Consumentenvertrouwen en economisch perspectief

Gepubliceerd op: 22 maart 2022
Bijgewerkt op: 5 april 2022
Geschreven door
Oekraïne Landschap 800X400

De impact van de oorlog in Oekraïne wordt voor steeds meer Nederlanders voelbaar. Er zijn veel primaire en secundaire effecten op Europa en op de handel. Van een aantal van onze leden hoorden we dat zij de afgelopen maanden een daling hebben gezien in het aantal verkopen. Voorraden zijn er (in veel productgroepen) nog wel, maar ook hier ontstaan zorgen. De levertermijn van onder andere meubels en witgoed zijn langer geworden, omdat grondstoffen of onderdelen vanuit Oekraïne of Rusland zouden moeten komen. 

Volgens het CBS is de stemming onder consumenten in maart 2022 verslechterd. Het consumentenvertrouwen kwam uit op -39, tegen -30 in februari. Dat is bijna het laagste niveau ooit. Alleen in februari en maart 2013 lag het vertrouwen lager. Consumenten waren in maart 2021 vooral somberder over de komende twaalf maanden. In het consumentenvertrouwen van maart speelt voor het eerst de oorlog in Oekraïne mee. Met -39 lag het consumentenvertrouwen in maart ruim onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-8). 

Een aantal zaken werkt direct door op het consumentenvertrouwen én de producten en diensten van een webwinkel. 

Producten en grondstoffen

Allereerst zijn er de directe verstoringen van productielijnen van grondstoffen die belangrijk zijn voor producten die hier worden verkocht. Oekraïne is grootleverancier van zeldzame elementen voor de productie van bijvoorbeeld chips. Daarnaast zijn Rusland en Oekraïne samen goed voor 20% van de mondiale graanexport. Deze klap zal een prijsopdrijvend effect hebben op een groot deel van de producten wereldwijd.

Effect van de sancties

Dan zijn er de sancties. Deze hebben impact op supply chains en afzetmarkten van producenten. Hierdoor worden kosten gemaakt die ergens doorberekend moeten worden. Daarnaast wordt er gekeken naar een verdere uitbreiding van de bestaande sanctie. Olie en gas uit Rusland is voor de hele EU van groot belang, maar de opbrengsten hiervan zijn voor Rusland direct inzetbaar in Oekraïne. Er is een reële kans dat zowel olie als gas op korte termijn onderdeel wordt van het sanctiepakket. Ook hierdoor ontstaat er schaarste en zullen prijzen stijgen. Consumenten moeten keuzes gaan maken in waar ze hun geld gaan uitgeven.

Inflatie

De inflatie in de westerse wereld was al aan het oplopen tot ongekende hoogte. Er liggen meerdere oorzaken aan deze groei ten grondslag, waaronder de impact van COVID-19, lage rentes etc. Dit effect zal niet verdwijnen, waardoor naast stijgende kosten ook geld aan inflatie onderhevig is.

Vorige week hebben we de Thuiswinkel Markt Monitor gelanceerd. Deze editie ging over de jaarcijfers van 2021. Wij hebben op dit moment nog geen harde cijfers over de impact op de omzet in onze sector, maar wij starten wel met een eigen onderzoek onder onze leden.

Daarnaast houden we de andere bronnen van informatie, zoals het CBS, in de gaten. Maar ook de buurlanden kunnen een voorspellende waarde hebben. Zo is het Belgische consumentenvertrouwen met 16% afgenomen door de oorlog. Dit is vergelijkbaar met de impact van de uitbraak van corona. 

Meer weten? 

Kortom, het zijn economisch onzekere tijden en het is raadzaam om als onderneming na te denken over de mogelijke impact van de ontwikkelingen op jouw bedrijf. Niet alleen nu, maar ook op de langere termijn. Wil je jouw verhaal met ons delen of heb je vragen? Neem contact met ons op via helpdesk@thuiswinkel.org.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp