12 december 2016

Online verkoop piekt in aanloop naar kerst

Kerstboom

Thuiswinkel.org en PostNL verwachten dat de online omzet voor webwinkels in de weken voor kerst oploopt tot meer dan 50% boven een reguliere weekomzet. Daarmee ligt de omzetstijging in aanloop naar de feestdagen iets hoger dan vorig jaar rond deze tijd. "We zagen tijdens de Sinterklaasperiode al een toename van 29% in de online bestedingen, maar in de weken voor Kerstmis ligt deze stijging dus nog significant hoger", aldus Wijnand Jongen, directeur Thuiswinkel.org.

Nu Sinterklaas ons land weer heeft verlaten, is het de beurt aan de Kerstman om de Nederlandse retailers te bezoeken voor zijn inkopen. “Hierbij gaat het overigens niet alleen om cadeaus”, zegt Jongen. “We zien dit jaar dat ook de online verkoop van kerstbomen sterk is toegenomen. Consumenten hebben blijkbaar genoeg van de problemen die komen kijken bij het zelf halen van een boom, zoals de onvermijdelijke dennennaalden in de auto.”

Populair onder de kerstboom

Tijdens de Sinterklaasperiode merkten we vooral dat gezelschapspellen, boeken en gezinsartikelen het goed deden. Voor kerst lijken gezelschapsspellen en boeken het wederom goed te doen in online winkels. Smaakmakers als Judas van Astrid Holleeder en Thomas Dekker – Mijn Gevecht van Thijs Zonneveld staan bijvoorbeeld vast weer op menig kerstverlanglijstje. ​

Daarnaast is de verwachting dat de kerstman gemiddeld meer aan een cadeau uitgeeft dan Sinterklaas. Duurdere cadeaus als smartphones, tablets, games en kleine huishoudelijke apparatuur gaan daarom nu wat vaker over de toonbank dan een paar weken geleden. Ten slotte zijn ook de luxere geschenkpakketten populair onder de kerstboom, zoals pakketten met de wat chiquere parfums, wijnen of speciaalbieren.

Definitieve cijfers eind december

Thuiswinkel.org voert ieder jaar een onderzoek uit naar de verwachte online verkopen tijdens de kerstperiode. Het onderzoek is op dit moment in volle gang. Vlak voor Kerstmis worden de definitieve cijfers bekendgemaakt.