Je eerste stappen als ondernemer om te groeien met data

Gepubliceerd op: 7 februari 2024
Bijgewerkt op: 7 februari 2024
E Comtoepassingen 800X400
e-Academy

Wist jij al dat data het nieuwe goud vormt voor e-commerce bedrijven? Waar grote spelers al floreren door slim gebruik  te maken van data gegevens moeten veel mkb-bedrijven nog de eerste stappen zetten. Deze bedrijven hebben behoefte aan mensen die het belang van data voor e-commerce begrijpen en weten wat een e-commercebedrijf nodig heeft op het gebied van gegevens.

Wat betekent data nou precies?

Met data wordt bedoelt de bouwstenen van informatie. Data is feitelijk en wordt veelal uitgedrukt in getallen, woorden en getekende diagrammen, die computers en mensen gebruiken om te begrijpen wat er gebeurt. Een voorbeeld van data in e-commerce kan het koopgedrag van klanten zijn, zoals de producten die ze bekijken, toevoegen aan hun winkelwagentje en uiteindelijk kopen.

Je eerste stappen

Zodra je uit je datagegevens trends & verbanden ziet is het de tijd om te gaan automatiseren. Maar voordat je gaat automatiseren is het van cruciaal belang dat je een goed doordacht plan maakt waarvoor je de data wilt inzetten. Maak daarom gebruik van een meetplan.

 • Stap 1: Weet wat je wilt bereiken                                                                           
 • Stap 2: Maak je doelen SMART                                                                               
 • Stap 3: Bepaal je soort doelstelling                                                                         
 • Stap 4: Bepaal welke data je wilt verzamelen                                                         
 • Stap 5: Voer een nulmeting uit                                                                               
 • Stap 6: Geef prioriteiten aan je doelen                                                                 
 • Stap 7: Creëer een draagvlak                                                                               
 • Stap 8: Monitor de voortgang

De vier populairste manieren om data te verzamelen

 1. Observaties: Observaties zijn directe waarnemingen van gedrag of gebeurtenissen, zoals het volgen van klantnavigatie in je webwinkel.
 2. Enquêtes: Enquêtes kunnen online of offline worden uitgevoerd, afhankelijk van de doelgroep. Het stellen van de juiste vragen is cruciaal voor het verkrijgen van gewenste informatie.
 3. Interviews: Interviews geven diepere inzichten dan enquêtes door open discussies. Gebruik een mix van open en gesloten vragen voor diverse antwoorden.
 4. Bestaande gegevens bronnen: Dit omvat eigen data zoals verkooprapporten en klantendatabases. Externe gegevens kunnen waardevolle inzichten toevoegen.

Duik in de wereld van datagebruik met onze e-learning

Wil je nu zelf aan de slag gaan, en meer leren over data? Start dan vandaag nog met onze e-learning Introductie in data en leer in een uurtje alles wat je moet weten voor dat je zelf aan de slag gaat!

Deze e-learning leert je om data te benaderen vanuit de bedrijfsbehoeften: wat wil je leren, welke doelen stel je, en hoe kan data hierbij helpen? Ontgrendel de kracht van data om je bedrijf efficiënter en veiliger te laten groeien.

Please to watch this video.

 

Aan de slag

Start direct met leren en ga in je eigen tempo aan de slag en sluit de e-learning af met de toets. Leden van Thuiswinkel.org kunnen gratis gebruik maken van onze e-learnings.

Log direct in op ons platform.

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp