Europese e-commerce blijft groeien ondanks veranderend economisch klimaat

Categorie
Gepubliceerd op: 25 september 2023
Bijgewerkt op: 25 september 2023
Onderzoek - Man Denkend Achter Laptop 800 X 400

Ecommerce Europe en EuroCommerce hebben vandaag gezamenlijk het European E-commerce Report 2023 gepubliceerd. In 2022 steeg de Europese B2C e-commerce-omzet van €849 miljard in 2021 naar €899 miljard ondanks een verschuivende economische en politieke omgeving. Hoewel het groeipercentage van 2022 (6%) lager is dan in 2021 (12%), blijft de sector vooruitgaan en wordt verwacht dat de groei in 2023 zal aanhouden. Leden van Thuiswinkel.org kunnen gratis het rapport downloaden. 

Download het
European E-commerce Report 2023

Leden en business partners van Thuiswinkel.org kunnen het volledige rapport gratis downloaden. Geen lid of business partner? Download dan de lightversie van het European E-commerce Report met daarin de hoogtepunten van het rapport.

Mockup European E Commerce Report 23 400X400

Gedurende heel 2022 werd Europa zwaar getroffen door de impact van de Russische aanval op Oekraïne, niet in het minst door de hoge inflatiecijfers die een neerwaartse druk uitoefenden op de koopkracht van de consument. Het rapport benadrukt dat hogere prijzen de belangrijkste drijfveer waren voor de stijging van de e-commerce-omzet in verschillende Europese landen. De lagere volumes werden echter gedeeltelijk gecompenseerd door een toename van online aankopen van diensten (waaronder reizen). Tegelijkertijd krijgen Europese beleidsmakers de kans om het regelgevingslandschap aan te passen aan de uitdagingen en kansen die de digitale en groene transitie met zich meebrengen.

Om de aanzienlijke impact van inflatie op de sector te illustreren, zijn in het rapport van dit jaar inflatie-gecorrigeerde groeicijfers voor Europa en al zijn regio's toegevoegd. In 2021 was de voor inflatie gecorrigeerde groei van e-commerce in Europa nog steeds zeer sterk (+9%), maar in 2022 kelderde deze als gevolg van de inflatieschok en kromp voor het eerst ooit (-2%). De enige regio's zonder e-commercedaling in 2022 waren Oost-Europa (+5%) en Zuid-Europa (+13%). In 2023 begon de e-commerce zich te herstellen naarmate de inflatie afnam, waardoor we een terugkeer naar groei voorspellen in 2023 (+2%).

Het rapport identificeert ook technologische vooruitgang (bijv. 5G, AR/VR, digitale portemonnee) en nieuwe winkeloplossingen (bijv. SaaS) als drijvende krachten voor een diepere penetratie van e-commerce en dus als een kans om regionale verschillen weg te werken. Een ander aspect dat in het rapport naar voren komt, is de groeiende vraag naar duurzamere e-commerce, die naar verwachting zal voortbouwen op efficiëntere leveringen en retourzendingen, evenals groenere consumptie- en productiepatronen. In het algemeen suggereren de belangrijkste bevindingen van het rapport dat de sector de nodige veerkracht ontwikkelt om de veelzijdige uitdagingen van deze tijd het hoofd te bieden.

Luca Cassetti, secretaris-generaal van Ecommerce Europe: "In 2022 bestond de interne markt van de EU 30 jaar, en hoewel Ecommerce Europe de belangrijke stappen erkent die in de loop der jaren zijn gezet, zien we ook dat bedrijven nog steeds te maken hebben met aanzienlijke belemmeringen, vooral met betrekking tot grensoverschrijdende verkoop. Beleidsmakers hebben de verantwoordelijkheid om marktfragmentatie te verminderen en bureaucratie voor grensoverschrijdende bedrijfsactiviteiten weg te nemen. Het ontwerpen van toekomstbestendig en kanaalneutraal beleid, dat zich kan aanpassen aan de veranderende verwachtingen van bedrijven en consumenten en tegelijkertijd rekening houdt met de zakelijke realiteit, zal van het grootste belang zijn wanneer de volgende EU-cyclus van start gaat".

Christel Delberghe, directeur-generaal van EuroCommerce, zei hierover het volgende: "De reis van de consument verandert snel en het combineren van online en offline interactie is het nieuwe normaal geworden. In 2022, toen de inflatie de pan uitrees, werden consumenten veel prijsgevoeliger. Ze gingen steeds meer op zoek naar manieren om geld te besparen en deden dat ook door hun online en offline winkelkanalen te vergelijken en te diversifiëren. We verwachten dat de online verkoop de komende jaren zal blijven groeien en in 2030 naar schatting 30% van de detailhandelsomzet zal uitmaken. Online aanwezig zijn is van vitaal belang geworden voor veel retailers, vooral voor kleinere bedrijven."

Download het
European E-commerce Report 2023

Leden en business partners van Thuiswinkel.org kunnen het volledige rapport gratis downloaden. Geen lid of business partner? Download dan de lightversie van het European E-commerce Report met daarin de hoogtepunten van het rapport.

Mockup European E Commerce Report 23 400X400

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Jolijn 250 X 250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp