het beheer van informatie vraagt om die reden om sturing en aandacht vanuit directies en bestuurders. Vandaag de dag wordt veel informatie via de computer verwerkt, maar informatiebeveiliging bevat ook veel niet-technische componenten.

Het belang voor Nederland

In Nederland beschikken organisaties, de overheid en burgers over belangrijke en vertrouwelijk informatie waar ze in zeker mate van afhankelijk zijn. Beveiliging van deze informatie is dus noodzaak. De Nederlandse economie speelt zich steeds meer af in het digitale domein, dit wordt ook steeds meer. Hierdoor is informatiebeveiliging belangrijk om dit deel van de economie draaiende te houden.

Ben je na dit artikel nog benieuwd en wil je nog meer weten over informatiebeveiliging?

GA DAN NAAR VEILIGINTERNETTEN.NL>

Onderwerpen

Heb je vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact op met onze expert.

Roland van Kortenhof
Roland van Kortenhof 250x250

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp