Ernstige kwetsbaarheid in Apache

Gepubliceerd op: 8 oktober 2021
Bijgewerkt op: 8 oktober 2021
Geschreven door
Fraude & Veiligheid Toetsenbord Met Slotje Typende Handen 800X400

In de Apache webserversoftware zit een ernstige kwetsbaarheid die actief wordt misbruikt. De kwetsbaarheid zit in versie 2.4.49 en heeft als kenmerk CVE-2021-41773. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) heeft de kwetsbaarheid aangeduid als 'High/High’. Dit wil zeggen dat er een grote kans is dat een kwetsbaarheid wordt misbruikt en dat de schade groot kan zijn.

Wat is er aan de hand?

Apache is één van de meest gebruikte webserversoftware om bijvoorbeeld websites beschikbaar te stellen op het internet. Daarnaast zit deze software vaak verwerkt (embedded) in andere software om op die manier bijvoorbeeld management interfaces aan te bieden of andere webapplicaties.

De kwetsbaarheid maakt het voor een kwaadwillende mogelijk om op kwetsbare Apache servers toegang te krijgen tot (systeem)bestanden wat normaal gesproken niet mogelijk zou mogen zijn. Voor dit misbruik is alleen netwerktoegang nodig met een kwetsbare apache webserver. Apache webservers zijn vaak direct toegankelijk via het internet wat deze kwetsbaarheid extra zorgelijk maakt.

Wat kun je doen?

Maakt jouw organisatie gebruik van een website of webapplicatie? Ga dan na of deze gebruik maakt van Apache en controleer om welke versie het gaat. Gaat het om versie 2.4.49, dan is het dringend advies om deze zo snel mogelijk te updaten naar versie 2.4.50. Ben je niet zeker of de website of webapplicatie draait op Apache software, vraag dit dan na bij je IT-dienstverlener.

Bekijk het volledige beveiligingsadvies van het Nationaal Cyber Security Center

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp