Optimaal voorbereiden op retouren

Gepubliceerd op: 30 november 2022
Bijgewerkt op: 6 december 2022
Geschreven door
Van Kostenpost Naar Meer Omzet
Business Partner

De feestdagen staan weer voor de deur en dat betekent: meer orders! Meer orders betekent automatisch ook meer retouren. Hoe bereid jij je optimaal voor op de toename in retouren en zet je ze om van kostenpost naar meer omzet? Na de parallelsessie op Shopping Today heeft Sendcloud samen met Mollie vijf tips voor je op een rijtje gezet.

1. Zorg voor een duidelijk retourbeleid

Het klinkt logisch, maar een helder retourbeleid is een essentieel onderdeel van jouw webshop. Ruim 86% van de consumenten leest het retourbeleid voordat ze een aankoop doen. Daarnaast besluit 66% van de consumenten niet te bestellen als zij geen informatie kunnen vinden over het retourproces. Door je retourbeleid duidelijk op jouw website te vermelden, geef je klanten het vertrouwen om te bestellen en worden onnodige vragen voor je klantenservice vermeden.

2. Bespaar kosten op retourzendingen

Doordat veel bedrijven gratis retourneren aanbieden, is dit voor veel bedrijven over het algemeen een grote kostenpost. Maar is gratis retourneren eigenlijk nog wel zo realistisch? Ondanks dat dit verschilt per industrie, zien we een steeds grotere groep consumenten die sustainability voorop zetten en zich niet meer tegen laten houden door betaalde retouren. Het is immers beter voor het milieu en voorkomt onnodige bestellingen. Je klanten laten betalen voor retouren zorgt dus niet alleen voor minder retouren en meer bewustwording, maar zal ook nog eens de kosten voor jou als webshopeigenaar doen verminderen. Het overwegen waard dus!

3. Spreid je risico's: stel een team samen

Retourneren via een servicepunt (61%) is nog steeds de meest populaire retouroptie in Nederland. Helaas maken veel e-retailers gebruik van slechts één vervoerder om de retouren terug te sturen. Maar wat als jouw klant helemaal niet in de buurt woont van een servicepunt van die ene vervoerder? Dan krijg je ontevreden klanten en is er een grote kans dat ze de volgende keer niet meer bij jou bestellen. Stel daarom een team van vervoerders samen om ervoor te zorgen dat jouw klanten eenvoudig hun pakket terug kunnen sturen. Denk daarbij ook aan pakketkluizen en de optie om printerloos te retourneren via een QR-code.

4. Verminder handmatig werk door te automatiseren

Een toename in retouren betekent een hoop meer werk. Door het retourproces te automatiseren via een retourportaal, bespaar je veel handmatig werk. Via een retourportaal kan je klant zelf een retour aanmelden, de retourreden selecteren, de retourmethode bepalen, en kiezen ze hoe ze de terugbetaling willen ontvangen (bijv. geld terug of cadeaukaart). Vervolgens wordt de retourzending bij jou aangemeld en wordt er automatisch een bevestiging van ontvangst gestuurd zodra de retour bij jou is aangekomen. Op dat moment kan het aankoopbedrag teruggestort worden en hoeft de klantenservice zich niet meer bezig te houden met retouren en kunnen zij zich richten op zaken die er écht toe doen.

5. Haal voordeel uit je retourdata

Zodra je jouw retourproces hebt geautomatiseerd, kan je de verzamelde data inzetten om je verkoop- en retourstrategie in 2023 naar een hoger niveau te tillen. Stel je voor: je verkoopt een blauw t-shirt dat vaak teruggestuurd wordt. In de data kun je dan zien dat bijvoorbeeld 70% van de consumenten selecteert dat het t-shirt te groot is. Op jouw webshop kan je vervolgens aangeven dat dit t-shirt groot valt en dat klanten het beste een maatje kleiner kunnen bestellen. Zo zorg je ervoor dat jouw klanten vaker de juiste maat bestellen en zal het aantal retouren afnemen. 


We weten dat retourenmanagement niet eenvoudig is, maar als je het zo goed mogelijk inricht, is het een effectieve methode om je klantervaring een boost te geven. Mollie en Sendcloud wensen je veel succes toe in 2023!

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp