5 tips voor cross-border succes met je webwinkel

Gepubliceerd op: 26 januari 2021
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021
Geschreven door
Cross Border Vliegtuigen Vliegveld 800X400

Kijk jij als webshop verder dan alleen Nederland? Goed idee! Uit onderzoek blijkt dat 53% van de online shoppers het afgelopen jaar iets bij een internationale webwinkel heeft besteld. Dat zijn veel nieuwe potentiële klanten. Hoe zorg je ervoor dat jouw cross border-strategie een succes wordt? In dit artikel vind je vijf praktische tips voor een succesvolle cross-border aanpak.

 

1. Gratis verzending is niet de gouden standaard

Veel retailers worstelen met de vraag of ze verzending gratis aan moeten bieden. Uit de E-commerce Delivery Compass van Sendcloud blijkt dat consumenten vaak best bereid zijn om te betalen voor het verzenden. De maximale verzendkosten die de consument wil betalen verschillen wel per land. Zo willen Spaanse consumenten niet meer dan € 4,20 betalen voor hun bestelling, terwijl Nederlandse consumenten zonder al te veel moeite € 5,80 betalen aan verzendkosten. Het Europese gemiddelde ligt op € 4,80.

Hoe maak je internationaal verzenden aantrekkelijk? Overweeg lokale verzendtarieven te gebruiken en werk met een drempelbedrag voor gratis verzenden. Als vuistregel voor het drempelbedrag kun je deze formule gebruiken: Gemiddeld orderbedrag + standaardverzendkosten × 3.  

2. Douanekosten zijn een dealbreaker

Veel consumenten zijn bang voor douanetoeslagen. Logisch, want niemand wil onverwachts bijbetalen voor het ontvangen van een bestelling. Dit is de reden dat 4 op de 10 consumenten niet bij internationale webshops bestelt. Zo los je dit op:

  • Stel consumenten gerust door proactief en transparant te communiceren over het douaneproces.
  • Zorg er voor dat alle douanedocumenten op orde zijn. Bij zendingen buiten de EU moet je als webshop altijd een commercial invoice én een certificaat van oorsprong toevoegen aan je zending, en in sommige gevallen een CN22 of CN23. 

3. Verzend internationaal, denk lokaal

Welke bezorgdienst de standaard is, verschilt per land. Zo zien Nederlanders regelmatig PostNL aan de deur verschijnen, terwijl in België bpost geregeld aanbelt. 47% van de e-shoppers geeft de voorkeur aan een specifieke bezorgdienst en maar liefst 71% vindt flexibiliteit van bezorging belangrijk.

Zo kom je tegemoet aan deze wensen: Investeer in een multicarrier-strategie, en vergelijk lokale en internationale bezorgdiensten. Zo weet je zeker dat je een lokale focus kunt bieden met alle gemakken van dien.

4. Zoveel mensen zoveel wensen: levertijden

Consumenten verwachten een snelle levering. Zo’n 33% van de consumenten noemt een te lange levertijd als reden om niet bij een internationale webwinkel te bestellen. Hoelang mag de levering dan duren? De verwachte levertijden verschillen per land. De gemiddelde verwachte standaard levertijd in Europa ligt op 3,1 dagen. Het maximale wat de Europese consument wil wachten is 4,4 dagen.

Hoe voldoe je aan deze verwachtingen? Communiceer altijd duidelijk de verwachte levertijd – maak het niet mooier dan het is. Wil je je klant tegemoet komen, overweeg dan internationale (express)levering in te zetten.  

5. Cut-offtijden zijn een race tegen de klok

Voor welk tijdstip moet jouw klant een bestelling plaatsen, om het pakket de volgende dag te ontvangen? De gemiddelde Europese consument verwacht tot 16.16 uur te kunnen bestellen om een bestelling de volgende dag te ontvangen. Nederlandse shoppers zijn een stuk veeleisender en verwachten dat ze tot 19.07 uur een bestelling mogen plaatsen.

Voldoe aan de verwachtingen van je consumenten door:

  • samen te werken met lokale fulfillmentcenta;
  • je pakketjes zelf af te geven bij sorteercentra;
  • next-day delivery als premiumoptie aan te bieden.

Meer weten?

Ben je benieuwd wat klanten nog meer van je verwachten? Download dan de resultaten van de Sendcloud E-commerce Delivery Compass. Je vindt er informatie over internationaal verzenden, groen bezorgen, snelle leveringen, een perfect retourbeleid, en veel meer.

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp