Consumenten vinden gratis retourneren minder belangrijk

Categorie
Gepubliceerd op: 11 maart 2020
Bijgewerkt op: 1 juli 2021
Mannen En Vrouwen

Zowel mannen als vrouwen vinden de mogelijkheid om artikelen gratis te kunnen retourneren minder belangrijk in hun keuze voor een webwinkel dan twee jaar geleden. Inmiddels zijn de aanwezigheid van verschillende betaalmethoden en de naamsbekendheid van de webwinkel hierbij van groter belang. Dit blijkt uit het tweejaarlijkse consumentenonderzoek dat Motivaction uitvoert in opdracht van Thuiswinkel.org.

Waar 61% van de vrouwen in 2018 nog aangaf dat zij bij de keuze voor een webshop keken naar de mogelijkheid tot gratis retourneren, is dit percentage dit jaar teruggelopen tot 52%. Ook onder mannen is gratis retourneren minder belangrijk geworden (van 42% naar 37%).

De grootste stijger in de belangrijkste aspecten bij het uitkiezen van een website zijn reviews. Zowel onder mannen (van 34% naar 39%) als onder vrouwen (van 36% naar 41%) was hier een stijging van vijf procentpunt te zien. Dit laat dus zien dat het voor retailers belangrijker wordt om een reviewsysteem aan te bieden, waarmee klanten eenvoudig en overzichtelijk hun ervaring met de winkel en/of het product kunnen aangeven.

Lees hier de tekstversie van bovenstaande grafiek

Bied meerdere betaalmethoden aan

Het onderzoek laat zien dat het aanbieden van verschillende betaalmethoden de belangrijkste drijfveer is voor consumenten om voor een webwinkel te kiezen. Zo wijst 59% van de vrouwen en 57% van de mannen dit aan als belangrijk aspect. Dit is ook niet zo vreemd, want de keuze voor meerdere betaalmethoden biedt kopers niet alleen gemak, maar ook vertrouwen. Kopers kunnen immers een methode kiezen waar zij zich veilig bij voelen. 

Het is dus aan te raden om meerdere betaalmethoden aan te bieden en let er dan wel op dat je in Nederland verplicht bent om minstens één manier van achteraf betalen te hebben. Houd daarnaast de ontwikkelingen op het gebied van online betalen in de gaten; er zijn de afgelopen jaar veel methoden bijgekomen, waaronder Apple Pay en Tikkie. Op dit moment is in Nederland iDEAL overigens nog steeds verreweg het meest gebruikte betaalmiddel bij webshops.

Bijna iedereen checkt betrouwbaarheid van webwinkels

Uit het onderzoek kwam naar voren dat vrijwel alle Nederlandse consumenten (96%) checken of een webshop betrouwbaar is. Dit is een kleine stijging ten opzichte van het vorige onderzoek uit 2018, toen dat percentage op 93% lag. Het aspect dat hierbij het minste wordt gebruikt, zijn fora en blogs van anderen. Deze middelen kunnen overigens wel van waarde zijn voor je webwinkel, bijvoorbeeld als de klant nog in de oriëntatiefase is, maar helpt je blijkbaar dus niet bij het betrouwbaarder maken van je online winkel.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp