Brexit: Exporteren naar het Verenigd Koninkrijk

Gepubliceerd op: 5 december 2018
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021
Geschreven door
Internationaal Aardbol Zilver Zwart 800X400

Lever jij producten aan klanten in het Verenigd Koninkrijk of Ierland? Dan gaat er dankzij de aanstaande Brexit een hoop voor jouw bedrijf veranderen, ook als je levert via een tussenpersoon. Je krijgt dan straks namelijk te maken met Nederlandse en Britse douane. Waar moet je dus rekening mee houden en waar kun je nu al mee aan de slag?

Of het nu een harde of zachte Brexit wordt, we raden iedereen die naar de VK exporteert aan om nu alvast hun zaken te regelen, omdat sommige aspecten wat tijd vergen. De wachttijden bij de grens kunnen bijvoorbeeld langer worden en je krijgt te maken met douaneformaliteiten. Het kan dus zomaar zijn dat je je producten niet meer binnen 24 uur kunt leveren.

Wat kun je nu al regelen voor de Brexit?

  • Laat de Nederlandse douane met een ‘aangifte ten uitvoer’ weten dat je goederen levert aan een land buiten de EU. Daarvoor gebruik je onder andere een EORI-nummer (identificatienummer van je bedrijf). Je vindt hier hoe je dat nummer krijgt.
  • Zorg ervoor dat je aangifte kunt doen in de systemen van de douane. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld via een douane-aangiftepakket of -HUB. Je vindt hier een lijst met opties.
  • Vraag een registratie elektronisch berichtenverkeer aan als je zelf aangifte gaat doen. Het aanvragen van zo’n registratie elektronisch berichtenverkeer kan op douane.nl
  • Registreer je bedrijf bij de Nederlandse Douane als Authorised Economic Operator. Dat biedt voordelen, zoals voorrang bij fysieke controles en een registratie.

Wat is verder nog handig om te weten?

  • Als je producten exporteert naar een niet-EU-land (zoals het VK) of opslaat in een douane-entrepot, breng je 0% btw in rekening bij je afnemer. Het maakt daarbij niet uit of het om een zakelijke afnemer of een particulier gaat, maar je moet de export wel aantonen via je administratie. Ons advies: bewaar een kopie van de vrachtbrief, de factuur van de vervoerder en het invoerbewijs van het land van bestemming.
  • Vanwege veranderingen rondom de btw kan het moment van het betalen van de btw en de mogelijkheid tot het terugvragen van de btw langer duren.
  • Houd er rekening mee dat producteisen kunnen veranderen na de Brexit. Zo kan het zijn dat de algemene en de specifieke EU-producteisen, zoals CE-marketing, niet meer gelden in het Verenigd Koninkrijk na de Brexit.

Voor bepaalde producten gelden aanvullende regels:

Preparedness Notices van de Europese Commissie

De Europese Commissie biedt veel informatie over de voorbereiding op de Brexit in haar Preparedness Notices. Bekijk hier het overzicht.

Hulp nodig bij de voorbereidingen?

VNO-NCW, MKB-Nederland en de Rijksoverheid bieden ondernemers praktische tips om (ondanks alle onzekerheid) aan de gang te gaan met hun Brexit-voorbereiding. Lees meer over de Brexit

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp