Thuiswinkel Talk: De logistieke uitdagingen in coronatijd

Gepubliceerd op: 8 februari 2021
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021
Pakketten Bezorgen 800 X 400

In de derde aflevering van de podcastserie Thuiswinkel Talk staan de uitdagingen binnen de logistieke sector tijdens het coronatijdperk centraal. Host Richard van Welie (onderzoeksredacteur) bespreekt samen met Margreeth Pape (programmamanager duurzaamheid en logistiek) de uitdagingen die spelen bij webwinkels. Daarbij komen ook de resultaten van de enquête aan bod die onlangs is uitgezet onder webwinkeliers die producten verkopen. Ook komen verschillende vervoerders aan het woord over hun corona-ervaringen.


Vervoerders verrast door plotselinge groei

De corona-uitbraak heeft een grote impact gehad op de e-commercebranche en in verschillende productcategorieën zijn de online verkopen explosief gestegen. Dit zorgde voor een enorme drukte in de logistieke keten, die te vergelijken is met de feestdagenpieken. Waar webwinkeliers en vervoerders zich goed kunnen voorbereiden op de feestdagenperiode, heeft deze plotselinge groei veel vervoerders verrast, zo vertelt Carlos Mendes Aguiar, commercieel directeur bij PostNL.

Please to hear this audio.

 

Klachten van webwinkels

Thuiswinkel.org is de afgelopen weken regelmatig aangesproken door leden die klachten hadden over de samenwerking met de vervoerders en dan vooral over de hoeveelheid pakjes die konden worden afgehaald. Zij ervaarden bijvoorbeeld dat de vervoerende partijen hier onduidelijk over communiceerden. De enquête die we hebben uitgezet onder leden die producten verkopen, laat zien dat 20% van de respondenten omzetderving heeft ervaren door de capaciteitstekorten in de logistieke sector.

“Het is niet zo vreemd dat niet alles meteen vlekkeloos is verlopen, want de vervoerders moesten plotseling omgaan met een veel grotere capaciteit en iedereen moet daar op zijn manier een weg in vinden”, zo vertelt Margreeth ook in de podcast. “Tegelijkertijd hadden webwinkels te maken met het probleem dat het onduidelijk was hoeveel pakjes er op dagelijkse basis konden worden afgehaald, waardoor ze soms met heel veel pakjes bleven zitten. We hebben hierover gesprekken gevoerd met vervoerders en inmiddels lijkt er wat meer duidelijkheid te zijn.”

Please to hear this audio.

Uit de ledenenquête van Thuiswinkel.org blijkt dat het merendeel van de webwinkeliers (75%) tevreden is over de samenwerking met de vervoerende partijen. Onder kleinere webwinkels is dit aandeel met 85% iets groter.

Positief toekomstbeeld voor e-commerce

Webwinkeliers en vervoerders zijn het erover eens dat de online verkopen door de uitbraak van het coronavirus hoger zullen blijven dan het niveau dat vóór de pandemie werd verwacht. Zo verwacht bijna 90% van de respondenten dat de totale e-commerceomzet ook na de gedeeltelijke lockdown hoger blijft. 

Please to hear this audio.

“Naast de veronderstelling dat de online verkopen hoog blijven, biedt corona mogelijk ook kansen om anders om te gaan met ons logistieke proces”, vertelt Margreeth. “Zo hebben we in Nederland te maken met een veeleisende consument, die vóór corona zijn pakketjes zo snel mogelijk wilde ontvangen. Als gevolg van de hoge capaciteit tijdens de coronaperiode bleek dat een snelle levering niet altijd meer mogelijk was. Eerder onderzoek heeft laten zien dat de consument dit accepteert. Een langere levertermijn biedt mogelijk meer kansen voor duurzame logistieke oplossingen.”

Please to hear this audio.

Ben je benieuwd naar de hele podcast, met onder andere meer input van PostNL, Fietskoeriers.nl en Trunkrs? Luister hem dan gratis via onderstaande link of zoek hem op in Spotify, iTunes of een andere podcastapp.

Please to hear this audio.

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp