Online betaalmethode iDEAL wordt vernieuwd en krijgt nieuwe CEO

Categorie
Gepubliceerd op: 17 december 2020
Bijgewerkt op: 29 januari 2021
Geschreven door
Online Betaling 800 X 400

De populaire online betaalmethode iDEAL, waarmee consumenten kunnen betalen via hun eigen bank, wordt ingrijpend vernieuwd. Currence, merkeigenaar van iDEAL en kennispartner van Thuiswinkel.org, gaat fors investeren om de onderliggende techniek te moderniseren en met nieuwe diensten waarde toe te voegen aan iDEAL. Het investeringsbesluit valt samen met het voorgenomen vertrek van CEO Piet Mallekoote die met pensioen gaat. Vanaf februari 2021 zal Daniel van Delft als nieuwe CEO leiding geven aan Currence en aan de transformatie van iDEAL.

Sterkere groei in 2020 dan verwacht

Dit jaar zullen naar verwachting bijna 900 miljoen iDEAL-transacties plaatsvinden, ongeveer 30% meer dan de 667 miljoen betalingen in 2019. Door de coronacrisis zijn consumenten meer online gaan winkelen, wat heeft geleid tot een sterkere groei van het aantal iDEAL-transacties dan verwacht. Ook de snelle toename van mobiele betaalverzoeken tussen consumenten via iDEAL dragen bij aan deze sterke groei.

Makkelijker aansluiten en sneller uitbreiden

iDEAL bestaat reeds 15 jaar en is ondanks haar succes aan vernieuwing toe. De investering in iDEAL heeft tot doel om de technische infrastructuur te vervangen en een basis te leggen voor nieuwe functionaliteit en diensten. ABN AMRO, ING en Rabobank, de aandeelhouders van Currence, hebben daarmee ingestemd. 

Betaaldienstverleners en acceptanten kunnen in de toekomst makkelijker op iDEAL aansluiten. Aanvullende diensten met een toegevoegde waarde kunnen sneller worden ontwikkeld. Die diensten zullen niet alleen door Currence worden ontwikkeld maar ook door aangesloten betaaldienstverleners. Zo wordt de sterke positie van iDEAL in de toekomst verder uitgebouwd.

De eerste nieuwe functionaliteit wordt de mogelijkheid om snel via iDEAL te bestellen. Daarbij kunnen alle klantgegevens die nodig zijn voor een soepele bestelling en levering, automatisch worden doorgegeven aan de webwinkel. Bovendien wordt de voorkeursbank voor iDEAL-betalingen van de klant onthouden.

Marktconsultatie met stakeholders

Om de ideeën en plannen voor iDEAL af te stemmen met stakeholders, start Currence iDEAL vandaag een marktconsultatie onder alle licentie- en certificaathouders (de banken en betaalinstellingen die iDEAL aanbieden aan bedrijven en consumenten). 

Piet Mallekoote, scheidend CEO van Currence: “Ik ben er trots op dat ik Currence mede heb mogen oprichten en de afgelopen 15 jaar leiding heb mogen geven aan de Currence-organisatie. Samen met de aangesloten banken en betaalinstellingen hebben we iDEAL tot de meest succesvolle online betaalmethode van Nederland gemaakt. Ook in vergelijking met online betaalmethodes in andere landen is iDEAL ongekend succesvol. Met deze investering in innovatie en uitbreiding is een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan om iDEAL toekomstvast te maken, waardoor het de komende periode sterk gepositioneerd blijft.

Nieuwe CEO vanaf februari 2021

Daniel van Delft, de huidige Country Manager van Visa in Nederland, wordt vanaf februari 2021 benoemd tot nieuwe CEO van Currence, als opvolger van Piet Mallekoote. De organisatie van Currence wordt uitgebreid om de nieuwe ambities waar te kunnen maken. Tegelijk zal de organisatie wendbaarder en innovatiever worden, met een sterke focus op zakelijke ontwikkeling en snellere invoering van nieuwe oplossingen. 

Daniel van Delft: “Ik ben zeer vereerd dat de aandeelhouders van iDEAL mij hebben gekozen om als CEO van Currence aan deze transformatie leiding te geven. Samen met de huidige en met nieuwe medewerkers zullen we iDEAL klaarstomen voor de toekomst. Onze plannen zijn ambitieus, maar we bouwen voort op het solide fundament dat Piet heeft gelegd. Ik heb er alle vertrouwen in dat we samen met de deelnemers in het iDEAL ecosysteem onze vooraanstaande positie weten te verstevigen en verder uit te bouwen.

Thuiswinkel.org positief over vernieuwing iDEAL

Thuiswinkel.org kan een vernieuwing van iDEAL alleen maar toejuichen. "Het populairste betaalmiddel van Nederland verdient een upgrade, en is daar inderdaad aan toe", vertelt Just Hasselaar, beleidsadviseur digital transactions bij Thuiswinkel.org. "De genoemde innovaties, zoals het adres en het onthouden van de voorkeursbank klinken goed. Daarnaast zien we bijvoorbeeld graag extra diensten zoals leeftijdsverificatie in de betaalflow komen. We kijken in ieder geval uit naar de marktconsultatie en gaan onze leden bevragen naar waar de markt behoefte aan heeft. Belangrijk is dat iDEAL voor de Nederlandse retailer en consument bereikbaar en toegankelijk blijft. Het betaalmiddel heeft de Nederlandse online markt veel gebracht. Omdat alle banken iDEAL aanboden, is het middel zo succesvol geworden en deze basis blijft belangrijk."

Over het vertrek van Piet Mallekoote en de aanstelling van Daniel van Delft zegt Just: "We gaan Piet Mallekoote missen, maar wensen hem uiteraard zijn welverdiende pensioen. Er is altijd goed samengewerkt met Currence en Piet. We kijken uiteraard ook uit naar die nieuwe samenwerking met Daniel van Delft.

Deel dit nieuwsartikel