Nederlander dol op handel in tweedehands spullen
Bijgewerkt op: 27 juni 2022

Ruim de helft van de mensen actief in aan- en verkoop. Prijs belangrijkste drijfveer, gevolgd door tegengaan overconsumptie en verminderen van afval.
76% van de Nederlandse heeft dit voorjaar de kasten al opgeruimd of is dit nog van plan om te doen. Vaak gaan de spullen gratis naar familie of verenigingen maar zo’n 35% van de Nederlanders verkoopt ze ook graag door. Met name kleding, boeken en spellen vinden zo hun weg naar nieuwe eigenaren. Dit blijkt uit een onderzoek van de Europese pakketservice Mondial Relay naar het (ver)koopgedrag van gebruikte spullen.
Uit het onderzoek komt dat in totaal meer dan de helft van de Nederlanders regelmatig gebruikte spullen koopt (24%) of verkoopt (35%). Voor 62% is de lagere prijs de belangrijkste reden om online iets te kopen, voor een derde is het een manier om in het bezit te komen van unieke stukken. In totaal geeft 54% aan dat zij tweedehands spullen kopen om overconsumptie tegen te gaan (26%) en afval te verminderen (28%).
Online tweedehands kopen net zo populair als de fysieke tweedehandswinkels
Nederlanders kopen tweedehands producten even vaak via een online platform als via een fysiek verkooppunt (52%). Van degenen die winkelen, overweegt bijna drie op de tien kopers tweedehandswinkels of kringloopwinkels (31%) en garageverkoop (28%). Reguliere winkels met een aparte tweedehands afdeling zijn minder populair (11%). Voornamelijk kleding, boeken en spellen zijn populaire tweedehands aankopen.
Vinted en Facebook Marketplace
Een kwart van de Nederlanders koopt enkele keren per jaar tweedehands kleding, boeken of accessoires. Vinted en Facebook zijn de meest gebruikte online kanalen (41%), gevolgd door Marktplaats (30%). Gemiddeld geeft men maximaal 50 euro per aankoop uit.
Levering thuis of via ophaalpunt meest gekozen
Mondial Relay wilde er met dit onderzoek ook achter komen hoe mensen tweedehands online aan- en verkopen ontvangen en versturen. De meerderheid heeft een voorkeur voor levering aan huis of op het werk (57%), een derde levering via een op- en afhaalpunt (32%). Aankopen ophalen in een locker is nog de minst gekozen optie.
Onderwerpen
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
BOSKA behaalt Thuiswinkel Duurzaamheidscertificering: ‘Duurzaamheid leeft nu écht in het hele team’
BOSKA behaalt het Thuiswinkel Duurzaamheidscertificaat en maakt duurzaamheid een integraal, gedragen onderdeel van hun e-commerce én bedrijfscultuur.
-
Geisha behaalt Thuiswinkel Duurzaamheidscertificering: ‘Van losse initiatieven naar een heldere strategie’
Geisha behaalt Thuiswinkel Duurzaamheidscertificering. Hoe hebben ze dit gedaan? We spreken Selma Alan, Digital Operations & Sustainability Lead bij Geisha, over hoe ze dit wisten te bereiken.
-
Ekoo-subsidie: versnelling naar een circulaire economie voor webwinkels
Gepubliceerd op 24 april 2025CategorieBen je als (web)winkel actief bezig met verduurzaming? Dan is de nieuwe Ekoo-subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) mogelijk interessant voor jou.
-
DS Smith Sustainability Award: Dille & Kamille
Gepubliceerd op 15 april 2025Afgelopen 28 maart werden de Shopping Awards weer uitgereikt. In deze special licht de redactie Twinkle de winnaars en sponsors uit. Vandaag: het interview met Dille & Kamille.