27 maart 2020

Fysieke winkels en webwinkels moeten elkaar juist nu versterken

Vrouw met mobiele telefoon en creditcard

Veel winkels in de winkelstraat hebben in de afgelopen dagen hun deuren gesloten. “De veiligheid van consumenten en medewerkers in winkels, op de werkvloer, in fulfilment- en distributiecentra en bij vervoerders staat natuurlijk voorop, maar we zijn blij met elk initiatief dat ervoor zorgt dat fysieke winkels veilig open kunnen blijven”, zegt Wijnand Jongen, directeur bij Thuiswinkel.org. “Juist in deze tijd moeten de on- en offline winkels elkaar helpen. We doen het samen, ook hier.”

Online versus winkelstraat

Voor veel Nederlanders is online winkelen een onderdeel van de oplossing om thuis (over)leven en thuis werken mogelijk te maken. “Webwinkels, fysieke winkels met een eigen webwinkel en fysieke winkels met afhaalpunten kunnen elkaar in deze bizarre tijden juist versterken”, aldus Wijnand Jongen. “Het is van groot belang dat consumenten producten kunnen blijven kopen. Dat kan in een fysieke winkel of online, waarbij de bestelde pakketjes afgehaald kunnen worden bij een winkel of afhaalpunt of thuis worden bezorgd. Hoe dan ook, on- en offline hebben elkaar juist nu nodig." 

Nieuwe afzetkanalen

De afgelopen dagen is er sprake van een forse groei aan (web)winkels die hun producten via social media (bijvoorbeeld via Facebook) en/of platformen (zoals bol.com en Marktplaats) aan consumenten presenteren. “Deze nieuwe online afzetkanalen bieden webwinkels en fysieke winkels juist nu extra mogelijkheden. Retailers die in de afgelopen jaren online actief zijn geworden, zijn als eerste in staat om flexibel in te spelen op consumenten die verplicht zijn om vanuit huis hun leven in te richten”, aldus Wijnand Jongen.

Alles over het coronavirus en e-commerce  

Wij zijn benieuwd welke issues omtrent het coronavirus leven bij onze leden, zodat we deze mee kunnen nemen in onze gesprekken met Den Haag. Als belangenbehartiger voor de e-commercesector zijn wij daarom op zoek naar signalen die jij als een misstand ervaart. Denk daarbij aan leveranciers die het je lastiger maken, processen bij en beleid van de overheid of het ontbreken van handhaving. Je kunt contact met ons opnemen via 
Voor meer informatie over de impact van het coronavirus op de retailsector, verwijzen we je graag door naar onze overzichtspagina. 

Lees alles over het coronavirus en e-commerce