B2b of b2c … een klant is een klant

Gepubliceerd op: 8 mei 2019
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021
B2b Bureau Met Laptop, Schrift, Mobiel, Koffie 800X400

Houd jij je webshop nog puur voor zakelijke klanten of consumenten? Een gemiste kans, als je het mij vraagt. Steeds meer webwinkels openen namelijk hun digitale deuren voor iedereen, of het nou om een zakelijke of een privé-aankoop gaat. En dat is een slimme zet, want hoewel het beslis- en bestelproces tussen beide doelgroepen misschien wat verschilt, uiteindelijk is een betalende klant een betalende klant.

Het is alweer ruim drie jaar geleden dat het Thuiswinkel Zakelijk-keurmerk het levenslicht zag. De zakelijke e-commercemarkt vroeg om een andere benadering, andere voorwaarden en een andere certificering dan de b2c-markt. In die drie jaar is de markt 180 graden gedraaid en zien we steeds meer grenzen vervagen. Zo ook de grens die veel webshops zelf nog ophouden: je mag bij mij alleen kopen als je een bedrijf bent óf als je een consument bent.

Veel grote webshops bedienen beide doelgroepen al, maar er zijn ook steeds meer kleine online winkels die de stap zetten van b naar c of van c naar b. Een mooie ontwikkeling, want waarom zou je een doelgroep uitsluiten? De zakelijke e-commercemarkt groeit als een speer en steeds meer zakelijke aankopen worden online gedaan. Maar de online b2c-markt is natuurlijk ook nog lang niet uitgegroeid. Kortom, beide doelgroepen bedienen geeft je een uitstekende positie in de markt.

Je deuren openen voor beide doelgroepen heeft natuurlijk impact op je bedrijfsvoering, op je webshop en op je processen, maar kan je ook heel veel opleveren. Zo worden je klantenbestand en netwerk vergroot en zullen mensen die als consument bij je komen, jou onthouden als ze een zakelijke aankoop willen doen (en vice versa natuurlijk).

Wanneer je de overstap maakt naar een nieuwe doelgroep, is vertrouwen van essentieel belang. Kun je waarmaken wat je belooft, kun je voldoen aan de wensen van je klant en ben je op de hoogte van de geldende wet- en regelgeving? Door de combinatie te voeren van Thuiswinkel Waarborg en Thuiswinkel Zakelijk laat je aan beide doelgroepen zien dat je op de hoogte bent van de ontwikkelingen én dat je voldoet aan de wetgeving die voor die doelgroep geldt.

Bij Thuiswinkel.org doorloop je voor het zakelijke keurmerk een ander certificeringstraject dan voor het consumentenkeurmerk. Wanneer je webshop voldoet aan de geldende wetgevingen, financieel gezond is en gecheckt is met onze veiligheidsscan, mag je de logo’s voeren. Zo weet je klant dat ze met een gerust hart bij je kunnen shoppen. Zowel zakelijk als privé.

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp