Wat beïnvloedt het gedrag van de consument?

Gepubliceerd op: 7 december 2022
Bijgewerkt op: 8 december 2022
Geschreven door
Tinka 800 X 400 (1)
Business Partner

Nederlanders geven jaarlijks online gemiddeld meer dan €5000 uit. Maar wat beïnvloedt hun gedrag en hoe kunnen (web)winkels hier op inspelen? Tinka ging hier al tijdens Shopping Today op in en neemt je in dit artikel nogmaals mee hoe het gedrag van de consument kan worden beïnvloedt. 

De Nederlandse klantreis is aan het veranderen. Het blijkt dat 70% van Nederlanders weleens hun smartphone gebruikt om een online aankoop te doen en 31% heeft in de afgelopen 12 maanden geshopt via social media. Volgens onderzoek van Tinka zijn de populairste producten die online gekocht worden; Fashion (54%), schoenen (54%) en elektronica (47%). Misschien niet verrassend, gaming scoorde ook hoog onder de jongeren (47%) terwijl gezondheid & beauty producten populair waren onder de 45-54 jarigen (51%).

Belangrijkste zorgen van de consument

De belangrijkste zorgen van consumenten tijdens het online shoppen, zijn de leveringstijden en hoe eenvoudig het is om items te retourneren. Over het algemeen lijken klanten tevreden met de situatie rondom levertijden maar hebben problemen als het aankomt op retouren. Waarbij fashion en schoenen, wellicht (weer) geen verrassing, de leiding hebben. Van Nederlandse consumenten geeft 46% aan dat ze in het afgelopen jaar een online aankoop hebben geretourneerd. Het risico voor verkopers is hoger rond de jongere leeftijdsgroepen, maar het blijkt over het algemeen dat retourzendingen en de retourlogistiek een grote uitdaging blijft voor e-commerce bedrijven wereldwijd.

Consumenten willen meerdere betaalopties

Hoewel iDEAL en PayPal de favoriete betaalmethoden blijven, zien we een duidelijke trend waarbij de traditionele betaalkaart steeds minder wordt gebruikt. De toenemende belangstelling voor het gebruik van uitgestelde betaalopties laat duidelijk zien dat consumenten keuzes willen hebben bij het shoppen en betalen. Dit leidt tot de suggestie dat zowel verkopers als aanbieders van betaalmethoden hier verder van kunnen profiteren door het faciliteren van aankopen en flexibele betaalmethoden.

In het algemeen is de trend rondom online shoppen en het gebruik van uitgesteld betaalmethoden voor zowel producten als diensten meer dan duidelijk. Hetzelfde kan gezegd worden over het mindere gebruik van de traditionele creditcards en betaalpassen - of zelfs leningen bij de bank - en in de richting van alternatieve betaalmethoden, zoals derde partij Buy Now Pay Later (BNPL) diensten. Het potentieel voor marktuitbreiding en hogere opbrengsten staat buiten kijk.

Wil je meer weten over hoe je op dit gedrag kan inspelen? 

NEEM DAN CONTACT OP MET TINKA >

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp