Tijd voor zakelijk glasvezelinternet?

Gepubliceerd op: 4 juli 2022
Bijgewerkt op: 4 juli 2022
Geschreven door
Glasvezelinternet
Business Partner

Snel en betrouwbaar internet is voor bedrijven steeds belangrijker. Dat komt omdat er meer applicaties en programma’s via het internet gebruikt worden en ook steeds meer bedrijven volledig overstappen naar werken in de cloud. Er zijn verschillende opties voor zakelijk internet en vergelijken loont de moeite.

Dit artikel is geschreven door Breedbandwinkel.nl

Soorten internet

Er zijn in Nederland 3 soorten internet op de markt: ADSL/VDSL, kabelinternet en glasvezelinternet. De eerste twee varianten zijn bijna overal te krijgen, voor glasvezelinternet geldt dat niet. Er wordt wel hard gewerkt aan het uitbreiden van het netwerk. Dus als er op dit moment voor jouw bedrijf geen zakelijk glasvezelinternet beschikbaar is, bestaat de kans dat dat binnen afzienbare tijd anders is.

ADSL/VDSL

ADSL/VDSL is het goedkoopste internet. Het signaal loopt daarbij voor het grootste gedeelte over de beschikbare glasvezelkabels, alleen het laatste stuk gaat nog via de ouderwetse koperdraad van de vaste telefoonverbinding. Dit maakt ADSL/VDSL dan ook een soort internet die niet enorm snel is en ook qua stabiliteit soms wat te wensen over kan laten. De maximale snelheid is bovendien sterk afhankelijk van de afstand van uw bedrijf tot de wijkcentrale.

Kabelinternet

Kabelinternet is een snelle internetvariant waar u dan ook wat meer voor betaald dan voor ADSL/VDSL. Het signaal loopt via de COAX tv-kabel, en u krijgt standaard ook toegang tot televisie. Nu is dit voor veel bedrijven misschien helemaal niet wenselijk, in dat geval is het zonde dat u er wel voor betaalt. Een ander nadeel van kabelinternet ten opzichte van glasvezelinternet is dat de uploadsnelheid een stuk lager ligt dan de downloadsnelheid. Verstuurt u regelmatig grote bestanden, zoals video’s, 3D-bestanden of grote hoeveelheden afbeeldingen, dan zult u dit zeker merken. Hetzelfde geldt als u voor uw marketing regelmatig video’s op Youtube plaatst of webinars wilt geven.

Glasvezelinternet

De meest moderne internetsoort is zonder twijfel glasvezelinternet. Het is razendsnel, en bovendien is de rek er nog niet uit: snelheden van 1.000Mb/sec zijn al makkelijk haalbaar, en in de toekomst zal dit alleen maar toenemen. Dit maakt glasvezelinternet tot de meest toekomstbestendige keuze. Een ander belangrijk voordeel is dat de uploadsnelheid gelijk is aan de downloadsnelheid, wat het delen van grote bestanden erg eenvoudig maakt.

Internet vergelijken

Een klein nadeel van glasvezelinternet is dat het niet overal te krijgen is. Op grote bedrijventerreinen is vaak wel een glasvezelverbinding, maar in binnensteden en buitengebieden blijft de aanleg van een glasvezelnetwerk soms nog wat achter. Of er op het adres van uw bedrijf glasvezel beschikbaar is, ontdekt u eenvoudig met een postcodecheck van een internet vergelijker. U krijgt dan precies te zien welke pakketten er op uw bedrijfsadres beschikbaar zijn, wat de bijbehorende kosten zijn en hoe de beoordelingen zijn. Op deze manier wordt het kiezen van een nieuw zakelijk internetabonnement erg makkelijk.

Overstappen wordt geregeld

Gedoe met overstappen naar een andere internetprovider is voor veel bedrijven reden om bij de huidige provider te blijven. Begrijpelijk, want je kunt het je niet veroorloven om een dag, week of langer zonder internet te zitten. Steeds meer onafhankelijke partijen bieden echter een overstapservice aan, waarbij al het werk u uit handen genomen wordt. Ook kunt u vaak kiezen voor internetgarantie, zodat u nooit zonder goed internet zit.

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp