Consumenten moeten, voordat zij een slim apparaat kopen, kunnen weten hoe het is geregeld met software-updates. Om dit mogelijk te maken, moeten producenten die de apparaten leveren deze informatie beschikbaar stellen voor verkopers. Amazon.nl heeft zijn website op aandringen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) aangepast. Thuiswinkel.org roept verkopers in haar achterban, die slimme apparaten verkopen, op hetzelfde te doen. Informeer je klanten in de productspecificaties over hoe lang een fabrikant updates blijft aanbieden. Als je dit niet weet of dit niet bekend is, vermeld dit dan.

Wat zijn slimme apparaten?

Steeds meer apparaten die consumenten gebruiken, zijn verbonden met het internet. Dit maakt dat zij toepassingen bieden die andere apparaten niet kunnen bieden. Dit worden ‘slimme’ apparaten genoemd. Denk aan een digitale assistent of een slimme thermostaat. Al deze apparaten maken gebruik van software en van het internet om deze functies te kunnen bieden. Die apparaten zijn met elkaar verbonden in het Internet of Things (IoT).

Rechten consument

Consumenten hebben vóór de aankoop recht op alle informatie over de eigenschappen en kwaliteit van het product die nodig is om een goed geïnformeerde beslissing te kunnen nemen. Aanbieders van slimme apparaten die consumenten niet informeren over belangrijke eigenschappen, zoals het updatebeleid, overtreden de consumentenregels. Dit komt ook naar voren in de nieuwe Implementatiewet richtlijnen verkoop goederen en levering digitale inhoud.

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Vincent Romviel 250x250
Vincent Romviel