5 tips voor doorgroeien met jouw webshop

Je bent met jouw webshop het stadium van beginner ontgroeid en je kijkt met ambitie naar de webwinkels in de Twinkle top 100. Wat doen zij om zó succesvol te zijn. Wat kan jij met jouw bedrijf doen om daar te komen? Op deze pagina helpt Thuiswinkel.org webwinkeliers verder met uitblinken in e-commerce.

#1 Kies één niche voor jouw webshop

Vind jouw niche - foto van polaroid camera 

Er zijn een aantal grote partijen die veel, zeg maar vrijwel alles, verkopen. Denk aan bol.com, Coolblue, Wehkamp en Amazon. Het is moeilijk om direct te concurreren met deze grote spelers in de breedte. Binnen specifieke product- en dienstencategorieën is nog voldoende ruimte om uit te blinken en je te onderscheiden. Het kiezen van jouw niche is daarom nóg belangrijker geworden dan het al was. Als consumenten dat éne model polaroid-camera alléén bij jou kunnen krijgen, of nergens anders dat hippe designmeubel kunnen vinden, ben je onderscheidend.

Voordelen van een niche voor een webwinkel

 • Je kunt je profileren als een échte expert.
 • Je aanbod is completer met veel meer productentypen en kleuren dan brede webshops.
 • Je kunt je richten op een kleiner aantal specifieke leveranciers en daardoor goedkoper inkopen.
 • Er is minder concurrentie (in zoekmachines).
 • De kosten zijn lager en de winst hoger: je verpakkingsmateriaal is beter afgestemd op jouw product en je marketinginzet kan véél gerichter, en daardoor goedkoper, dan brede webshops.
 • Je hebt een makkelijkere bedrijfsvoering en logistiek, dankzij: een kleiner productaanbod, minder productfoto's, minder behoefte aan opslagruimte, minder leveranciers om mee te onderhandelen, je bent expert en kunt makkelijker consumenten informeren met jouw content.
 • Doordat je specialist bent en consumenten beter informeert (op jouw site) zul je minder retour krijgen dan brede webshops.

Kies een niche die aansluit op je huidige assortiment

Gebruik de keyword tool van Google AdwordsMaak een lijst met potentiële producten, wees daarbij zo specifiek mogelijk, en voer deze in de Google Adwords Keyword Tool in. Per zoekterm zie je een overzicht van het zoekvolume en de hoeveelheid concurrentie. Zo kun je bepalen of een niche interessant is. Goed gevonden worden in zoekmachines is essentieel voor een (niche) webshop. Een goede niche heeft een hoog zoekvolume en een lage concurrentie op specifieke zoektermen. Denk je dat je de perfecte niche hebt gevonden? Zoek dan eens via een zoekmachine of er al een webwinkel is in deze niche. Is die er niet of is er weinig concurrentie? Sla dan je slag!

#2 Verkoop met jouw webshop in het buitenland

verzameling vlaggen met de oproep - ga de grens over

Met een internetpenetratie van 96% en 12,7 miljoen e-shoppers, is de markt in Nederland redelijk verzadigd. Maar zowel binnen als buiten onze grenzen liggen nog mooie kansen. Volgens de expertgroep Cross Border (e)Commerce van ShoppingTomorrow is het voor de Nederlandse bedrijven zelfs noodzakelijk om cross-border te gaan. 

Tips voor webshop om internationaal te ondernemen

 • Kies de perfecte markt voor jouw cross-border avontuur. Ecommerce Europe heeft per land facts & figures verzameld over Europese landen en hun e-commercemarkten. Lees ook de analyse van ShoppingTomorrow over de beste vestigingslanden in de Global E-commerce Retail Index van AT Kearney 
 • Sluit met jouw webshop aan bij het internationale e-commerce keurmerk van Ecommerce Europe. Hiermee ben je als nieuwe partij in het buitenland sneller herkenbaar en straal je vertrouwen uit. Bonus: leden van Thuiswinkel.org voldoen automatisch aan het Ecommerce Europe Trustmark en kunnen dit direct gratis aanvragen (oktober 2015)
 • Blijf op de hoogte van de laatste cross-border tips & tricks op onze internationaal ondernemen pagina

#3 Maak gebruik van e-commerce marktplaatsen

foto van international market place Hawaï

Internationale marktplaatsen als Amazon en Alibaba zitten in de lift, en deze trend zet zich de komende jaren naar alle waarschijnlijkheid door. Dit blijkt uit de imponerende omzetgroei en de opbrengsten uit de verkopen die deze marktplaatsen faciliteren. Met hun enorme platformen bieden deze marktplaatsen webwinkels en retailers kansen, maar ook uitdagingen. Om hier beter zicht op te krijgen heeft de Ecommerce Foundation in samenwerking met Thuiswinkel.org onderzoek gedaan naar de rol van marktplaatsen. Het gebruikmaken van een internationale marktplaats kan een verstandige aanpak zijn om snel te kunnen verkopen buiten de landsgrenzen, maar hiervoor betaal je als webshop soms opstartkosten en/of draag je marges af op jouw verkoop.

Ook in Nederland kun je gebruik maken van de groei die partijen als bol.com (plaza) en marktplaats.nl doormaken. Door gebruik te maken van deze platformen kun je meeliften op hun bereik, marketing, marktpositie en eventueel logistieke afhandeling en betaalstructuren. 

#4 Zorg dat jouw e-fulfilment op orde is en je logistieke diensten blijft vernieuwen

man met trolley om af te leveren als illustratie van e-fulfilment

Het is voor veel webwinkels onhaalbaar, of op zijn minst heel moeilijk, om (op korte termijn) te concurreren met de e-fulfilment van grote spelers. Je kunt je als webshop goed onderscheiden met een nette logistieke afhandeling naar de consument.

Volgens onderzoek van EditieNL heeft 59% van de consumenten als grootste frustratie bij online bestellen dat er geleverd wordt op het moment dat hij/zij niet thuis is. Op de tweede en derde plek staan een onjuist geplande bezorgtijd en het afleveren van het pakket bij de buren. Hier liggen enorme kansen voor webwinkels om zich te onderscheiden:

 • Zorg dat je duidelijk bent over hoe snel je producten kunt leveren. Vaak is het voor de consument geen ramp als je niet binnen één dag kunt leveren, zolang je maar duidelijk bent over wanneer het wel kan.
 • Zorg dat je in alle stappen van het afleverproces duidelijk communiceert d.m.v. duidelijke bevestigingsmails, track & trace-codes en sms'jes over aflevermomenten.
 • Zorg dat afleverafspraken ook zo veel mogelijk gehaald worden door je logistieke dienstverlener. Wanneer blijkt dat er te vaak afleverafspraken worden gemist door de dienstverlener, blijf dan niet te lang wachten op verbetering maar ga op zoek naar een nieuwe fulfilment dienstverlener
 • Zorg dat je blijft werken om de consument zo veel mogelijk keuze te bieden over aflevermoment en afleverplaats. Denk bijvoorbeeld aan het actief promoten van ophalen bij pick-up points (dit geeft de consument meer flexibiliteit). Lees hier meer over de belangrijkste trends met invloed op de last-mile logistiek

#5 Meten is weten. Check jouw belangrijkste KPI's, verbeter en herhaal!

Meetlat op een tafel met tekst meet jouw kpi 

Hoe goed doe ik het ten opzichte van mijn concurrenten? Is een conversieratio van 2% goed? Betaal ik wel gunstige verzendkosten? Het meten van deze en andere KPI's is belangrijk voor het optimaliseren van jouw bedrijfsvoering. De Ecommerce Benchmark geeft je een eerlijk antwoord op deze vragen, specifiek binnen jouw branche. Of dat nu travel, retail of financiële dienstverlening is.

De Ecommerce Benchmark is een gratis service van Thuiswinkel.org waarmee je jouw webshop vergelijkt op een anonieme en veilige manier. Op basis van 21 Key Performance Indicators (KPI's) controleer je waar jouw e-commerce-activiteiten goed op poten staan en waar je misschien achterloopt. Met slechts een paar muisklikken ontvang je een actueel professioneel benchmark rapport van jouw webshop!  

Benchmark jouw shop meteen! of Lees het Ecommerce Benchmark rapport van Nederland

Thuiswinkel.org helpt je groeien, word lid!

Het Thuiswinkel Waarborg geeft meer vertrouwen van bezoekers, verhoging van conversie, het is het bekendste kwalitatieve keurmerk, leden krijgen gratis juridisch advies en we maken leveren een superhandige reviewmoduleVan de Twinkle100 zijn er 80 webshops lid van Thuiswinklel.org. En wist je dat 72% van de online shoppers eerder koopt bij een webwinkel met het Thuiswinkel Waarborg? Het is het meest bekende keurmerk: 90% van shoppers kent het Thuiswinkel Waarborg. Word nu lid en profiteer ook van alle andere voordelen, zoals gratis juridisch advies, marktonderzoeken en reviews. Al meer dan 2.200 webwinkeliers sloten zich bij ons aan! 
Voordelen van lidmaatschap of Lid worden