Social commerce groeit: Advertenties op social media beïnvloeden koopgedrag van Nederlanders.

Gepubliceerd op: 6 juni 2023
Bijgewerkt op: 6 juni 2023
Ontwerp Zonder Titel (6)

Uit recent onderzoek blijkt dat advertenties op social media impact hebben op het ontdekken van nieuwe merken en het stimuleren van aankopen bij Nederlandse consumenten, vooral onder Generatie Z en Millennials. Meer dan twee derde van de Nederlandse social media gebruikers onderneemt actie na het zien van een advertentie op social media. Het onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Ruigrok, biedt waardevolle inzichten in het online consumentengedrag.

Social commerce, een ontwikkeling waar je niet meer omheen kunt.

Social media spelen een steeds grotere rol bij het winkelgedrag van Nederlanders. Van het ontdekken van nieuwe producten en merken tot het opdoen van inspiratie en het doen van aankopen - social media zijn tegenwoordig onmisbaar gedurende elke stap in het koopproces. Onder social media gebruikers gaat ruim een kwart (28%) wel eens over tot een aankoop na het zien van een advertentie op hun tijdlijn. Dit percentage ligt zelfs nog hoger onder Generatie Z (35%) en Millennials (39%).

“De resultaten van het onderzoek tonen duidelijk aan dat social commerce in volle bloei is” zegt Marit Klooster, algemeen directeur van Ruigrok. “Voor bedrijven die hun doelgroep effectief willen bereiken en bedienen, is een sterke aanwezigheid op social media essentieel geworden.”

Veranderende internetgewoontes: Nederlanders steeds meer connected

Al jaren zien we dat Nederlanders vooral internetten op hun laptop, pc of smartphone. De balans tussen deze apparaten is echter aan het verschuiven. Waar in het verleden meer Nederlanders een laptop of pc gebruikten om te internetten, zien we dat dit nu gelijk opgaat met de smartphone. Onder de jongere generaties zien we dat de smartphone al het voorkeursapparaat is geworden voor toegang tot internet.

Uit recente cijfers van de Thuiswinkel Markt Monitor bleek ook al dat Nederlanders hun smartphone steeds vaker gebruiken voor het doen van online aankopen. Als we kijken naar de groei van het gebruik van de smartphone over de afgelopen 5 jaar, zien we een duidelijk beeld: in 2017 werd nog slechts 13% van de online aankopen met de smartphone gedaan. 5 jaar later is het gebruik van de smartphone gestegen naar 33%.

Generatieverschillen bij e-commerce: snelle levering versus duurzaamheid

Bijna alle Nederlanders (96%) kopen wel eens producten online. Online kopers vinden een goede prijs-kwaliteitverhouding en een makkelijk bestelproces erg belangrijk bij online aankopen. Generatie Z hecht daarnaast veel waarde aan een snelle levering, de oudere generaties aan duurzaamheid.

Over het onderzoek

Het What's Happening Online trendrapport biedt inzicht in trends en ontwikkelingen op het gebied van online consumentengedrag. Het onderzoek wordt jaarlijks op eigen initiatief uitgevoerd door marktonderzoekbureau Ruigrok onderzoek en advies. Dit is alweer de 16e editie. De doelgroep van het onderzoek bestaat uit Nederlandse consumenten van 14 jaar en ouder. De steekproef is representatief naar geslacht, leeftijd en opleidingsniveau. De datacollectie vond plaats van 14 maart tot en met 6 april 2023. In totaal hebben 2.341 Nederlanders de online vragenlijst volledig ingevuld.


DOWNLOAD HET VOLLEDIGE RAPPORT HIER GRATIS > 

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp