Europese Commissie checkt of consumentenrecht nog wel ‘fit for purpose’ is

Categorie
Gepubliceerd op: 22 februari 2023
Bijgewerkt op: 22 februari 2023
Geschreven door
Wetgeving Vinkje 800 X 400

In maart 2022 is de Europese Commissie een zogenaamde fitness check gestart om te bekijken of het huidige (digitale) consumentenrecht nog voldoende bescherming biedt. De laatste jaren is digitaal ondernemen steeds belangrijker geworden – en dus ook het consumentenrecht in de digitale wereld. Daarnaast onderzoekt de Commissie of er aanvullende maatregelen nodig zijn om een gelijk niveau van rechtvaardigheid online en offline te waarborgen.

 Bij deze evaluatie wordt gekeken naar de volgende onderdelen van de EU-wetgeving:

De Questionnaire

Aan de hand van een questionnaire zijn beleidsopties voorgesteld waar vervolgens op gereageerd kon worden. De beleidsopties komen voort uit bovenstaande richtlijnen en zijn erg breed. Enkele voorbeelden:

 • Er is behoefte aan betere bescherming tegen oneerlijke digitale handelspraktijken die de keuze van de consument beïnvloeden.
 • Ondernemers moeten samenvattingen van algemene voorwaarden toesturen.
 • Er moet een annuleringsknop komen voor op afstand gesloten contracten.
 • Het zou mogelijk moeten zijn om een proefperiode te starten zonder betaalgegevens in te vullen.
 • Het moet mogelijk zijn om niet-gepersonaliseerde reclame te ontvangen.
 • De definitie van gemiddelde en kwetsbare consument moet herziend worden.

Waardering en terughoudendheid

Allereerst toont Thuiswinkel.org waardering voor de Europese Commissie dat ze in gesprek gaat met de markt om te bekijken wat er nodig is om bescherming  van de consument te waarborgen. De markt is immers afhankelijk van het niveau van consumentenvertrouwen en wij ondersteunen de Commissie graag om dit te versterken.

We zijn het ook zeker eens met bepaalde voorstellen van de Commissie, bijvoorbeeld ten aanzien van meer transparantie met betrekking tot virtuele lootboxes en in-game items. Wij vinden dat consumenten hier duidelijk over geïnformeerd moeten worden. Ook zien we, net als de Commissie, graag meer harmonisatie van Europese wetgevingen, wat leidt tot een gelijker speelveld.  In Nederland is de consument vaak beter beschermd dan in Europese lidstaten. Zo bestaat er de wet van Dam, die bepaalt dat consumenten hun langlopende contracten, zoals abonnementen, op elk moment mogen opzeggen met een opzegtermijn van maximaal een maand. Het zou goed zijn als soortgelijke regels door de hele Unie zouden gelden.

Maar op sommige vlakken zijn we terughoudend. Algemeen gesproken vinden we dat het Europese consumentenrecht erg extensief is en weinig hiaten heeft. Er valt ons insziens meer te halen in het informeren van de ondernemers en consument, dan in additionele complexe wetgevingen. Ook zijn zaken als personalisatie van belang voor het goed functioneren van de e-commercesector. Met name voor het mkb, dat leunt op de meerwaarde en efficiëntie hiervan. Wij vinden dan ook dat hier ruimte voor moet blijven. Tot slot vinden we dat de Commissie voorzichtig moet zijn met de omkering van de bewijslast. Dit kan namelijk leiden tot enorme administratieve lasten. Alhoewel consumentenvertrouwen cruciaal is, moet de bewijslast niet op een onevenredige manier bij de handelaren of online marktplaatsen worden neergelegd.

Meer info ?

Hierboven wordt slechts een deel van de consultatie uitgelicht. Wil je meer informatie over de beleidsopties die aan bod kwamen tijdens de consultatie en de mening van Thuiswinkel.org? Neem dan contact op met Djim Segers.

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Djim 250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • Dit is waarom customer loyalty zo belangrijk is

  Gepubliceerd op 4 april 2024
  Kennisartikel

  Loyale klanten zijn waardevolle klanten. Ze keren vaker terug naar je webshop, besteden meer en kosten minder dan nieuwe klanten. Daarnaast bevelen ze je webshop vaker aan en delen ze meer data. Alleen, hoe maak je van je klanten loyale klanten? 

  Customerloyalty2
 • Oud-voor-nieuw regeling bij elektrische apparaten – wat is dat ook alweer?

  Gepubliceerd op 28 maart 2024
  Kennisartikel

  Met het oog op de circulaire economie, stelt de Regeling afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (Raeea) regels op voor de inname van elektrische apparaten door winkels, waaronder webwinkels.

  Elektronische Apparaten 800 X 400
 • Data: Het nieuwe goud?

  Gepubliceerd op 28 maart 2024
  Kennisartikel

  Veel e-commerceorganisaties zetten data al succesvol in om hun prestaties verder te optimaliseren. Binnen het mkb zijn er echter veel bedrijven die de eerste stappen met data nog moeten zetten. Deze bedrijven hebben mensen nodig die begrijpen wat een e-commercebedrijf nodig heeft op het gebied van data en wat data voor een e-commercebedrijf kan betekenen.

  Data Binaire Code Digitaal 800X400
 • Q&A AI in e-commerce

  Gepubliceerd op 26 maart 2024
  Video

  Tijdens deze Q&A gaven expert Guus van de Mond en Joey Jacobs van Squadra een korte introductie over het onderwerp en daarna hebben zij verschillende vragen beantwoord over artificial intelligence (AI) binnen e-commerce.

  Artificial Intelligence