14 juli 2017

Thuiswinkel.org publiceert privacytool voor leden

afbeelding van een slot op een toetsenbord

Voldoet jouw privacybeleid al aan de Algemene verordening gegevensbescherming? Het duurt nog bijna een jaar voor de AVG in werking treedt, maar de tijd gaat sneller dan je denkt en voor je het weet, is het alweer 25 mei 2018. Thuiswinkel.org wil haar leden natuurlijk zo goed mogelijk voorbereiden op de AVG en komt dit najaar met een handige tool waarmee je op eenvoudige wijze je persoonsgegevensbescherming op orde kunt krijgen en houden. In dit artikel geven we je alvast een stappenplan waarmee je straks hoge boetes onder de AVG kunt voorkomen.

Privacytool exclusief voor leden

Met behulp van jouw eigen privacy-dashboard maak je alle gegevensstromen in jouw organisatie voor jezelf inzichtelijk. Met een slim register word je automatisch op de hoogte gebracht wanneer je actie moet ondernemen om bij het verwerken van persoonsgegevens aan de privacywet te voldoen. Met handige stappenplannen en standaarddocumenten hoef je zelf niet meer in de wet te duiken. Wij helpen je gemakkelijk op weg! 

Op 27 juli versturen we een speciale nieuwsbrief* naar onze leden waarin we uitgebreid stilstaan bij de impact die de AVG gaat hebben op de bescherming van persoonsgegevens. Daarnaast krijg je hier meer informatie over de privacytool die Thuiswinkel.org exclusief aan haar leden gaat aanbieden vanaf dit najaar.

Strenger toezicht op naleving

In afwachting van de privacytool houdt Thuiswinkel.org je onder andere via haar website en social media alvast op de hoogte van wat er allemaal komen gaat met betrekking tot de AVG. In onze privacysectie staan de belangrijkste wijzigingen al uitvoerig beschreven. Een van die wijzigingen is dat de toezichthouder meer armslag krijgt om de naleving van de nieuwe regels en voorschriften te controleren. Zo mag de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in de volgende gevallen fikse boetes uitdelen aan Nederlandse webwinkels:

  • Je komt een wettelijke verplichting niet na

    De AVG kent verschillende verplichtingen, waaronder een documentatieplicht, een verantwoordingsplicht en een informatieplicht. Daarnaast geldt voor sommige bedrijven een plicht om een Data Protection Officer (DPO) aan te stellen en is het voor sommige verwerkingen verplicht om een Privacy Impact Assessment (PIA) te doen. Kom je een van deze verplichtingen niet na, dan kan de AP een boete opleggen van € 10 miljoen, of van 2% van de wereldwijde jaaromzet als dat bedrag hoger ligt. 

  • Je overtreedt een beginsel of grondslagen van de AVG
    De AP mag een hogere boete opleggen als je een beginsel of grondslag van de AVG daadwerkelijk overtreedt. De privacyrechten van betrokkenen (consumenten die jouw website bezoeken) zijn uiterst belangrijk en dienen te worden gerespecteerd. Had je bijvoorbeeld geen toestemming of andere geldige reden en heb je daardoor onrechtmatig privacygevoelige gegevens verwerkt, dan kun je een boete krijgen van € 20 miljoen, of van 4% van de wereldwijde jaaromzet als dat bedrag hoger ligt.

Voorkom hoge boetes in 4 stappen

Dit zijn geen misselijke bedragen, maar Thuiswinkel.org helpt je natuurlijk graag om die te voorkomen. Zo hebben we een overzichtelijk stappenplan samengesteld, waarmee je nu al het privacybewustzijn in je organisatie vergroot om straks de ergste boetes te voorkomen. 

  1. Zorg dat je op de hoogte bent van de beginselen van de AVG. In onze introductie op de AVG lees je hier al meer over.
  2. Zorg dat je altijd een juiste grondslag hebt voor het verwerken van persoonsgegevens. Heb je bijvoorbeeld toestemming van je klant, is de verwerking noodzakelijk voor de uitvoering van de overeenkomst of heb je een gerechtvaardigd belang? Kijk voor meer informatie hierover bij het onderwerp Toestemming.
  3. Zorg dat je aan alle vereisten voldoet om de bezoeker van je webshop te informeren. Kijk voor meer informatie hierover op de pagina van Informatieverplichting en wees volledig in het informeren van je klant.
  4. Zorg dat je de passende technische en organisatorische maatregelen neemt om overtredingen te voorkomen. Kijk bij Privacy by design voor tips en ideeën over deze passende maatregelen.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over de Algemene verordening gegevensbescherming of gerelateerde onderwerpen? Kijk dan in de privacysectie op onze website voor een uitgebreide beschrijving van de belangrijkste wijzigingen binnen deze richtlijn. Als je daar ook niet kunt vinden wat je zoekt, neem dan contact op met Elaine Oldhoff (), adviseur consumentenrecht en privacy bij Thuiswinkel.org.

Op 27 juli verzenden we een speciale nieuwsbrief* voor onze leden waarin we meer informatie verstrekken over de AVG en de tool die Thuiswinkel.org samen met ICTRecht en PrivacyBlox vanaf dit najaar exclusief aan haar leden aanbiedt. Nog geen lid? Meld je dan snel aan en profiteer van de vele voordelen die ons lidmaatschap je te bieden heeft.

*Ben jij nog niet aangemeld voor onze nieuwsbrief? Doe dat dan snel!