8 september 2017

Waarom e-commercebedrijven hun prijzen continu moeten updaten

Business Partner Prisync

Elk e-commercebedrijf probeert een winstgevende en gezonde business op te zetten. Om hier succesvol in te zijn, zouden zij zich moeten richten op hun prijsstrategieën. Zowel grote als kleine bedrijven kunnen voordeel halen uit de nieuwe methoden om de product-prijsstelling te optimaliseren. Dat gebeurt echter niet als er slechts een maandelijkse prijslijst aan de hele catalogus wordt gekoppeld. Sterker nog, als het op prijzen aankomt, moeten verkopers juist zo creatief mogelijk te werk gaan, want verschillende prijsstrategieën kunnen de resultaten drastisch beïnvloeden. Hieronder geven we drie goede redenen waarom e-commercebedrijven hun prijzen altijd zouden moeten testen en optimaliseren.

  • Er is altijd ruimte voor verbetering – of voor een prijsverhoging

E-commercebedrijven hebben vaak veel concurrentie; de concurrent zit altijd klaar om klanten die op jouw site hun mandje achterlaten ergens anders een betere deal aan te bieden. Dat betekent echter niet dat je via de laagste bodemprijzen de strijd aan moet gaan. Het kan wellicht voorkomen dat je wat klanten kwijtraakt aan concurrenten met bizar lage prijzen, maar je kunt juist wel nieuwe klanten winnen die eerder een loyale band opbouwen met je bedrijf. Richt je dus op klanten die al een voorkeur hebben voor jouw bedrijf en die waarschijnlijk ook in de toekomst aankopen bij je doen, zelfs als je prijzen iets hoger liggen dan bij een andere webshop.

Veel e-commercebedrijven laten zich te veel leiden door het hebben van de laagste prijzen. Op deze manier worden de prijzen uiteindelijk zo laag dat zelfs een klanttoename van 5% de performance van hun bestsellerproducten niet meer beïnvloedt. In plaats daarvan zou je juist een prijsverhoging uit kunnen testen. Met behulp van speciale software kunnen bedrijven een beter overzicht krijgen van de prijzen die de concurrent rekent voor belangrijke productcategorieën. Met deze informatie kunnen zij dan accurate beslissingen maken over kleine prijstoenames, waardoor ze concurrerend kunnen blijven. In een ideale situatie kun je een gebalanceerde prijs vinden waardoor er meer geld overblijft bij elk item dat je verkoopt, terwijl je wel een lage prijs kunt bieden die kopers aantrekt. 

  • Lagere kosten om meer winst te maken

Prijzen en kosten staan, als het op winstgevendheid aankomt, lijnrecht tegenover elkaar. Binnen e-commerce fluctueren de kosten regelmatig. De kostprijs wordt bepaald door verschillende factoren, die door de tijd heen ook nog eens veranderen. Het grootste gedeelte van de kostprijs komt binnen de e-commercebranche van de leverancierskosten af, ofwel de verkoopprijs per eenheid bij de leverancier. De rest van de kostprijs komt van de marketingkosten en van de vaste kosten, zoals die voor werknemers en faciliteiten.   

Leverancierskosten zijn voor e-commercebedrijven, hoe groot of klein ze ook zijn, een belangrijk aspect. Het vaststellen van deze kosten hangt vaak af van twee factoren: inkoopvolume en onderhandelingscapaciteit. De eerste factor is vrij simpel: hoe meer je koopt van een bepaald product, hoe kleiner de individuele kosten per eenheid zijn. Onderhandelingscapaciteit is echter wat veranderlijker en afhankelijk van veel verschillende factoren, zoals de marktpositie van het bedrijf en de relatie tussen de retailer en de leverancier. Door deze twee variabelen zo slim mogelijk te beheren, kunnen e-commercebedrijven de kostprijs omlaag krijgen en houden.

Ook het marketingbudget en de vaste lasten veranderen na verloop van tijd. Het is de moeite zeker waard om deze kosten te optimaliseren, omdat ze directe invloed hebben op de uiteindelijke kostprijs.

  • Je concurrenten passen voortdurend hun prijzen aan

De prijsstelling is een van de belangrijkste concurrentiegebieden binnen e-commerce. Iedereen houdt van een goede deal en bijna niemand heeft er moeite mee om het ene bedrijf voor het andere te laten vallen als ze een betere prijs kunnen scoren. Ondanks dat e-commerceverkopers hun prijzen niet té laag moeten houden, moeten ze wel een concurrerende prijsstrategie gebruiken. Om er voor elke markt achter te komen wat de juiste prijsstrategie is, moeten bedrijven het concurrentielandschap in de gaten houden en kijken hoe klanten reageren op bepaalde prijsstellingen.

Door prijzen constant gelijk te houden, in plaats van ze aan te passen aan bewegingen binnen de markt, lopen bedrijven het risico dat ze kansen op winst en nieuwe klanten aan zich voorbij laten gaan. Om dit slim aan te pakken hebben ze informatie over de prijzen van de concurrentie nodig. Een van de beste en meest betaalbare manieren om hier inzicht in te krijgen, is om software te gebruiken die de prijzen van concurrenten automatische monitort en die prijsveranderingen suggereert zodra deze relevant worden. De flexibiliteit die deze software met zich mee brengt, vertaalt zich naar meer kansen om zoveel mogelijk winst te maken. Slimme prijsaanpassingen die gebaseerd zijn op informatie over de concurrentie, kunnen voor e-commercebedrijven een goede tool zijn om competitief en winstgevend te blijven.

Conclusie

E-commerce is een bijzonder concurrerend landschap, maar bedrijven die proberen om hun concurrenten te begrijpen, zien dit eerder als een kans dan als een bedreiging. Begin daarom vandaag nog met het opbouwen van een concurrerende prijsstrategie.

Word ook business partner van Thuiswinkel.org!

Business partners van Thuiswinkel.org zijn dé bedrijven die samen met ons werken aan een sterke en gezonde e-commerce branche. Als business partner profiteer je van vele voordelen:
  • Vertrouwen van klanten
  • Exclusieve toegang tot netwerkbijeenkomsten van Thuiswinkel.org
  • E-commerce onderzoeken en rapporten
  • Exposure op de website van Thuiswinkel.org
  • Thuiswinkel Business Partner Reviews
Word ook business partner