Kritieke kwetsbaarheid in NAS-apparaten van Zyxel

Categorie
Gepubliceerd op: 9 september 2022
Bijgewerkt op: 13 september 2022
Waarschuwing

Er is een kritieke kwetsbaarheid ontdekt in NAS-apparaten van fabrikant Zyxel. De kwetsbaarheid (CVE-2022-34747) is aanwezig in Zyxel NAS326, NAS540 en NAS542. De kwetsbaarheid is geclassificeerd als kritiek en heeft een CVSS-score van 9.8 toegekend gekregen. De kwetsbaarheid verdient extra aandacht aangezien de problemen mogelijk ook in oudere NAS-apparaten aanwezig zijn.  

Wat is het risico? 

Door het versturen van een speciaal geprepareerd pakket is het mogelijk om een kwetsbaar NAS-systeem op afstand over te nemen en willekeurige code uit te voeren. In het verleden zijn de drie bovengenoemde NAS-apparaten al eens doelwit geweest van ransomware-aanvallen. Ook zijn ze gebruikt voor het uitvoeren van DDoS-aanvallen als onderdeel van de welbekende Mirai-malware.  

Wat kun je doen? 

Gebruikers van de kwetsbare apparatuur wordt aangeraden om de beschikbare firmware-updates zo snel mogelijk te (laten) installeren.
Weet je niet zeker of je gebruik maakt van een kwetsbaar Zyxel NAS-apparaat? Neem dan contact op met je IT-dienstverlener. Uitgebreide en recente informatie over de genoemde kwetsbaarheid is op de website van Zyxel te vinden.

Wil je meer informatie en advies om aan de slag te gaan met je cyberweerbaarheid neem dan een kijkje op onze website www.digitaltrustcenter.nl of volg ons op een van onderstaande social media kanalen. Om op de hoogte te blijven van actuele ontwikkelingen in cyber security en in contact te komen met andere ondernemers, binnen én buiten jouw branche, kun je je aansluiten bij de online DTC community.

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Roland van Kortenhof
Roland van Kortenhof 250x250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp