Cyberserie, End-to-end encryptie

Gepubliceerd op: 15 september 2022
Bijgewerkt op: 21 september 2022
Geschreven door
Ontwerp Zonder Titel (10)

Deze week komt Thuiswinkel.org met een nieuw onderwerp over cybersecurity. Het belang van cybersecurity neemt steeds meer toe en om iedereen zich hier bewust van te maken, heeft Veiliginternetten.nl zogenaamde spiekbriefjes ontwikkeld. Wij delen ze in deze Cyberserie. Deze week wordt er gekeken naar de E2EE (End-to-end encryptie).

End-to-end encryptie, ook wel versleuteling genoemd, houdt in dat verzender en ontvanger hun communicatie versleuteld hebben op hun eigen apparaten en niet bij een derde. Doordat alleen de verzender en ontvanger de boodschap kunnen ontsleutelen is de communicatie tijdens het versturen niet in te zien door derden. Kernpunt is dat verzender en ontvanger elkaar vertrouwen, dus bijvoorbeeld van elkaar weten wie ze zijn. End-to-end encryptie geeft een hoge mate van zekerheid dat de privacy van communicatie gewaarborgd wordt. Het werkt alleen goed als de gebruikte apparaten (zoals smartphone) niet gehackt zijn.

Het belang voor Nederland

Het is essentieel voor het onderlinge vertrouwen van burgers en bedrijven dat zij zekerheid hebben dat hun online communicatie niet afgeluisterd of veranderd kan worden. Vertrouwen in de integriteit van (privé)communicatie is essentieel voor het gevoel van persoonlijke veiligheid. Vrijheid (van meningsuiting) vereist ook dat men zich veilig voelt om te communiceren. Vertrouwen dat informatie niet ingezien of veranderd kan worden door een aanvaller is essentieel voor zakelijk gebruik van digitale communicatie (bijvoorbeeld bij online transacties).

Volgende week komt het volgend onderwerp van de cyberserie online. Dan zal het gaan over informatiebeveiliging. Wil je nog meer weten over de E2EE?

GA DAN NAAR VEILIGINTERNETTEN.NL>

Onderwerpen

Heb je vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact op met onze expert.

Roland van Kortenhof
Roland van Kortenhof 250x250

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp