Nieuwe regels over productveiligheid
Bijgewerkt op: 13 december 2024

Vandaag, per 13 december 2024, treedt de nieuwe Europese verordening over productveiligheid in werking: General Product Safety Regulation (GPSR). De GPSR vervangt onder andere de huidige richtlijn productveiligheid (Richtlijn 2001/95/EG).
Het doel van de GPSR is om de productveiligheid van consumentenproducten te verbeteren. Het bevat regels voor alle marktdeelnemers: fabrikanten, gemachtigden, importeurs, distributeurs, marktplaatsen en fulfilmentdienstverleners. Tegenwoordig wordt er steeds meer online verkocht, door online retailers en marktplaatsen. De GPSR is daarom meer bij de tijd gebracht waarbij rekening is gehouden met online verkoop via retailers en marktplaatsen.
Toepassingsbereik van de GPSR
De GPSR heeft betrekking op non-food consumentenproducten die in de handel worden gebracht. Daarbij maakt het niet uit of deze producten tweedehands, gerepareerd of gereviseerd zijn. Ook software(updates) en digitale producten vallen onder de GPSR. De verordening is van toepassing op zowel online als offline verkoopkanalen. Verder is goed om in het oog te houden dat de GPSR algemene productwetgeving is. Als er naast de GPSR ook wetgeving geldt voor specifieke producten moet ook aan die wetgeving worden voldaan.
Verplichtingen GPSR
De GPSR kent aan verschillende marktdeelnemers specifieke verplichtingen toe. De Kamer van Koophandel heeft een beslisboom opgesteld waarmee je kunt vaststellen welke rol je hebt. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is de toezichthouder en ziet toe op de naleving van de GPSR. De NVWA verstrekt meer informatie over de GPSR en de verplichtingen voor elke marktdeelnemer.
Marktdeelnemers die online producten aanbieden zijn verplicht om bij het aanbod minstens de volgende informatie duidelijk en zichtbaar te vermelden:
- De naam en het post- en e-mailadres van de fabrikant.
- Als de fabrikant niet in de EU is gevestigd, de naam en het post- en e-mailadres van de verantwoordelijke partij in de EU.
- Informatie die identificatie van het product mogelijk maakt. Zoals een afbeelding van het product, het type en eventuele andere productidentificatie.
- Alle waarschuwingen en veiligheidsinformatie die op het product, op de verpakking of in een begeleidend document moet staan. Deze informatie moet in een taal zijn opgesteld die de consument gemakkelijk begrijpt.
Informatie over de identificatie van het product, contactgegevens van de marktdeelnemers zoals de fabrikant of importeur en instructies en veiligheidsinformatie kan worden verstrekt door bijvoorbeeld een QR-code.
Daarnaast moeten online marktplaatsen het mogelijk maken dat verkopers de hiervoor verplichte informatie over productveiligheid moeten plaatsen. Verder moeten online marktplaatsen onder andere zorgen voor een centraal contactpunt voor communicatie met markttoezichthouders, dit contactpunt vermelden op Safety Business Gateway, onveilige producten van de marktplaats verwijderen en samenwerken met marktoezichtautoriteiten.
Let op als je aanpassingen maakt aan het ingekochte product. In de GPSR kun je ook als fabrikant worden aangemerkt als je een product bewerkt voordat je het in de handel brengt. Bijvoorbeeld als op het product het eigen logo en/of de eigen naam wordt geplaatst of als je het product wijzigt. In die gevallen zijn de verplichtingen die voor een fabrikant gelden van toepassing, waaronder het uitvoeren van een interne risicoanalyse en het opstellen van technische documentatie, instructies en veiligheidsinformatie.
Thuiswinkel.org
Heb je naar aanleiding van dit bericht nog vragen of opmerkingen? Als lid van Thuiswinkel.org heb je recht op gratis advies van onze juristen. Neem dus gerust contact op met het juridisch team van Thuiswinkel.org: juridisch@thuiswinkel.org.
Onderwerpen
Heb jij vragen over
dit onderwerp?
Neem dan contact met onze expert.

Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Achteraf betalen onder de loep: wat zegt de rechter over het verdienmodel?
Gepubliceerd op 8 mei 2025Achteraf betalen groeit, maar transparantie verschilt per aanbieder. Rechtbanken oordelen wanneer sprake is van consumentenkrediet.
-
NCSC en DTC lanceren gezamenlijke basisprincipes voor digitale weerbaarheid van bedrijven
Gepubliceerd op 22 april 2025CategorieHet Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en het Digital Trust Center (DTC) introduceren een vernieuwde, set basisprincipes om de digitale weerbaarheid van Nederlandse bedrijven te versterken.
-
Wetgeving in e-commerce: dit moet je weten in 2025
Gepubliceerd op 10 april 2025CategorieVincent Romviel, jurist bij Thuiswinkel.org, sprak op de Webwinkel Vakdagen 2025. We bespreken in dit artikel de belangrijkste inzichten.
-
BBQ Experience Center behaalt 3% meer conversie met het Thuiswinkel Waarborg
Gepubliceerd op 10 april 2025KennisartikelMaakt het Thuiswinkel Waarborg echt verschil? BBQ Experience Center zocht het uit – en kreeg opnieuw een helder antwoord. Door het logo tijdelijk te verwijderen, daalde de conversie met bijna 3%.