Kleine webshop gewild voor overname

Categorie
Gepubliceerd op: 16 mei 2022
Bijgewerkt op: 16 mei 2022
Webwinkel Starten Drie Kleine Dozen Op Een Laptop 800X400

Ondernemers die een webshop willen overnemen zijn vooral op zoek naar kleine webshops. Bijna 90% van de kopers zoekt een webshop tot 250.000 euro, 60% van de overnemers wil zelfs niet meer uitgeven dan 50.000 euro.

Dit is één van de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek De overnamemarkt voor webshops van overnameplatform Brookz. Doel van dit onderzoek is om er achter te komen waarom ondernemers een webshop willen overnemen, op welke aspecten ze letten bij de beoordeling en waarom ze een webshop willen kopen in plaats van zelf opstarten. Aan het onderzoek deden 270 MKB-ondernemers mee.

Relatief laag prijskaartje

Van de ondernemers die in de markt zijn voor het kopen van een webshop is het overgrote deel van de kopers (87%) op zoek naar een webshop met een prijskaartje tot 250.000 euro. Bijna twee derde van alle ondernemers (60%) zoekt zelfs een e-commercebedrijf onder de 50.000 euro. Slechts 13% van alle ondernemers zoekt een webshop met een overnameprijs van meer dan 500.000 euro

Omzetgarantie

De belangrijkste reden om een webshop over te nemen - in plaats van er zelf een te starten - is het feit dat een overgenomen webshop gelijk omzet en daarmee in de meeste gevallen ook inkomen oplevert. Daarnaast is voor 40% van de ondernemers een webshop overnemen goedkoper dan zelf een webshop beginnen.

Jaaromzet, sector en bezoekers cruciaal 

De meeste kopers letten bij het overnemen van een workshop vooral op de jaaromzet (73%), de sector waarin de webshop actief is (67%) en het aantal bezoekers (60%).  Opvallend is dat slechts een derde van de kopers op de zoekmachineposities van de webshop let en vier op de tien kopers bij de beoordeling naar de online reviews van de webshops kijkt.

Waardering grootste uitdaging

Als grootste uitdaging bij de overname wordt de waardering van de over te nemen webshop genoemd (56%) naast het huidige onzekere economische klimaat (37%) en de financiering. Het aanbod van het aantal webshops om over te nemen is daarentegen geen probleem. Slechts 7% van de ondernemers ziet dit als een uitdaging.

Overnamekansen

Peter Rikhof, hoofdredacteur Brookz, beaamt dat het aanbod van webshops op dit moment geen probleem is. Rikhof: ‘Het aantal webshops op Brookz is in drie jaar meer dan vervijfvoudigd. Iedereen kan vandaag een webshop beginnen. Maar om er een serieus bedrijf van te maken, dat kost gewoon serieus tijd en geld.  De meeste startende ondernemers hebben die lange adem niet. Dat betekent aan de andere kant overnamekansen voor webshop-ondernemers die via een buy-and-build-strategie willen groeien.’

Download hier het onderzoek

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

  • Het vakantiegeld komt er weer aan!

    Gepubliceerd op 1 mei 2024
    Kennisartikel

    Met de naderende uitkering van vakantiegeld in Nederland, staat de e-commerce sector op het punt om een stijging in bestellingen te verwachten. Als webshop is het van belang om je hier goed op voor te bereiden, maar hoe doe je dat?

    Pay Day!!! 800X400
  • Ontwikkelingen in Digital Commerce, Businessmodellen en Duurzaamheid

    Gepubliceerd op 30 april 2024
    Categorie

    Kitty Koelemeijer ging in deze podcast met Marlene ten Ham en Chiel van Leeuwen in op de nieuwste trends in digital commerce.

    Interview Man En Vrouw Podcast Gesprek 800X400
  • Europese Unie beschermt consumenten tegen misleidende duurzaamheidsclaims

    Gepubliceerd op 24 april 2024
    Categorie

    Europese Unie neemt maatregelen om consumenten in e-commerce te beschermen tegen misleidende marketingpraktijken. Lees meer in dit artikel.

    Wetgeving Europa
  • Q&A SEA

    Gepubliceerd op 23 april 2024
    Video

    Tijdens deze Q&A gaven expert Yannick van der Ven en Sander van der Aa van Happy Horizon een korte introductie over het onderwerp en daarna hebben zij verschillende vragen beantwoord over SEA binnen e-commerce.

    SEA 800 X 400 (1)