UPDATE: Nieuwe maatregelen vanwege oplopende besmettingen

Categorie
Gepubliceerd op: 18 december 2021
Bijgewerkt op: 18 december 2021
Geschreven door
Logistiek En Retouren Berzorger Amazon Pakketje 800X400

Vandaag heeft het demissionair kabinet besloten tot een nieuwe harde lockdown. De razendsnelle verspreiding van de omnikronvariant heeft het kabinet weinig opties gelaten. Het OMT adviseerde al een tijd om hardere maatregelen te nemen dan die van een paar weken terug en nu is het zover. 


Update

Veel sectoren, waaronder de niet-essentiële winkels, moeten vanaf 19 december 2021 sluiten. Dit is een pijnlijke situatie voor de getroffen ondernemers. Thuiswinkel.org hoopt dat de maatregelen zo kort mogelijk noodzakelijk blijken. Getroffen sectoren dienen door de overheid passend gecompenseerd te worden. Het is bijzonder jammer dat Nederland weer in deze situatie terecht komt. Winkels zijn volgens diverse onderzoeken geen noemenswaardige bron van besmetting geweest maar de noodzaak om menselijke contacten te beperken, vraagt om verregaande maatregelen. Voor webwinkels zal dit betekenen dat de drukte nog groter wordt met mogelijk vertragingen tot gevolg. Zowel consumenten als webwinkels moeten rekening houden met pakketjes die niet op tijd bezorgd worden. Dit is ook van toepassing op de retouren. "Net als vorige lockdown adviseren wij webwinkels om in deze periode meer tijd te nemen voor de retourafhandeling. Communiceer hier duidelijk over zodat de klant weet waar hij aan toe is", zegt Marlene ten Ham, directeur van Thuiswinkel.org.

Voor meer informatie en actuele updates omtrent COVID-19, raadpleeg de website van de rijksoverheid


Persconferentie 26 november 2021

Vanavond houdt het demissionaire kabinet, een week eerder dan gepland, weer een persconferentie over de coronasituatie. Een nieuwe set maatregelen dreigt. Marlene ten Ham: “Het is het meest onwenselijke scenario voor de Nederlandse retail en extra zwaar zo vlak voor de feestdagen. We begrijpen wel dat extra restricties noodzakelijk zijn, al is winkelen veilig gebleken. Als de fysieke winkels echt gaan sluiten, gaat dit druk op de hele keten geven."

Spreiding over hele keten essentieel

Tijdens de lockdown van december 2020, toen de niet-essentiële winkels op last van het kabinet hun deuren moesten sluiten, hebben (web)winkels en vervoerders alles op alles gezet om te zorgen dat consumenten hun pakketjes op tijd ontvingen. Naast de aankopen van essentiële producten om thuis te blijven en de producten om te kunnen werken, kwam daar ook de eindejaarsdrukte bovenop. Ten Ham: “Vorig jaar was er een absurde toename van online bestellingen en daar hebben we van geleerd. Nu verwachten we sowieso weer een groei in de online aankopen vergeleken met vorig jaar. Om deze groei aan te kunnen, is er het afgelopen jaar veel aangepakt door de sector.”

Vervoerders, webwinkels en distributiecentra hebben in verband met de aankomende feestdagendrukte al vroeg voorbereidingen getroffen voor extra distributie- en pakketcentra, extra personeel en extra capaciteit. De beste manier om problemen te voorkomen is volgens Ten Ham natuurlijk het openhouden van de winkels om zo de drukte te spreiden. “De winkelstraat heeft laten zien dat fysiek winkelen, met het in acht nemen van de basismaatregelen, veilig is.”

Zoals in voorgaande jaren heeft Thuiswinkel.org ook dit jaar weer via een publiekscampagne aandacht gevraagd voor het op tijd bestellen van cadeaus voor de feestdagen. Deze boodschap blijft ondanks de inzet van de sector onverminderd relevant. Het goede nieuws is dat we zien dat consumenten ook daadwerkelijk op tijd beginnen met bestellen.

Logistiek is voorbereid op elk scenario

Een belangrijke levensader voor webwinkels is de logistieke keten. Zoals iedereen gemerkt heeft, is deze mondiaal nog druk bezig met het aanpassen aan de nieuwe coronarealiteit. Voorraden zijn beperkt, levertijden zijn lang en grondstoffen zijn duur. De last-mile bezorging heeft echter een flinke capaciteitsgroei doorgemaakt sinds het uitbreken van COVID-19. “De logistieke partners hebben bij Thuiswinkel.org aangegeven op alle scenario’s voorbereid te zijn”, sluit Marlene ten Ham af.

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Marlene ten Ham
Marlene Ten Ham 400X400

Deel dit nieuwsartikel