Be the change | opiniestuk in bijlage FD

Categorie
Gepubliceerd op: 28 maart 2022
Bijgewerkt op: 28 maart 2022
Geschreven door
Krant Op Laptop

De e-commercesector groeit. De coronapandemie heeft gezorgd voor een versnelling, steeds meer  consumenten zijn gewend geraakt aan het gemak van online winkelen. We zijn meer buiten, vinden kwaliteit van leven belangrijker dan ooit en werken massaal vanuit huis. Dit heeft geleid tot veel nieuwe online shoppers (13,8 miljoen in 2021), veel nieuwe online winkels (+ 5.708 in 2021) en razendsnelle ontwikkelingen in de e-commercesector.

Durf te dromen, maar vooral ook te doen. Creëer zelf de toekomst van de retailsector.

E-commerce is een groeimarkt vol innovatie en slagkracht. Vrijheid om te innoveren en ondernemen is essentieel, razendsnel schakelen en technologie omarmen ook. Thema’s als arbeidsmarkt, duurzaamheid, digitale transformatie, trust en fraude gaan steeds meer de agenda van de retailer  bepalen. Aan de horizon zien we dat Artificial Intelligence een nog grotere rol gaat spelen en dat voice-technologie meer en meer als vanzelfsprekend zal worden beschouwd. De concurrentie komt van alle kanten, vanuit zowel binnen- als buitenland en vanuit businessmodellen die we nu misschien nog niet eens goed kennen. Denk aan de metaverse, dichterbij dan je denkt.

Thuiswinkel.org helpt ondernemers digital futureproof te worden en te blijven. Dat doen we onder  andere door met Thuiswinkel e-Academy de Nederlandse e-commerce-opleidingen actueel en  relevant te maken en e-learnings te ontwikkelingen voor studerend en werkend talent. Maar we  helpen de sector ook door ons in te zetten op verduurzaming. We kunnen de sector alleen  duurzamer maken als we e-commerce-ondernemingen én consumenten informeren over de meest duurzame optie. Dat doen we via onderzoeken, handleidingen op het gebied van verpakken en onze Bewust Bezorgd-tool die de CO2-uitstoot meet van pakketverzending. Steeds meer consumenten vragen namelijk een duurzame strategie van bedrijven. Zo blijkt uit een steekproef onder consumenten dat de meesten van hen de voorkeur geven aan herbruikbare verpakkingen en dat bijna de helft daar ook iets meer voor wil betalen. Bedenk hoe je verpakkingsmateriaal kunt reduceren, hergebruiken of recyclen. Bedenk hoe je zo optimaal mogelijk en met weinig CO2-uitstoot je pakketjes kunt bezorgen.

Retailers moeten inspelen op veranderende marktomstandigheden om klanten tevreden te houden.  Data speelt hierin een belangrijke rol. Data die je van je klanten krijgt, van de leveranciers én van je bezorgers. Met die data kun je het aanbod persoonlijker maken voor de consument, waardoor je ze beter van dienst kunt zijn. Maar het is vervolgens ook cruciaal om verantwoordelijk, netjes en veilig met die data om te gaan. Online winkelen kan namelijk alleen bestaan vanuit vertrouwen van de consument. Vertrouwen dat je netjes met zijn persoonsgegevens omgaat, dat de betaling goed  verloopt en dat het pakketje netjes bij hem aankomt. Het vertrouwen dat je kunt stimuleren door je aan te sluiten bij Thuiswinkel Waarborg.

Vrijheid om te innoveren en ondernemen is essentieel, razendsnel schakelen en technologie omarmen ook.

Wil je blijven groeien en mee met de nieuwe consument? Dan kun je niet meer afwachten. Durf te  dromen, maar vooral ook te doen. Creëer zelf de toekomst van de retailsector. Dat hoef je niet alleen te doen. Online is een grote community, met allemaal mensen die de sector willen helpen groeien, verbeteren, verduurzamen en veiliger maken. Sluit je aan bij deze community. Neem het voortouw en be the change!

Door: Marlene ten Ham

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Marlene ten Ham
Marlene Ten Ham 400X400

Deel dit nieuwsartikel