De slimme brievenbus
Bijgewerkt op: 19 april 2021
De ontwikkelingen in de last-mile delivery denderen in volle vaart over ons heen. Wekelijks krijg ik op kantoor bedrijven over de vloer met ideeën om de last mile te verbeteren en de consument te ontzorgen. De meeste van deze nieuwe startups halen het niet, maar enkele slagen er wel in succesvol te worden. Parcer is hier een goed voorbeeld van.
Parcer is een van de vele startups die zich richten op de ontwikkeling van pakketbrievenbussen. Het idee van een brievenbus is natuurlijk al zo oud als de weg naar Rome. Het enige waarin die van Parcer verschilt met de reguliere brievenbus, is dat je nu niet alleen de post erin ontvangt, maar ook pakketjes. Op zich niet baanbrekend of bijzonder innovatief, maar waarom zou je een goedwerkend concept moeten veranderen?
Ondanks dat het idee van een pakketbrievenbus simpel en bekend lijkt, valt de toepassing in de praktijk toch flink tegen. Bij de meeste startups die ik heb gesproken, was een systeemintegratie nodig bij de webwinkel of de vervoerder. Daarnaast hadden niet alle partijen even goed nagedacht over het voorkomen van fraude. Daardoor bleef het voor veel jonge logistieke bedrijven bij mooie ambities.
Ervaring opdoen met een pakketbus
Parcer lukte het wel om zich te onderscheiden en een succesvol plan op te zetten. Ik was natuurlijk heel benieuwd hoe dit systeem precies werkt en in hoeverre ik het als consument handig vind om hiervan gebruik te maken. Daarom heb ik Parcer gevraagd om een pakketbrievenbus bij mij thuis te installeren.
Een pakketbus kan in mijn geval een heel handige investering zijn aangezien ik overdag vrijwel nooit thuis ben. Ook latere bezorgtijden in de vroege avonduren zijn voor mij niet ideaal omdat die dan midden in ons gezinsspitsuur vallen. Daarnaast voel ik mij ook altijd een beetje schuldig tegenover onze buurman, die slecht ter been is en altijd maar weer naar de voordeur moet lopen om mijn pakketjes in ontvangst te nemen. Kortom, een pakketbrievenbus klinkt als een ideale oplossing!
De komende weken neem ik jullie via een aantal blogs mee in mijn ervaringen met de pakketbrievenbus.
Onderwerpen
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Het recht op reparatie: Naar een duurzaam en (op termijn) winstgevend businessmodel
Gepubliceerd op 23 januari 2025Het recht op reparatie, dat deel uitmaakt van de Europese Green Deal en het Circulaire Economie Actieplan, streeft naar het bevorderen van duurzame consumptie door de levenscyclus van producten te verlengen.
-
Digital Product Passport: in 5 stappen klaar voor de toekomst!
Gepubliceerd op 21 januari 2025Het Digital Product Passport (DPP) komt eraan, maar hoe pak je zoiets aan?
-
Maak circulair ondernemen haalbaar met de CIO-subsidie
Gepubliceerd op 17 januari 2025KennisartikelWil je als e-commercebedrijf een circulair bedrijfsmodel implementeren of opschalen? Dan is de subsidie ‘Circulair implementeren en opschalen’ (CIO) van RVO een kans om duurzame stappen te zetten.
-
Een terugblik op het programmajaar van de expertgroep Circulair Shoppen in 2030
Gepubliceerd op 24 december 2024KennisartikelHoe heeft de expertgroep Circulair Shoppen in 2030 het programmajaar ervaren? Lees meer over de uitdagingen, kansen en resultaten.