Veruit grootste gedeelte afhaalpunten blijft tijdens lockdown open

Categorie
Gepubliceerd op: 18 december 2020
Bijgewerkt op: 29 januari 2021
Geschreven door
Logistiek En Retouren Barcode Scannen Product

Door de strenge lockdown die deze week is ingegaan, komt er meer druk op de e-commercesector te staan. Om webwinkels en vervoerders hierbij te ondersteunen, laat de overheid weten dat de servicepunten van vervoerders waar consumenten pakketten kunnen afhalen en versturen open mogen blijven. Thuiswinkel.org is blij met deze beslissing, maar ziet ook een aantal uitdagingen.

“Voor de e-commercesector is dit positief omdat webwinkels zo verschillende bezorgopties kunnen aanbieden en consumenten kunnen de afhaalpunten blijven gebruiken voor het ophalen, versturen en retourneren van pakketten”, vertelt Wijnand Jongen, directeur Thuiswinkel.org. Aan de andere kant is gedurende de periode ook gebleken dat de bezorging aan huis beter verloopt dan ervoor, aangezien veel mensen thuiswerken en over het algemeen thuis zijn. Hierdoor heeft de pakketbezorger vaak aan één bezoek genoeg om een bestelling af te leveren.

UPDATE (18 december): Het bericht bereikte ons dat verschillende winkels met pakketpunten vanaf aanstaande maandag alsnog dichtgaan. Wij monitoren deze ontwikkelingen en updaten je wanneer mogelijk. 

Click & collect

Vanuit verschillende hoeken wordt opgeroepen om ook bij lokale retailers (online of telefonisch) te bestellen en de pakketjes af te halen in de winkel, de zogenaamde click & collect. “Wij steunen deze initiatieven van harte. Lokale retailers worden hard getroffen als zij hun winkel moeten sluiten. We zien verschillende initiatieven ontstaan: van mini-webshops tot telefonisch bestellen, tot bestellen via social media. Degenen die nu hun winkel (tijdelijk) ombouwen tot distributiecentrum en zelf gaan bezorgen vanuit de winkel in de regio, kunnen de schade misschien enigszins beperken”, zegt Wijnand Jongen. Er zijn al verschillende initiatieven die lokale retailers helpen online gevonden te worden. 

Tips aan webwinkeliers

Thuiswinkel.org heeft doorlopend contact met vervoerders en webwinkels en besproken hoe we in de komende dagen en weken het bezorgproces zo soepel en veilig mogelijk kunnen laten verlopen. Hieruit komt onder andere een aantal tips voor webwinkeliers naar voren:

  • Geef niet meer mee aan je vervoeder dan je vooraf hebt afgesproken.  
  • Blijf de 'Wees voorbereid - Bestel op tijd'-campagne herhalen. Spreiden is belangrijk! 
  • Informeer hoe het staat met de leveringen naar pakketpunten, geef aan dat de meeste verkooppunten gewoon open zijn en breng de consument op de hoogte.
  • Als de consument geen pakketten kan ophalen bij het pakketpunt, denk dan na over wat je doet met de retourtermijn en communiceer hierover.
  • Heb je geen trend- of seizoensgebonden producten? Mogelijk kun je dan de retourtermijn verlengen, om zo de druk op de logistieke keten te verlagen.
  • Houd er rekening mee dat bepaalde vervoerders prioriteit geven aan de bezorging van levensmiddelen en medicijnen.
  • Binnen de e-commercesector werken we allemaal met man en macht om alle bestellingen op een goede manier te bezorgen. We moeten dit met elkaar doen, dus houd goed contact met je vervoerder.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp