Wrap-up Shopping Today: eindelijk weer fysiek!

Categorie
Gepubliceerd op: 15 oktober 2021
Bijgewerkt op: 18 oktober 2021
Geschreven door
Shopping Today 2021

Gisteren vond de negende editie van hét e-commercekennisevent van Nederland plaats in DeFabrique in Utrecht. E-commerce Nederland was klaar voor een spetterend uitverkocht congres waar iedereen elkaar eindelijk weer fysiek kon ontmoeten. Spraken we vorig jaar vooral over marketplaces en cross-border e-commerce, dit jaar lag de focus op het samenwerken vanuit het hele e-commerce ecosysteem.

B2b-e-commerce relevanter dan ooit

Shopping Today 2021 werd in alle vroegte afgetrapt met een besloten netwerkontbijt. Hier werden door Daniel van Delft (Currence) en Jurriën Kerstholt (De Nieuwe Zaak) de uitkomsten gedeeld van de B2B E-commerce Markt Monitor 2021. Ze gaven inzicht in de cijfers van de zakelijke online markt en sloten af met zes inzichten:

  1. 91% van de zakelijke bestellers koopt online.
  2. Aantal zakelijke online bestellingen groeit met 50%.
  3. 79% van de online bestellingen wordt gedaan door 22% van de bestellers.
  4. Meer dan de helft van de zakelijke bestellers is 50+.
  5. Zelfs relatief dure en complexe goederen wordt door meer dan de helft uitsluitend online besteld.
  6. 83% van de zakelijke bestellers oriënteert zich online.

Keynotes

In de plenaire zaal Copraloods, waar alle keynotesprekers het podium betraden, was het volle bak. Het podium was voor een bekend gezicht en een nieuw gezicht. Wijnand Jongen, oud-directeur van Thuiswinkel.org, interviewde zijn kersverse opvolger Marlene ten Ham die voor het eerst als dagvoorzitter in haar nieuwe rol het stokje overnam. Haar speerpunten voor volgend jaar? Het verstevigen van het Keurmerk, het uitbreiden van diensten en services zoals de juridische helpdesk, een stevige politieke stem in Nederland en de EU en vooral het samenwerken vormgeven vanuit het hele e-commerce ecosysteem.

Gorillas: faster than you

Na de feestelijke opening hoorden we tijdens de keynotepresentatie van Sadik Cevik hoe zijn bedrijf Gorillas in nog geen 1,5 jaar tijd de koploper van de flitsbezorgers werd. Gorillas heeft zich een marktpositie verworven op basis van de belofte om binnen tien minuten met de boodschappen voor de deur van de klant te staan. Maar in de missie van Gorillas is snel (faster than you) niet het enige onderscheidende element; met vers (een supply chain van slechts vier dagen), lokaal en duurzaam laten ze de flitsbezorg-concurrentie op dit moment ver achter zich.

Panel: De krachten die de toekomst van retail gaan vormen

Daarna werd er door het ShoppingTomorrow scenarioteam in de toekomst gekeken en kreeg het publiek een preview van de trends en onzekerheden van retail richting 2030. Als belangrijkste trend werd de toenemende macht van internationale platforms genoemd. Belangrijkste conclusie is dat als BV Nederland wil groeien, een samenwerking, waarbij partijen excelleren vanuit top specialismen, een must is.

Blokker: "De rol van Blokker zit in de buurt"

De dag werd afgesloten met twee keynotes, waarvan de eerste in handen was van Jeanine Holscher van Blokker. E-commerce Nederland werd door Jeanine meegenomen in de transformatie die Blokker meemaakte sinds en vooral tijdens de coronapandemie. Er vond een enorme versnelling in omnichannel plaats toen alle niet-essentiële winkels op 15 december 2020 de deuren moesten sluiten. Jeanine: “De Blokker bezorgdienst kwam tot leven! We hebben met het hele bedrijf moeten inzetten op de bezorging van 100.000 pakketten voor de Kerst en dat is gelukt.” Op de vraag hoe Blokker de toekomst van de fysieke winkels ziet, antwoordt Jeanine: “De rol van de fysieke winkel verandert nu al. Blokker opent meer winkels wijkgericht in plaats van in de centra van grote steden. De winkels worden kleiner, als een hub, een ontmoetingsplek. De rol van Blokker zit namelijk in de buurt.”

TUI: Van overleven terug naar winstgevende groei

Het eindsignaal van Shopping Today was voor Arjen de Mik van Nederlands grootste reisplatform TUI. Dat COVID-19 een ongelofelijke impact heeft gehad op de reisbranche en omzet staat als een paal boven water. TUI ging van een recordomzet in 2019 naar een verlies van € 3,8 miljard in 2020. De complete omzet stond stil in 2020. Het jaar stond volgens Arjen in het teken van starten, stoppen, annuleren en dat op repeat. Maar crisis vraagt om ondernemerschap en daarom bewoog TUI van de Middellandse Zee naar Nederland, waar ze op dit moment 300+ vakantiebestemmingen aanbieden. Ook werd een multidisciplinair team in het leven geroepen om de online informatievoorziening rondom corona per land vorm te geven. En met succes: de online bezoekerscijfers rezen de pan uit. De toekomst ziet er goed uit: TUI is onder andere bezig om het aanbod te verbreden en werkt aan een nieuwe merkpropositie.

Bluepapers ShoppingTomorrow

Naast alle keynotepresentaties, konden bezoekers tijdens Shopping Today ook kiezen uit ruim 40 inspirerende kennissessies en praktische cases. En gaven de expertgroepen van het onderzoeksprogramma ShoppingTomorrow een eerste inzicht in hun onderzoeksresultaten die gebundeld zijn in bluepapers. Download gratis de bluepapers

Uitreiking:  29 opleidingen gecertificeerd

‘s Middags stond ook de feestelijke bijeenkomst voor de docenten van de door Thuiswinkel e-Academy gecertificeerde opleidingen op het programma. Dit jaar kregen 29 opleidingen hun certificaat uitgereikt, omdat hun curricula voldoen aan de eisen die e-commercebedrijven en omnichannelspelers stellen aan (potentiële) medewerkers. Tien opleidingen werden daarnaast excellent gecertificeerd, omdat zij zich relatief snel vernieuwen en tijdig in kunnen spelen op actuele ontwikkelingen.

Lancering Twinkle100

Als vanouds werd tijdens Shopping Today ook de Twinkle100 gelanceerd. De grootste online verkopers in Nederland zagen in 2020 hun omzet groeien met ruim 45 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Met een omzet van € 3,3 miljard is bol.com de vertrouwde lijstaanvoerder in de nieuwe Twinkle100 en loopt nog verder uit op Coolblue (nr. 2) en Albert Heijn (nr.3). Lees het hele persbericht over de nieuwe Twinkle100.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp