Thuiswinkel.org heeft samen met enkele partners een brief gestuurd naar minister Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hierin vragen de partijen nadrukkelijk om een publiek online identificatiemiddel waarmee personen zich online kunnen identificeren. De huidige manier van online identificeren, waarbij bijvoorbeeld een kopie van het paspoort moet worden opgestuurd, is onveilig, onpraktisch en werkt identiteitsfraude in de hand. Volgens de belangenvereniging voor webwinkels moet hier snel verandering in komen.
Identificatie is een kerntaak van de rijksoverheid. Via wettelijke identificatiedocumenten als het paspoort en rijbewijs kunnen Nederlandse consumenten zich eenvoudig identificeren bij de gemeente of (grootschalige) transacties met bedrijven. De overheid heeft voor het publieke domein ook een digitale variant ontwikkeld in de vorm van DigiD. Hiermee wordt het identificeren bij overheidsinstanties geregeld, maar DigiD is vooralsnog niet beschikbaar voor het bedrijfsleven en dat is een gemiste kans.
“Door het afschermen van het publieke eID-middel voor gebruik door BV Nederland veroorzaakt de overheid een fundamenteel en onwenselijk verschil tussen fysiek en digitaal handelen”, vertelt Just Hasselaar, beleidsadviseur digital transactions bij Thuiswinkel.org. “Ook werkt de overheid door de lange aanloop in dit traject identiteitsfraude in de hand en lopen Nederlandse ondernemers financiële kansen mis.”
In navolging van Thuiswinkel.org hebben ANVR, INretail, Techniek Nederland, Detailhandel Nederland en VBIN de brief ondertekend en de partijen zijn het erover eens dat er een maatschappelijke behoefte bestaat voor een publiek online identificatiemiddel. Zij zien het identificeren van een persoon met een publiek middel als een basisvoorziening in de huidige digitale samenleving.
De partijen geven vier argumenten die de stelling onderbouwen om het publieke middel (zoals DigiD) open te stellen voor identificatie richting het bedrijfsleven:
De zorgen van de overheid over de concurrentie tussen een privaat en publiek middel in de identificatiemarkt zijn volgens de partijen ongegrond. “De marktoplossingen zijn naar alle waarschijnlijkheid beter in staat om te innoveren in gebruiksgemak en aanvullende dienstverlening dan het publieke middel”, aldus Hasselaar. “Omdat consumenten via het publieke middel de voordelen van veilig online identificeren ontdekken, gaan zij daarna op zoek naar oplossingen die beter aansluiten bij hun behoeften. Het publieke middel is dan dus geen concurrent, maar eerder een aanjager in de identificatiemarkt.”
De brief naar de minister is ondertekend door: