Overweeg je te stoppen met je webshop?

Gepubliceerd op: 18 april 2018
Bijgewerkt op: 18 april 2018
Geschreven door
Webwinkel Starten Toetsenbord Met Winkelwagen Blauwe Button 800X400

Veel webshophouders genieten van de fase waarin de webwinkel wordt opgebouwd: de eerst orders komen binnen, de SEO-posities stijgen en de klanten koppelen positieve ervaringen terug. Toch kan het voorkomen dat je na een paar jaar wilt stoppen met je online winkel, bijvoorbeeld omdat je toe bent aan iets anders. In dat geval is het goed om te weten dat er andere mogelijkheden zijn buiten het opheffen van je webwinkel.

Type kopers voor je webwinkel

Zo zijn er wellicht verschillende partijen die geïnteresseerd kunnen zijn in het overnemen van jouw webshop:

 • Denk hierbij aan starters die nu voor de beslissing staan om zelf iets op te bouwen of een bestaande webwinkel over te nemen (‘make or buy’). Het voordeel van een bestaande winkel is dat er historie is opgebouwd, dat er Google-posities zijn en dat er opgebouwde klanten/leveranciersrelaties zijn. Met andere woorden: het risico is lager.
 • Daarnaast zijn concurrenten of leveranciers ook vaak goede kopers. Voor hen is de overname van je webwinkel mogelijk een manier om versneld uit te breiden (‘buy and build’). Ook als je omzet niet zo hoog is, maar je wel goede Google-posities hebt op belangrijke keywords, kan een overname nog steeds de investering waard zijn.
 • Partijen die meer en meer voorkomen, zijn de zogenaamde ‘webshopdokters’. Dit zijn veelal internetbureaus met verstand van zaken. Ze kopen underperformers op, die ze vervolgens binnen zes tot achttien maanden grote stappen kunnen laten zetten door hun expertise toe te voegen aan de shop. Zodra de webshop (weer) goed draait, wordt deze weer ter verkoop aangeboden. Voor starters kan dat dan een interessante overname zijn: ze hebben een goede orderhistorie en geoptimaliseerde SEO- en SEA-prestaties.

Ben ik een interessante overnamekandidaat?

Zodra je hebt besloten dat verkoop een interessante manier is om afscheid te nemen van je webshop, dan is een van de vragen die volgt: wát maakt dat nou juist mijn webshop interessant is om over te nemen en waar letten kopers op?

Om hier op hoofdlijnen een antwoord op te geven, nemen we als uitgangspunt de eerder besproken methodiek om webshopwaarde te bepalen (op Discountedcashflow.nl vind je een inhoudelijke behandeling van de formule).

Deze formule is gebaseerd op onder meer de vrije kasstromen en een rendementseis, waarmee de toekomstige vrije kasstromen contact worden gemaakt (de ‘waarde’). Hier vallen voor de beschreven type kopers veel redenen uit af te leiden voor de overname van jouw webwinkel:

 • De overname van marktaandeel/extra omzet
 • De overname van Google-posities (degene die de top 3 in Google kan afdekken met meerdere eigen shops/sites op belangrijke keywords is spekkoper)
 • De overname van bezoekersstromen (traffic) en domeinautoriteit
 • De overname van leveranciersrelaties/inkoopvoorwaarden
 • De overname van (exclusieve) dealerships
 • De overname van een eigen merk
 • De overname van een goed converterend platform met data over klantgedrag
 • De overname van klanten- & nieuwsbriefbestanden

Deze lijst vormt een goede basis voor jezelf om na te gaan in hoeverre jouw webshop een interessante overnamekandidaat zou zijn voor kopers. De lijst is niet uitputtend, dus wellicht kun je zelf nog op aanvullende redenen komen.

Je shop verkopen

Als je zover bent en besloten hebt dat je je webwinkel graag wilt laten overnemen, raad ik je aan om alle beschreven punten die voor jouw onderneming van toepassing zijn goed aan te stippen en duidelijk uit te werken in een gedetailleerd verkoopmemorandum wanneer je de shop te koop aanbiedt. Een overnameplatform of bemiddelaar is dan het beste instaat om je te matchen aan hun kopersbestand.

WebshopOvername.nl is het enige overnameplatform dat volledig is gespecialiseerd in webshops. Meer informatie over WebshopOvername

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp