Webshop internationaliseren? Dit moet je weten over het retourbeleid

Gepubliceerd op: 11 juli 2023
Bijgewerkt op: 11 juli 2023
Geschreven door
Logistiek En Retouren Lege Verzenddozen 800X400
Business Partner

Voor veel webshops betekent de stap naar het buitenland de toegang tot een grotere afzetmarkt. En een grotere markt betekent meer omzet; de droom van elke webshophouder. Met meer bestellingen komen echter ook meer retouren, waarvan de kosten snel kunnen oplopen - vooral als het gaat om internationale zendingen. De gevolgen van internationalisering beperken zich niet tot de hogere kosten voor verzending en retourzendingen, het levert ook extra werk op. Dit is vaak een langdurig proces dat webshopeigenaren afschrikt en belemmert om de stap naar het buitenland ook daadwerkelijk te zetten. Dit hoeft volgens onze business partner Returnless niet zo te zijn. Onze business partner heeft daarom in dit artikel meerdere tips op een rijtje gezet over hoe jij de retourvoorwaarden in het buitenland de baas kan zijn. 

1. Duidelijk retourbeleid

Vaak gelden in het buitenland met betrekking tot de retourvoorwaarden andere regels dan je gewend bent. In het algemeen geldt echter dat als een klant zijn of haar herroepingsrecht uitoefent en de bestelde producten terugstuurt, de webwinkel alle tot op dat moment betaalde kosten moet terugbetalen - dit betreft dus ook de verzendkosten. Voor de retourkosten ligt het anders: die kun je bij je klant in rekening brengen. Dit moet je dan wel duidelijk in het herroepingsbeleid vermelden. Leg dus eerst je retourvoorwaarden vast en bepaal wie de kosten voor retourzendingen uit het buitenland voor zijn rekening neemt.

2. Selectie van vervoerders

Een ander belangrijk punt om te overwegen zijn de vervoerders die je voor je retourzendingen uit het buitenland wilt gaan inzetten. Werk je in je eigen land al met internationaal opererende aanbieders samen? Zijn er grote, lokale aanbieders die je beslist in aanmerking moet nemen? Dit zijn allemaal vragen waar je antwoord op moet hebben, voordat je jouw eerste bestelling uit het buitenland ontvangt.

3. Lokale retouropties

Niet alleen vervoerders kunnen van land tot land verschillen, ook de beschikbare verzendopties. Zorg ervoor dat je landspecifieke retouropties overweegt, zoals printerloos retourneren, inleveren bij een pakketpunt en pick-ups aan de deur. Als jouw klanten hun artikelen op de door hen gewenste manier kunnen retourneren, geef je ze de best mogelijke winkelervaring en vergroot je de kans dat ze opnieuw bij jou bestellen.

4. Lokale taal

Voor succes in het buitenland is het belangrijk om je winkel, en zeker ook je retourbeleid, te vertalen naar de lokale taal. Wist je dat 77% van alle consumenten het retourbeleid meeneemt in hun aankoopbeslissing? Daarom is het van groot belang je retourbeleid duidelijk te formuleren en ervoor te zorgen dat het op je website makkelijk vindbaar en beschikbaar is in elke taal.

5. Gecentraliseerde retouren

Je producten via andere verkoopkanalen dan je website aanbieden, kan veel bijdragen aan je internationale succes. Via verschillende marktplaatsen kun je jouw producten snel en gemakkelijk op andere markten en in andere landen aanbieden. Echter is het minder snel en gemakkelijk om de retouren die via deze verschillende verkoopkanalen binnenkomen te beheren en te verwerken. Dit kan algauw tot administratieve chaos leiden. Met een retouroplossing worden al je retouren op één plek verzameld waar je ze gecentraliseerd kunt verwerken. Bovendien hebben al je klanten toegang tot hetzelfde gestroomlijnde retourproces. Je kunt Returnless daarnaast ook nog aan feed engines zoals Channable of ChannelEngine koppelen om al je retouren uit verschillende kanalen eenvoudig bij te houden.


Op het eerste gezicht lijken de uitdagingen van je webshop internationaliseren misschien groot, maar met een passende oplossing levert deze stap je alleen maar voordelen op. Onze business partner Returnless helpt je om jouw internationaal retourbeleid snel en eenvoudig te lokaliseren. Zo kun je met slechts één oplossing in heel Europa retourzendingen aanbieden en staat je niets meer in de weg om je afzetmarkt uit te breiden. Wil je meer weten over de mogelijkheden van onze business partner?

BEZOEK DAN DE WEBSITE

Onderwerpen

Heb je vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact op met onze expert.

Marijn Prijs

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp