Bijna 40 procent van de consumenten wacht tot koopjes Black Friday voor feestdagen

Gepubliceerd op: 25 november 2022
Bijgewerkt op: 25 november 2022
Geschreven door
Feestdagen - Black Friday op toetsenbord - 800 x 400
Business Partner

Bijna twee op de vijf (37%) van de Nederlandse consumenten wacht op populaire shopdagen zoals Black Friday en Cyber Monday met het kopen van cadeaus voor de feestdagen. Hoewel deze dagen bekend staan om hoge kortingsacties, is niet iedereen hier vatbaar voor. Ondanks de inflatie staat bijna de helft (46%) hier neutraal tegenover. 11 procent geeft zelfs aan deze acties juist opzettelijk te vermijden. Dit blijkt uit onderzoek van onze business partner Lightspeed, waarin duizend Nederlanders zijn gevraagd naar hun koopgedrag rond de feestdagen.

Verder start bijna twee vijfde (39%) van de Nederlandse consumenten met het doen van inkopen voor de feestdagen in de maand november. 17 procent begint hier zelfs al mee in de oktober.

Online shoppen populair, maar in-store weer in opmars

Meer dan een derde (35%) van de respondenten geeft aan cadeaus voor de feestdagen voor de helft online en voor de helft in fysieke winkels te kopen. Een vergelijkbaar percentage (32%) shopt voornamelijk online en 13 procent schaft enkel online cadeaus aan. Daartegenover geeft 12 procent aan graag op pad te gaan en voornamelijk in fysieke winkels te kopen. Vijf procent van de consumenten shopt volledig offline.  

Kleine, onafhankelijke winkels, zijn naast de grote retailers een populaire keuze bij het winkelpubliek. Een derde winkelt evenveel bij kleine, onafhankelijke winkels als bij grotere winkels en zes procent geeft aan hun inkopen voornamelijk bij kleine retailers te doen. Drie procent winkelt enkel bij kleine retailers.

Verder doet ruim een kwart (28%) van de respondenten alle feestdagen-aankopen bij grote retailers zoals Amazon, Bol en de Bijenkorf. 24 procent koopt voornamelijk bij grote (web)winkels.

Steunen van lokale economie blijkt voornaamste reden voor inkopen bij kleinere retailers

Bijna twee op vijf (38%) van de Nederlandse consumenten die ervoor kiezen om bij onafhankelijke, kleinere winkels te shoppen, geeft aan dit te doen om de lokale economie en de winkeleigenaren te steunen. Daarnaast zegt 30 procent dit uit gewoonte te doen. Extra ondersteuning in tijden van inflatie is voor 18 procent een reden om juist bij kleinere retailers inkopen te doen.

“De shopdagen Black Friday en Cyber Monday komen oorspronkelijk uit de Verenigde Staten, maar zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse cultuur. Vooral in het huidige economische klimaat zijn deze populaire kortingsacties enorm welkom. Dit wordt dan ook door ons onderzoek bevestigd”, zegt Ewout van Rossum, Regional Retail Manager Benelux bij Lightspeed. “Verder laten de resultaten zien dat consumenten weer vaker fysieke winkels bezoeken en niet enkel hun aankopen online doen. Overigens zal het online shopgedrag dat is toegenomen door covid nooit uit het retaillandschap verdwijnen, maar de terugkeer van de consument naar de winkelstraat is een beweging die ik toejuich. De grootste uitdaging voor retailers in de gehele Benelux is nu hoe zij hun klanten zowel online als in de winkel zo goed mogelijk kunnen bedienen. Zeker omdat online verkopen voor veel fysieke winkels een grotere bron van inkomsten is geworden: omnichannel retail blijft een groeimarkt.”

Speelgoed, kleding en cosmetica in trek als cadeaus

Verder is bijna de helft (47%) van de consumenten van plan om als cadeau voor de feestdagen speelgoed aan te schaffen. Dit wordt gevolgd door kleding en accessoires (45%) en cosmetica en parfum (43%). Ook zijn cadeaubonnen populair (41%). Reizen en dagtrips zijn met 10 procent het minst in trek om als cadeau weg te geven.

Over deze enquête

1.000 Nederlandse consumenten namen deel aan deze enquête, die werd uitgevoerd door OnePoll, een onafhankelijk marktonderzoeks- en enquêtebureau.

Over Lightspeed

Het complete ondernemersplatform van Lightspeed ondersteunt ondernemingen die de ruggengraat vormen van de wereldeconomie. Het helpt ondernemers te vereenvoudigen, op te schalen en bij het bieden van uitzonderlijke klantervaringen. Ons online ondernemersplatform transformeert en verenigt digitale en fysieke processen door verkoop via verschillende kanalen, het uitbreiden naar nieuwe locaties, wereldwijde betalingen, financiële oplossingen en toegang tot leveranciersnetwerken.

Lightspeed is opgericht in 2005 in Montréal, Canada, en staat tegenwoordig dubbel genoteerd op de New York en Toronto Stock Exchange (NYSE: LSPD). Met teams in Noord-Amerika, Europa, Azië en de Pacific, ondersteunt Lightspeed op dit moment midden- en kleinbedrijven in meer dan 100 landen wereldwijd.


Wil je meer informatie over het onderzoek van Lightspeed? 

ga dan naar de website > 

Onderwerpen

Heb je vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact op met onze expert.

Jacqueline van der Burg
Jacqueline van der Burg 250x250

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp