Cyberserie: de Cloud

Gepubliceerd op: 26 april 2022
Bijgewerkt op: 28 april 2022
Geschreven door
Cloud 800 X 400

In deel één van de serie ben je meer te weten gekomen over de tweefactor authenticatie. Deze week zal er gekeken worden naar de ‘Cloud of cloud computing 'as a service'. Heb jij het onderwerp van vorige week gemist? Klik dan hier om meer te weten te komen over de tweefactor authenticatie. Volgende week komt het onderwerp ‘Cybercrime’ aan bod, waarin we alle criminaliteit tegen computers bespreken.

Een computer die via internet door verschillende partijen tegelijk kan worden gebruikt

Misbruik rondom de cloud komt tegenwoordig steeds meer voor, ook in Nederland. Maar wat is de ‘cloud’ nu precies? cloud is een computer, die via internet, door veel verschillende partijen tegelijkertijd gebruikt kan worden. In principe draaien alle bedrijven op cloud. Alle informatie-uitwisseling in ketens en netwerken verloopt tegenwoordig via deze manier. Daarnaast biedt deze weg ook een plek voor opslag en het voltooien van transacties. Zo is cloud schaalbaar en flexibel: je kunt bijvoorbeeld tijdelijk (vaak automatisch) /extra capaciteit inhuren als het tijdelijk druk is. Daarnaast hoef je zelf geen apparatuur (servers, netwerken, datacenters) te kopen, maar betaal je bij gebruik. 

Nederland is een aantrekkelijke plaats voor cloudaanbieders

Tegenwoordig leunen vrijwel alle technische innovaties sterk op cloud, Nederland maakt dit namelijk aantrekkelijk. Zo is er hier sprake van een snelle en betrouwbare internetinfrastructuur met strenge regulering op het gebied van privacy en veiligheid. Mede hierdoor is Nederland een aantrekkelijke plaats voor cloudaanbieders. Dit helpt om het ondernemend vermogen van Nederland te versterken: start-ups en gevestigde bedrijven kunnen flexibeler en innovatiever IT-diensten ontwikkelen. Daarnaast is dit betaalbaar omdat clouddiensten in hoge mate gestandaardiseerd zijn en niet worden geconfigureerd.

Wil jij meer weten over dit onderwerp?

Klik dan hier >

Onderwerpen

Heb je vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact op met onze expert.

Roland van Kortenhof
Roland van Kortenhof 250x250

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp