ACM waarschuwt leveranciers voor beperken winkeliers

Gepubliceerd op: 21 maart 2023
Bijgewerkt op: 21 maart 2023
ACM 800 X 400

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de afgelopen maanden verschillende leveranciers gewaarschuwd dat ze mogelijk verboden invloed uitoefenden op de verkoopprijzen van hun producten die de winkeliers verkopen. Het gaat om leveranciers van slimme elektronische sportapparaten, voedingssupplementen en mobiele televisieontvangers. 

De leveranciers nemen de waarschuwing serieus: interne onderzoeken worden verricht, compliance trainingen aangescherpt en overeenkomsten herzien. De ACM houdt verschillende bedrijven nog wel in de gaten of ze voldoen aan de regels. Bedrijven riskeren een boete die kan oplopen tot 900.000 euro of 10% van de omzet als ze zich niet aan de regels houden.

Adviesprijs aan winkeliers moet vrijblijvend zijn

Leveranciers moeten winkeliers de vrijheid bieden om zelfstandig hun verkoopprijzen vast te stellen. Daarom mogen leveranciers alleen een vrijblijvend advies over de verkoopprijs aan winkeliers geven. Op deze manier kunnen winkeliers eerlijk met elkaar concurreren en betalen consumenten de beste prijs voor de producten. Het is verboden voor leveranciers om sterke invloed uit te oefenen op de verkoopprijzen van winkeliers.

Om leveranciers én winkeliers te helpen heeft de ACM een adviesprijscheck gemaakt. Leveranciers kunnen hiermee controleren of ze zich aan de regels houden. Winkeliers kunnen nagaan of hun leverancier verboden invloed uitoefent op hun verkoopprijzen in de (web)winkel.

Melden van verboden afspraken bij de ACM

Heb jij het vermoeden dat leveranciers verboden invloed uitoefenen op de verkoopprijzen? Je kan het ACM helpen met jouw melding. Wil jij een melding doen?

GA DAN NAAR HET ACM >


Bron: ACM.nl

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

  • Europese Unie beschermt consumenten tegen misleidende duurzaamheidsclaims

    Gepubliceerd op 24 april 2024
    Categorie

    Europese Unie neemt maatregelen om consumenten in e-commerce te beschermen tegen misleidende marketingpraktijken. Lees meer in dit artikel.

    Wetgeving Europa
  • Q&A SEA

    Gepubliceerd op 23 april 2024
    Video

    Tijdens deze Q&A gaven expert Yannick van der Ven en Sander van der Aa van Happy Horizon een korte introductie over het onderwerp en daarna hebben zij verschillende vragen beantwoord over SEA binnen e-commerce.

    SEA 800 X 400 (1)
  • Klantcontact na de aankoop, essentieel maar waarom?

    Gepubliceerd op 23 april 2024
    Kennisartikel

    Hoe bestrijd je als webshop onpersoonlijke reclame, en waarom moet je juist na de aankoop het contact met de klant zo goed mogelijk inrichten?

    Klantcontact
  • Thuiswinkel Markt Monitor Dashboard

    Gepubliceerd op 18 april 2024
    Kennisartikel

    Vergelijk jouw eigen prestaties met de branche via het online dashboard, exclusief voor leden en businesspartners.

    Online Marketing Data Statistieken Op Beeldscherm En Mobiele Telefoon 800X400