Europese Unie neemt maatregelen om consumenten te beschermen

Wetgeving Europa

Het Europees Parlement heeft vandaag definitief groen licht gegeven voor een richtlijn die de etikettering van producten verbetert en het gebruik van misleidende milieuclaims verbiedt. Retailers krijgen onder meer de verplichting om op hun website uitgebreide productinformatie te verstrekken over de levensduur, hergebruik en reparatie aan consumenten. De richtlijn zorgt er ook voor dat misleidende duurzaamheidsclaims worden aangepakt. Duidelijke voorlichting, transparantie en verifieerbare duurzaamheidsclaims zijn hierbij essentieel, zo oordeelt Thuiswinkel.org. Volgens Thuiswinkel.org biedt dit consumenten de nodige handvatten om een duurzame keuze te maken, wat cruciaal is voor het verder verduurzamen van de e-commercesector in Nederland.

Categorie
Gepubliceerd op: 31 januari 2024
Bijgewerkt op: 15 februari 2024
Geschreven door

Met 593 stemmen vóór, 21 tegen en 14 onthoudingen is de richtlijn ‘Empowering the Consumer in the Green Transition’ aangenomen. De richtlijn heeft als doel om consumenten te beschermen tegen misleidende marketingpraktijken, waardoor zij geholpen worden om betere aankoopkeuzes te maken. Om dit doel te bereiken, worden verschillende problematische marketinggewoonten met betrekking tot 'greenwashing' en vroegtijdige veroudering van goederen, toegevoegd aan de lijst van verboden commerciële praktijken in de EU.

Nauwkeurigere en betrouwbaardere reclame

Wat nog belangrijker is, is dat de nieuwe regels ernaar streven om productetikettering duidelijker en betrouwbaarder te maken door het gebruik van algemene milieuclaims zoals "milieuvriendelijk", "natuurlijk", "biologisch afbreekbaar", "klimaatneutraal" of "eco" zonder bewijs te verbieden.

Ook wordt het gebruik van duurzaamheidslabels, vanwege de verwarring die wordt veroorzaakt door hun overvloed en het ontbreken van vergelijkende gegevens, gereguleerd. In de toekomst zullen alleen duurzaamheidslabels op basis van officiële certificeringsschema's of vastgesteld door overheidsinstanties worden toegestaan in de EU.

Daarnaast zal de richtlijn beweringen verbieden waarin gesteld wordt dat een product een neutrale, verminderde of positieve invloed op het milieu heeft als gevolg van emissiecompensatieregelingen.

Focus op duurzaamheid

De aangenomen wet heeft nog een ander belangrijk doel, namelijk om producenten en consumenten meer te laten letten op de duurzaamheid van goederen. In de toekomst moet garantie-informatie meer zichtbaar zijn en zal een nieuw, geharmoniseerd label worden gecreëerd om goederen met een verlengde garantieperiode meer nadruk te geven.

De nieuwe regels zullen ook ongefundeerde duurzaamheidsclaims verbieden, zoals bijvoorbeeld het onterecht beweren dat een wasmachine 5000 wasbeurten meegaat. Ook zullen ze het vroegtijdige vervangen van verbruiksartikelen, zoals vaak gebeurt met printerinkt, en het onjuist presenteren van goederen als repareerbaar, verbieden.


Meer weten over de richtlijn? Check onze wetgevingsagenda met uitgebreide informatie over de nieuwe wet.

NAAR DE AGENDA >

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Wouter van der Laan
Wouter 250 X 250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp