Spotler en Thuiswinkel: een succesvolle en leerzame samenwerking

Gepubliceerd op: 15 september 2023
Bijgewerkt op: 15 september 2023
E Mailmarketing Laptop Met Mail Notificatie 800X400

Spotler, een innovatief bedrijf in marketing software, heeft sinds 2020 een nieuwe leider aan het roer: Mark van den Berg. We spreken hem over huidige uitdagingen, de geschiedenis van Spotler en natuurlijk de toekomst. Spotler en Thuiswinkel zijn al jaren verbonden en het werd tijd voor een uitgebreid diepte interview.

Wat kun je vertellen over jezelf en je rol binnen Spotler?

Als managing director van de Nederlandse tak van Spotler heb ik de verantwoordelijkheid over de resultaten van het bedrijf én het welzijn van het personeel. Ik heb ruim 20 jaar werkervaring in marketing, wat mij in staat stelt om een koers te varen die aansluit bij de doelgroep en klanten van Spotler; marketeers. Dit zorgt ervoor dat ik vaak ook als een klant probeer te denken en daardoor de juiste beslissingen kan maken.

Grappig genoeg was ik ooit zelf klant van Blinker, wat toen nog de naam van het bedrijf was voordat het in 2017 werd omgedoopt tot Spotler. Mijn reis bij Spotler begon als marketingmanager en leidde uiteindelijk tot mijn huidige rol als managing director.

Kan je ons meer vertellen over Spotler?

Spotler is een bedrijf dat meer dan 5000 marketeers in verschillende landen, waaronder Nederland, Belgie, Duitsland, Spanje en de Nordics, ondersteunt met verschillende SaaS-oplossingen. Denk hierbij aan e-mail marketing automation, customer data platformen en social publishing.  Spotler draagt daarbij de verantwoordelijkheid om in eigen beheer de platformen Spotler Mail+, Spotler Flowmailer en Spotler Webpower door te ontwikkelen en beschikbaar te stellen voor klanten en partners.

Spotler is ontstaan in juni 2017 na het samengaan van de zusterbedrijven Blinker en MailPlus (opgericht in 2004). Sinds november 2016 heeft CNBB Equity Partners uit Rotterdam een meerderheidsbelang in Spotler gekregen en is Spotler onderdeel van de Spotler Group. In 2023 zijn Tripolis en Flowmailer samengegaan met Spotler en zijn de drie bedrijven samen verder gegaan onder de naam Spotler. Dit heeft geleid tot een transformatie van Spotler van e-mailmarketingbedrijf naar een one-stop-shop voor allerlei marketingsoftware binnen de Spotler Group. Via een ‘best of breed-strategie’ profiteren klanten van de voordelen van het werken van gespecialiseerde marketingsoftware die door één organisatie geserviced worden.

Bij Spotler heeft veilig omgaan met klantdata de hoogste prioriteit. We zijn ISO 27001 gecertificeerd en voldoen daarmee aan alle normeisen op het gebied van informatiebeveiliging. Alle gebruikers van de software van Spotler kunnen hierdoor veilig werken met klantdata en is de software volledig AVG-compliant.

Welke uitdagingen hebben jullie?

Een van de grootste uitdagingen is de snelle transformatie van het bedrijf. Het samenvoegen van drie afzonderlijke organisaties tot één geheel vergt niet alleen een strategische visie, maar ook de kunst van het leiden van deze verandering. Hoe neem je het personeel mee bij ingrijpende veranderingen en zorg je dat iedereen gemotiveerd en betrokken blijft.

Ten tweede is het nog steeds erg moeilijk om personeel te vinden in deze krappe arbeidsmarkt. Spotler moet concurreren om het beste talent aan te trekken en te behouden. Dit vereist aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden, maar ook een inspirerende bedrijfscultuur en ontwikkelingsmogelijkheden. Met de voortdurende evolutie van onze marketingsoftware is het essentieel dat het kennisniveau van alle medewerkers up-to-date blijft. Dat is vooral uitdagend omdat medewerkers hun dagelijkse taken moeten vervullen terwijl ze zich moeten aanpassen aan nieuwe ontwikkelingen en technologieen.

Als laatste grote uitdaging zien we dat wet- en regelgeving steeds meer gericht is op bescherming van privacy van consumenten. Grote technologiebedrijven passen zich hierop aan en Spotler moet hierin mee. We zoeken continu de balans tussen voldoen aan regelgeving, zaken meetbaar houden en waarde blijven toevoegen voor doelgroep: de marketeers. Als Europees bedrijf dat zich richt op first-party data, bevindt Spotler zich in een goede positie om waarde te blijven bieden aan marketeers, maar het blijft noodzakelijk om alert te blijven op ontwikkelingen en proactief te reageren op veranderingen in de regelgeving.

Wat brengt jullie toekomst?

Spotler heeft ambitieuze toekomstplannen om binnen vijf jaar de autoriteit in Europa te zijn als het gaat om het ontwikkelen, verkopen en leveren van marketingsoftware.

Hierbij is het essentieel om de groei beheersbaar te houden en de bedrijfsstrategie voortdurend te evalueren en aan te passen. Dit zorgt ervoor dat onze klanten blijven profiteren van gespecialiseerde marketingsoftware.

Hoe is de samenwerking met Thuiswinkel.org?

De samenwerking tussen Spotler en Thuiswinkel.org begon ongeveer tien jaar geleden toen we ons meer gingen richten retail-en e-commercemarkt. Ik stapte in bij Spotler toen we het product “Spotler Mail+ eCommerce” op de markt lanceerden. We wilde ons naast B2B en non-profit meer gaan richten op retail en e-commerce. Ik zag het als een logische stap om business partner van Thuiswinkel te worden om zo zichtbaarheid te creëren en vertrouwen op te bouwen onder potentiële klanten.

Wat zijn voor jou de voordelen als business partner?

Hoewel Thuiswinkel.org niet direct Spotler of onze producten en diensten promoot bij haar leden, biedt de samenwerking veel voordelen. Het business partner logo op de Spotler website en andere communicatiemiddelen creëren geloofwaardigheid. Dat is net als het Thuiswinkel Waarborg een teken van betrouwbaarheid en dat vinden we belangrijk. Verder  kunnen we gratis gebruikmaken van de Kiyoh-reviewapplicatie om reviews en aanbevelingen te verzamelen. Dit zorgt ervoor dat potentiële klanten een correct beeld krijgen van onze service en kwaliteit. Spotler kan daarnaast persberichten publiceren via Thuiswinkel.org en profiteert van verschillende netwerkmogelijkheden, zoals toegang tot de Shopping Awards.

Net zo belangrijk is de toegang tot kennis van verschillende specialisten van Thuiswinkel. Dit geeft ons de mogelijkheid om te sparren, ideeën te spuien, gezamenlijke acties of campagnes te bedenken en content te creëren. De verbinding en samenwerking die we over en weer hebben, brengt ons beiden verder. En dat is waar partnership om gaat. 

Wat kunnen jullie betekenen voor Thuiswinkel-leden?

Ik denk dat we veel kennis bieden op het gebied van e-mailmarketing en marketingsoftware. Leden mogen ons altijd benaderen om te sparren over vraagstukken omtrent deze onderwerpen en hoeven hiervoor niet klant van ons te zijn of te worden. We werken ook mee aan verschillende e-learnings van e-Academy en hebben ook gezamenlijk met Thuiswinkel het E-commerce Marketing Trendrapport gepubliceerd. Ook zijn we actief betrokken bij ShoppingTomorrow waarbij we al drie jaar voorzitter/host zijn van expertgroepen die zicht bezig houden met personalisatie in e-commerce.

Hoe hebben jullie Thuiswinkel-leden geholpen?

De belangrijkste manier waarop Spotler heeft bijgedragen, is door kennis te delen. In 2019 publiceerden we bijvoorbeeld samen met Richard van Welie en Mikkie Hogenboom het E-commerce Marketing Trendrapport, dat tijdens de Webwinkel Vakdagen werd gelanceerd. Dit rapport was het resultaat van kwantitatief en kwalitatief onderzoek onder e-commerceklanten en leden van Thuiswinkel. Ik denk dat we met deze samenwerking laten zien dat we in staat zijn om waardevolle en nieuwe inzichten te bieden aan de achterban van Thuiswinkel.

Een ander mooi voorbeeld is onze betrokkenheid als host en voorzitter bij de ShoppingTomorrow-expertgroep van Personalisatie in E-commerce in de afgelopen drie jaar. Hier hebben we in samenwerking met verschillende partners een maturity check en model ontwikkeld waar e-commerce managers en marketeers inzicht krijgen in waar ze staan in het toepassen van personalisatie in hun e-commerce-activiteiten. Een creatief en innovatief, maar vooral praktisch model voor webwinkels.

Heb je een leuke anekdote over de samenwerking?

Dan moet ik direct denken aan de verbazing van Richard en mijzelf over de drukte bij de presentatie op de Webwinkel Vakdagen. We waren overdonderd door de volle zaal en hoorde zelfs dat er een lange rij buiten stond. Richard nam vlak voor de presentatie nog een selfie van ons met het publiek op de achtergrond. Volgens mij hebben we die nog gepost op Linkedin als bewijs dat wij “volle zalen” konden trekken. In die periode rondom het E-commerce Marketing Trendrapport werkten we zo nauw samen dat het wel leek of we collega’s waren!

Wat zou je nog samen met Thuiswinkel willen ondernemen?

Ik zou graag nog een keer samen een leerzaam kennisevent organiseren voor onze klanten en de leden van Thuiswinkel. Dat kan een fysiek event zijn of via een goed georganiseerd webinar. Verder runnen we inmiddels ook een podcast-serie en het lijkt me mooi als we met Thuiswinkel de diepte ingaan op de ontwikkeling die e-commerce doormaakt in Nederland met thema’s als duurzaamheid, internationalisatie en veranderende wet- en regelgeving. Onze klanten zijn zich bewust van de impact van deze factoren op de e-commercebranche en zijn op zoek naar deskundig advies en inzichten over hoe ze hier kunnen omgaan. Ik ben ervan overtuigd dat Thuiswinkel waardevolle inzichten kan bieden om ervoor te zorgen dat klanten zich kunnen aanpassen aan de veranderende eisen en verwachtingen van de markt.

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • In 2023 meer pakketten verstuurd dan in 2022

  Gepubliceerd op 16 mei 2024
  Kennisartikel

  In 2022 zagen we nog een daling in het aantal verstuurde pakketten ten opzichte van het jaar daarvoor, maar in 2023 zien we weer een stijging.

  Pakketjes Bezorgen In 2023
 • Navigeren door de gevaren van verboden prijsafspraken en online misleiding

  Gepubliceerd op 15 mei 2024
  Kennisartikel

  Thuiswinkel.org heeft recent de webinar: Verboden prijsafspraken en online misleiding georganiseerd. Wat zijn de belangrijkste learnings?

  Webinar Herroepingsrecht
 • Nieuwe business partner: Troostwijk Auctions

  Gepubliceerd op 14 mei 2024

  Vandaag spreken we met Alfred Blom, Accountmanager, over het bedrijf en over hoe zij de leden van Thuiswinkel.org verder kunnen helpen.

  Troostwijk
 • Vijf redenen waarom een duurzaamheidsstrategie onmisbaar is

  Gepubliceerd op 13 mei 2024
  Kennisartikel

  Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen e-commerce. Ondanks de brede toepasbaarheid van het onderwerp duurzaamheid is het vaak lastig om er grip op te krijgen én te houden. Waar begin je, wat zijn thema's die kansrijk zijn voor jouw organisatie, waar sta je nu, en hoe doe je het goed? Een duurzaamheidsstrategie helpt je organisatie om hier inzicht in te krijgen en een route voor de toekomst uit te stippelen.

  Duurzaamheid 800 X 400 (1)